Smaczne i pożywne zupy rozgrzewające – przepisy

14 stycznia 2019, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

 Zupy działają rozgrzewająco, przez co są szczególnie cennym daniem w czasie mrozów. Ponadto odpowiednio przygotowane mogą być bardzo pożywne i zastępować nawet drugie danie.

 

 

Rozgrzewająca zupa pomidorowa z ciecierzycą

Składniki:

pomidorowa z ciecierzycą
-200 g czerwonej soczewicy
-3 cm imbiru
-3 ząbki czosnku
-3-4 marchewki
-pietruszka
-2 puszki krojonych pomidorów
-ok. 2 litry bulionu, lub wody
-2 łyżki masła
-3 łyżki oliwy z oliwek
-2 listki laurowe
-3 ziarenka ziela angielskiego
-5 ziarenek czarnego pieprzu
-po łyżeczce mielonej czerwonej papryki i kurkumy
-szczypta ostrej papryki – może być więcej
-natka pietruszki do podania

 

Imbir i czosnek obrać, drobno posiekać. Masło i oliwę rozgrzać, wrzucić ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i listki laurowe. Podprażyć je przez chwilę, zmniejszyć ogień, dodać czosnek i imbir. Następnie kurkumę, paprykę słodką i ostrą. Stale mieszać i po 2 minutach wrzucić pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę. Zalać gorącym bulionem/wodą. Wrzucić przepłukaną soczewicę i pomidory. Gotować na małym ogniu aż warzywa i soczewica będą miękkie. Jeśli lubimy rzadsze zupy dolewamy więcej bulionu, jeśli gęstsze można dodać 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Rozlać do talerzy i obficie posypać natką pietruszki.

Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

Kapuśniak po węgiersku

Składniki:Kapuśniak po węgiersku2

-200 g wędzonego boczku,
-1/2 kg kiszonej kapusty,
-2 marchewki,
-3 duże ziemniaki,
-150 g kiełbasy np. zwyczajnej,
-2 cebule,
-ząbek czosnku,
-sól, pieprz,
-1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
-szczypta ostrej papryki.

 

Kapustę opłukać, odcisnąć z nadmiaru wody i drobno posiekać. Zalać 2l wody i zagotować. Boczek pokroić w kostkę, cebule drobno posiekać. Podsmażyć bez dodatku tłuszczu. Dodać do kapusty wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać obrane i pokrojone w kostkę marchewki oraz ziemniaki. Gotować ok. 1,5 godziny na małym ogniu. Kiełbasę pokroić w półplasterki, podsmażyć na suchej patelni. Dodać do zupy, dusić jeszcze 5 min. Doprawić do smaku.

Pożywna zupa quinoa i grzybami

Składniki:zupa z quinoa

-250 g quinoa białej (komosa ryżowa)
-500 g grzybów leśnych (w sezonie świeże, poza mrożone)
-1 średnia cebula
-4-5 marchewek
-2,5 L dobrego bulionu warzywny albo na mięsie (w żadnym wypadku z kostki)
-4 liście laurowe
-4 ziarna ziela angielskiego
-1 łyżka masła
-2 łyżki oleju (olej i masło możemy zastąpić masłem klarowanym)
-sól i pieprz
-łyżka pokrojonego koperku i pietruszki
Quinoa przelewamy wrzątkiem, następnie wkładamy do garnka, zalewamy częścią bulionu około 1,5L i gotujemy 30 minut. W między czasie dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę, liść laurowy i ziele. Gdy komosa powiększy swoją objętość dolewamy resztę rosołu. Na maśle i oleju podsmażamy cebulę, dodajemy grzyby i smażymy około 5-8 minut. Gdy komosa będzie już ugotowana dodajemy grzyby. Gotujemy jeszcze chwilę. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.

Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

Zupa gulaszowagulaszowa

Składniki:

-1 kg wołowiny
-1/2 kg pieczarek
-4 czerwone papryki
-3 cebule
-4 ząbki czosnku
-marchewka
-pietruszka
-1/2 selera
-bulion lub woda
-3 liście laurowe
-5 ziarenek ziela angielskiego
-5 ziarenek czarnego pieprzu
-1 łyżka majeranku
-1/2 łyżeczki kminku
-sól, pieprz mielony, mielona słodka i ostra papryka, gałka muszkatołowa,
-3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
-łyżka mąki
-5 ogórków korniszony
-olej lub smalec do smażenia

 

