Jesienne zupy – 10 top przepisów!

3 października 2023, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Jesień rządzi się swoimi prawami w kuchni, a jesienne zupy sycą i są pyszne. Produkty sezonowe można bowiem zamienić w cudownie rozgrzewające i sycące zupy. Papryka, ziemniaki, dynia, kukurydza, fasola, grzyby… itd., itd. Można wymieniać i wymieniać. Tym razem podajemy kilka naszych ulubionych zup, które goszczą na naszym stole zawsze, kiedy zaczyna robić się za oknem szaro, buro i chłodno.

Zupa paprykowa

Składniki:
– 1 litr wywaru z kurczaka
– 1 czerwona papryka
– 2 dojrzałe pomidory
– 10 liści bazylii
– plasterki jalapeño według upodobań
– 8 dużych pieczarek
– 100 g makaronu wermiszel
– świeżo zmielona sól i pieprz
– świeży szczypiorek
– oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Pieczarki oczyścić, pokroić na cienkie plasterki. Na dużej patelni na odrobinie oliwy podsmażyć pokrojone pieczarki (ok. 3-4 min.), oprószyć świeżo zmieloną solą i pieprzem. Umyć pomidory, usunąć nasiona i pokroić na małe kawałki. Posiekać liście bazylii i papryczki jalapeño. Wymieszać z pieczarkami. Paprykę umyć i usunąć nasiona, pokroić. W garnku zagotować 1 litr bulionu drobiowego, dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Gotować, aż papryka będzie miękka i zmiksować. Ugotować wermiszel, dodać do zupy. Doprawić solą i pieprzem. Wlać do miseczek, dodać pieczarki z pomidorami, udekorować świeżo posiekanym szczypiorkiem.

Zupa jalapeño z boczkiem

Składniki:
– 8 plasterków boczku
– 4 średnie papryczki jalapeño, pokrojone w kostkę
– 4 łyżki masła
– 3 szklanki bulionu z kurczaka
– 1 łyżeczka suszonego tymianku
– 1 łyżeczka czosnku w proszku
– 1 łyżeczka proszku cebulowego
– ½ łyżeczki nasion selera
– ½ łyżeczki kminku
– ¾ szklanki gęstej śmietany
– 8 plasterków posiekanego sera cheddar
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: 
Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i podsmażyć, aż wszystkie kawałki będą chrupiące. Zdjąć boczek z patelni, zachowując możliwie jak najwięcej tłuszczu z boczku. Położyć boczek na ręcznikach papierowych. Pokroić 4 papryki jalapeño w kostkę. Podsmażyć jalapeño w tłuszczu z boczku, aż będzie lekko rumiane i aromatyczne. Wyjąć jalapeño i zachować jak najwięcej tłuszczu bekonowego na patelni. Zetrzeć ser cheddar. Do garnka zlać tłuszcz bekonowy, dodać masło, bulion i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez min. 15 min. Za pomocą blendera zmiksować dokładnie. Dodać śmietanę i ser i ponownie doprawić solą i pieprzem. Dodać bekon i jalapeño z powrotem do zupy i dobrze wymieszać. Gotować na wolnym ogniu przez 5 min.

Zupa jesienna z białą fasolą

Składniki:
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 żółta cebula, drobno posiekana
– 3 marchewki, obrane i drobno posiekane
– 1 seler drobno posiekany
– 3 ząbki czosnku, posiekane
– 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
– 2 łyżeczki suszonego oregano
– 4 pomidory
– 6 szklanek bulionu warzywnego
– 2 liście laurowe
– 1 pęczek jarmużu
– 1/2 małej kapusty, rozdrobniona
– biała fasola z puszki, odsączona
– sok z 1 cytryny
– parmezan do podania

Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać cebulę, seler, marchewkę, czosnek, sól i pieprz. Gotować przez około 5 min., aż warzywa zaczną mięknąć. Do garnka dodać oregano, pomidory i ich soki, bulion warzywny i liście laurowe. Wymieszać i zagotować. Dodać jarmuż i kapustę, a następnie gotować, aż warzywa zmiękną. Na koniec dodać białą fasolę i sok z cytryny. Wymieszać, doprawić do smaku. Podawać z parmezanem.

Zupa gulaszowa z wołowiną

Składniki:
– 0,5 kg mięsa wołowego
– 3 papryki
– 2 cebule
– 4 ząbki czosnku
– 1 marchewka
– słodka i ostra papryka w proszku
– 2 puszki pomidorów
– 2 liście laurowe
– ziele angielskie
– sól

Przygotowanie:
Cebulę i mięso wołowe pokroić i przesmażyć na rozpuszczonym tłuszczu. Dodać rozgnieciony czosnek i paprykę, a następnie pomidory. Przesmażyć, przełożyć do garnka i zalać ok. 0,7 litra wody. Dodać ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotować do momentu, aż mięso będzie miękkie, przyprawić solą. Marchew i paprykę pokroić i dodać do zupy, gotować jeszcze ok. 15-20 min. (do miękkości warzyw). Podawać z pieczywem.

