Dieta zupowa – główne zasady i przepisy na odchudzające zupy
Czy słyszeliście kiedyś o tym, że jedzenie zup pomaga schudnąć? Istnieje coś takiego jak dieta zupowa, która zyskuje coraz większą popularność. Mamy dla Was garstkę informacji na ten temat i kilka przepisów.
Jak się okazuje jedząc same zupy można stracić nawet 2-3 kg tygodniowo. Zupa to idealne danie – szybka, tania, dobra i pożywna. Dlaczego więc nie wykorzystać jej jako diety? Nazywa również dietą płynną podbija serca celebrytek i zwykłych kobiet na całym świecie.
Zasady
Przede wszystkim dieta jak sama nazwa wskazuje polega na jedzeniu wyłącznie zup. Najlepszą rzeczą w tej diecie jest fakt, iż nie trzeba się ograniczać ilościowo z posiłkami. Można jeść zupę tak często jak tylko mamy na to ochotę. Daje nam ona również swobodę w wyborze ulubionych warzyw i smaków. Możemy wykazać się kreatywnością z pewnymi ograniczeniami.
Śmiało można korzystać z selera, pomidora, ogórka, szpinaku, papryki, cukinii, pora, cebuli, brokułów i brukselki.
Należy unikać roślin strączkowych, które posiadają wysoką ilość białka i kalorii.
Unikaj również zagęszczania zup śmietaną i jogurtem.
Gotuj częściej normalne zupy niż zupy – krem.
Nie dodawaj produktów smażonych, ani wędzonych.
Unikaj chemicznych mieszanek typu kostka rosołowa – tylko naturalne przyprawy i zioła.
Efekty
Ponieważ przy takiej diecie można stracić aż 5 kg w miesiąc, to nie należy jej stosować dłużej niż tydzień. Jest to specjalnie przygotowana dieta na krótki okres czasu, ponieważ przy długotrwałym jej stosowaniu i nierozważnym mogłyby pojawić się problemy zdrowotne. Tydzień w zupełności wystarczy na oczyszczenie organizmu i zgubienie zbędnych kalorii. Aż 80 % całego procesu trawienia odbywa się w jelitach. Naturalnie więc dania gotowane półpłynne, a w tym wypadku zupy to idealne pożywienie dla naszych jelit. Kiedy spożywamy przykładowo smażone potrawy to jelita bronią się przed ich wchłanianiem i wytwarzają w ściankach śluz. Z kolei zupy pozbywają się tego śluzu, który może powodować powstawanie toksyn i zatrzymywanie wody w organizmie.
Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną
Co kupić?
- 1l wody
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- pół selera
- koperek
- biała część pora
- 4 ogórki kiszone z 200 ml soku
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki kaszy jaglanej
- 1 łyżka masła
- śmietana 12%
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- mieszanka suszonych warzyw z przyprawami
- sól
- pieprz Cayenne
Przygotowanie:
Warzywa z wyjątkiem ogórków należy obrać i pokroić w paski. Następnie wrzuć je do wody z liściem laurowym, zielem angielskim, mieszanką suszonych warzyw i łyżką masła. Gotuj przez 1,5 godziny. Po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę ogórki wraz z ich sokiem. Kaszę zalej wrzątkiem i dodaj do zupy. Dopraw czosnkiem i przyprawami. Pod koniec dodaj śmietanę i koperek.
Zupa cukiniowa
Co kupić?
- wywar rosołowy
- 2 czerwone papryki
- 1 duża cukinia
- 2 małe cebule
- 1 pomidor
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki świeżego oregano
- mieszanka suszonych warzyw z przyprawami
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Pierś umyj i pokrój w kostkę, a następnie ugotuj ją z mieszanką warzyw. Ugotowanego kurczaka przełóż do bulionu i dodaj paprykę w paskach, cukinię w kostce, pomidora bez skórki w kostce oraz cebulę. Gotować do miękkości warzyw i wymieszać z koncentratem pomidorowym. Pozostaw na ogniu 15 minut i dosyp oregano.
Z kurczakiem
Co kupić?
Przygotowanie:
Pomidory z papryką należy upiec i pokroić. Resztę warzyw delikatnie podsmaż i zalej bulionem i gotuj 20 minut.
Dodaj paprykę i pomidory, przypraw do smaku. Jeżeli wolisz zupę bez mięsa, na bulionie warzywnym to dodaj szklankę ugotowanej fasoli.
Kalafiorowa
Co kupić?
Przygotowanie:
Kalafior należy rozdrobnić na małe cząstki i podsmażyć z cebulą, ziemniakami i czosnkiem. Całość zalej bulionem i gotuj 20- 25 minut. Pod koniec wlej mleko i przypraw do smaku. Następnie zmiksuj zupę na gładki krem i podawaj ze szczypiorkiem.
Kapuściana
Co kupić?
- 5 liści kapusty włoskiej
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- łyżka soku z cytryny
- pieprz czarny
- kminek mielony
Przygotowanie:
Poszatkuj kapustę i ugotuj ją z selerem. Następnie zmiksuj odrobinę z koperkiem i czosnkiem. Dodaj sok z cytryny i dopraw przyprawami.
zobacz również:
Wszystkie Polecane diety
Porady czytelników i ekspertów: ODCHUDZANIE
Sport i aktywność – najmodniejsze trendy w fitness
Tabletki na trawienie – ulga w dolegliwościach bólowych