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Natrzeć solą, pieprzem, mieloną słodką, ostrą papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wstawić na noc do lodówki. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na oleju lub smalcu. Dodać mięso i smażyć je, aż lekko się zarumieni. Przełożyć do garnka i zalać bulionem/wodą tak by przykryła mięso. Wrzucić liście laurowe, majeranek, kminek oraz ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Do zupy przełożyć marchewkę, pietruszkę i seler pokrojone w słupki. Przykryć i gotować na małym ogniu. Paprykę nasmarować olejem i podpiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni, aż skórka się podpiecze. Upieczone zawinąć na 15 minut w folię aluminiową, po czym zdjąć z nich skórkę. Pokroić w paski i dodać do zupy. Pieczarki obrać, pokroić w grubą kostkę. Na suchej patelni podgrzewać chwilę, aż woda odparuje. Dołożyć do zupy. Gdy warzywa i mięso będą miękkie dodać koncentrat pomidorowy. Zagęścić zupę łyżką mąki rozmieszaną w połowie szklanki zimnej wody. Doprawić potrawę do smaku gałką, solą, pieprzem, sporą ilością ostrej mielonej papryki. Zupa powinna być pikantna. Na sam koniec wrzucić pokrojone w kostkę ogórki korniszony. Podawać z pieczywem.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

Meksykańska zupa gulaszowagulaszowa 2

Składniki:

-1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, lub gotowe mięso gulaszowe),
-10 dużych ziemniaków,
-2 cebule,
-pęczek włoszczyzny (bez kapusty),
-czerwona papryka,
-2 łyżki masła lub margaryny,
-słoik sosu np. meksykańskiego (najlepiej domowego),
-łyżeczka ostrej papryki mielonej,
-słodka papryka mielona,
-łyżeczka przyprawy do gulaszu,
-sól, pieprz.
Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone w kostkę cebule. Dusić ok. 10 min, czasem mieszając. Obficie obsypać słodką papryką. Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić w kostkę, następnie dodać do mięsa i cebuli. Zalać wodą, tak by wszystkie warzywa i mięso były przykryte. Gotować na małym ogniu przez ok. pół godz. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować do miękkości, czyli kolejne 20minut. Na koniec dodać sos i doprawić zupę do smaku.

Wegetariański gulasz z soczewicygulasz z soczewicy

Składniki:

-200 g czerwonej soczewicy
-100 g zielonej soczewicy
-450 g krojonych pomidorów z puszki
-2 średnie cebule
-4 duże ząbki czosnku
-1/2 papryczki chilli
-2 łodygi selera naciowego (opcjonalnie)
-1 łyżka mieszanki przypraw garam masala
-1 łyżeczka kurkumy
-1 łyżeczka curry
-sok z połowy cytryny
-chili lub ostra papryka w proszku (opcjonalnie)
-3 łyżki oliwy z oliwek
-sól morska, świeżo mielony pieprz
-gęsty jogurt lub śmietana do podania

 

Cebule i seler naciowy pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać oliwę z oliwek, zeszklić cebulę, dodać seler naciowy i chwilę poddusić. Wrzucić drobno posikany czosnek i papryczkę chili, kurkumę, curry, oraz garam masalę – stale mieszając podsmażać przez minutę. Dosypać oba rodzaje soczewicy (opłukane), zamieszać i dodać pomidory. Wlać litr wody, doprawić solą i pieprzem. Zagotować i dusić na małym ogniu ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając. Może to potrwać nieco dłużej, w razie gdyby potrawa zrobiła się zbyt gęsta podlać wodą. Gdy soczewica będzie miękka, a gulasz odpowiednio gęsty – skropić go sokiem z cytryny, doprawić jeszcze solą i pieprzem do smaku. Gotowy nalewamy do miseczek i podajemy z jogurtem lub śmietaną.

Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

Kociołek meksykański

Składniki:kociołek meksykański!

-80 dag kiełbasy np. zwyczajnej,
-1/2 kg mieszanego mięsa mielonego,
-2 cebule,
-3 ząbki czosnku,
-4 pomidory,
-4 marchewki,
-2 czerwone papryki,
-szczypta chilli,
-olej rzepakowy,
-puszka czerwonej fasoli,
-1/2 kg fasoli Jaś,
-sól, pieprz.

 

Fasolę Jaś zalać wodą i moczyć całą noc. Następnie gotować ją ok. 45 min na małym ogniu. Kiełbasę pokroić w kostkę, cebule w plasterki, podsmażyć. Wraz z powstałym tłuszczem dodać do fasoli. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w plasterki marchewkę. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę, czosnek posiekać, dodać do garnka. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 min. Na oleju podsmażyć na sypko mięso mielone, doprawić solą i pieprzem, dodać do reszty. Pomidory pokroić w kosteczkę, wrzucić do kociołka wraz z odsączoną i opłukaną czerwoną fasolą. Dusić ok. 5 min. Na koniec doprawić szczyptą chilli.