Zupa czosnkowa z jajkiem

Składniki:
– porcja warzyw i przypraw na bulion
– 1 cebula
– 1 główka czosnku
– 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
– seler naciowy
– 4 łyżki tartego żółtego sera
– 4 jaja
– 4 kromki pszennego chleba
– sól, pieprz

Przygotowanie:
Warzywa na bulion włożyć do garnka i zalać 2 l wody. Dodać 3 ząbki czosnku oraz opieczoną nad palnikiem cebulę. Gotować ok. 90 min., odcedzić. Do czystego bulionu dodać przeciśnięte przez praskę 4 ząbki czosnku. Gotować ok. 10 min., doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać chleb i ser, zmiksować. Zupę nalewać do miseczek, do każdej porcji wbijać delikatnie jajko. Każdą porcję zupy posypać natką.

Kapuśniak na bogato

Składniki:
– 200 g wędzonego boczku
– ½ kg kiszonej kapusty
– 2 marchewki
– 3 duże ziemniaki
– 150 g kiełbasy
– 2 cebule
– ząbek czosnku
– sól, pieprz
– kminek
– ½ łyżeczki ostrej papryki
– przecier pomidorowy

Przygotowanie:
Kapustę opłukać, odcisnąć z nadmiaru wody i drobno posiekać. Zalać ok. 2 l wody i zagotować. Boczek i cebule drobno posiekać, podsmażyć. Dodać do kapusty wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pokrojoną marchewką, kiełbasą oraz ziemniakami. Dodać do zupy, gotować do miękkości. Dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku.

Zupa gruszkowa

Składniki:
– ½ kg żółtych gruszek
– ½ szklanki mąki pszennej
– cukier
– cynamon
– wanilia
– sól
– mleko

Przygotowanie:
Gruszki obrać i pokroić na ćwiartki, ugotować w wodzie, lekko osłodzić. Przetrzeć przez sito. Mąkę zagnieść z wodą na twarde ciasto kluskowe i zetrzeć na tarce zacierki do gotującej się wody. Następnie wymieszać zacierki z musem gruszkowym, zalać gorącym mlekiem, doprawić solą, cynamonem, wanilią i cukrem.

Zupa jabłkowa

Składniki:
– 4 jabłka
– 1 marchewka
– 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
– 1 cytryna
– śmietana
– cynamon
– gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Cytrynę sparzyć i wycisnąć z niej sok. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, zalać wodą, dodać pokrojoną marchewkę, 2 łyżki soku z cytryny i zagotować. Dodać cukier waniliowy. Zmiksować. Doprawić gałką i cynamonem, dolać soku z cytryny i od razu podawać z łyżką śmietany.

Zupa ziemniaczana

Składniki:
– 2 kostki rosołu drobiowo-warzywnego
– 300 g ziemniaków
– 1 por
– 2 cebule
– śmietana
– 1 ząbek czosnku
– pieprz
– liść laurowy
– ziele angielskie
– majeranek
– kiełbasa
– zielona papryczka jalapeno
– 2 łyżki kukurydzy

Przygotowanie:
Cebulę, pora i ziemniaki pokroić. Podsmażyć cebulę oraz pora, dodać ziemniaki i całość zalać 1,5 l wody. Dorzucić przyprawy oraz 2 kostki rosołowe. Zupę gotować ok. 30 min. Doprawić do smaku majerankiem, odrobiną czarnego pieprzu i soli. Zaprawić śmietaną, dodać kiełbasę, kukurydzę i papryczkę oraz zieloną pietruszkę.

Zupa z grzybów leśnych

Składniki:
– ½ kg świeżych grzybów
– 2 kostki rosołowe (najlepiej grzybowe)
– 1 nieduża cebula
– 1 łyżka masła
– 1 marchew
– zielona pietruszka
– 2 średnie ziemniaki
– kwaśna śmietana
– sól, pieprz
– ziele angielskie

Przygotowanie:
Grzyby umyć i pokroić. Wodę zagotować w garnku, rozpuścić kostki rosołowe, wrzucić pokrojoną marchew i grzyby. Gotować ok. 15 min. Pokroić cebulę i podsmażyć na maśle. Cebulę i pokrojone ziemniaki wrzucić do garnka i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Dodać posiekaną pietruszkę, zabielić kwaśną śmietaną.

 

zobacz również:

Dieta zupowa – główne zasady i przepisy na odchudzające zupy

Smaczne i pożywne zupy rozgrzewające – przepisy

Dieta zupowa – efekty stosowania i smaczne przepisy na odchudzające zupy

Aromatyczne zupy z ziołami i przyprawami