Krem cebulowykrem cebulowy

Składniki na 2 porcje:

-4-5 sporych cebul (ok. 600 g po obraniu)
-3 łyżki masła
-1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
-3 ząbki czosnku
-2 łyżki gęstej śmietany 18%
-sól, pieprz, gałka muszkatołowa
-2 kromki chleba + oliwa z oliwek
-4 łyżki startego sera żółtego

 

Cebulę obrać, pokroić w piórka. Masło rozgrzać na patelni, dodać cebulę, zmniejszyć ogień i przykryć. Dusić ok 15 minut, aż cebula będzie miękka. Czosnek obrać, posiekać. Cebulę odkryć, zwiększyć ogień, dodać czosnek i łyżeczkę soli. Chwilę podsmażać, cebulka może się lekko zrumienić. W garnku zagotować bulion, dodać cebulę. Gotować kilka minut. do śmietany wlać 2 łyżki gorącego bulionu, energicznie wymieszać i dodać do garnka. Całość zmiksować na krem, doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Na czystej patelni rozgrzać oliwę i dodać pokrojony w kostkę chleb, zrumienić ze wszystkich stron. Do miseczek rozlać zupę, podawać z grzankami i żółtym serem.

Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

Zupa serowa w chlebowych miseczkach

Składniki na 4 porcje:serowa w chlebie

-3 szklanki bulionu
-1 szklanka mleka
-150 ml wina – użyłam francuskiego wina Celebro
-3 serki topione śmietankowe
-100 g gorgonzoli
-100 g szynki
-2 cm ostrej papryczki – można pominąć
-1 cebula
-sól, pieprz, gałka muszkatołowa
-ewentualnie – 4 chlebki – 200 gramowe

 

Cebulkę, papryczkę i szynkę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na odrobinie oleju rzepakowego. Zalać bulionem i mlekiem, podgrzewając dodać serki topione i gorgonzolę. Gdy zupa się zagotuje zmiksować wszystko na gładki krem, doprawić pieprzem i gałką, ewentualnie solą, ale wydaje mi się że zupa będzie już dość słona. Dodać wino, zamieszać i nalewać w miseczki. Jeśli zupę podajemy w chlebkach, należy wcześniej odkroić wierzch chlebków, wydrążyć miąższ. W środku i na zewnątrz posmarować chlebki olejem i zapiekać w piekarniku przez 10 minut w 200 stopniach.

Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

Zupa ogórkowa z pulpecikami

Składniki:Ogórkowa z pulpecikami!

-10 średnich ogórków kiszonych,
-2 marchewki,
-pietruszka,
-kawałek selera,
-cebula,
-8 ziemniaków,
-szklanka rosołu,
-1/2 szkl. słodkiej śmietany,
-sól, pieprz,
-2 łyżki posiekanego koperku.

Pulpeciki:

-1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
-4 łyżki bułki tartej,
-jajko,
-łyżeczka sosu sojowego,
-sól, pieprz,
-łyżeczka majeranku.

Ziemniaki, marchewki, pietruszkę oraz selera obrać i umyć. Wszystkie warzywa pokroić w małą kostkę. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać rosół i zagotować. Mięso mielone wyrobić z sosem sojowym, bułką tartą, jajkiem i majerankiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na wrzący wywar. Gotować ok.45 min na małym ogniu. Dodać ogórki starte na dużych oczkach i śmietanę zahartowaną kilkoma łyżkami gorącej zupy, gotować jeszcze ok. 5min. Wsypać posiekany koper, doprawić do smaku.

 

Krupnik z pieczarkami

Składniki:Krupnik z pieczarkami3

-100g kaszy jęczmiennej,
-350g pieczarek,
-cebula,
-3 duże ziemniaki,
-2l wody,
-2 ćwiartki z kurczaka,
-2 marchewki,
-por,
-olej rzepakowy,
-sól morska,
-świeżo mielony czarny pieprz,
-koperek.
Mięso umyć, zalać wodą, zagotować. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę i ziemniaki oraz pora pokrojonego w plasterki. Kaszę przepłukać zimną wodą, dodać do wywaru. Gotować ok. 45min na małym ogniu. Cebulę posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę, dodać do cebuli, dusić ok. 5 min. Dodać do zupy, gotować jeszcze 15min. Doprawić do smaku, przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.

Zupa serowo-pieczarkowa z klopsikami

Składniki:Zupa serowo-piecz z klopsikami!

-1/2 kg mięsa mielonego z kurczaka,
-25 dag pieczarek,
-20dag startego sera cheddar,
-1 duża marchewka,
-1 duża cebula,
-2 duże ziemniaki,
-jajko,
-2 łyżki bułki tartej,
-szczypta gałki muszkatołowej,
-sól,
-pieprz,
-6 szkl. domowego rosołu (ew. z kostki),
-3 łyżki mąki pszennej,
-2 łyżki masła.
Cebulę pokroić w kosteczkę, pieczarki oczyścić, pokroić w dużą kostkę. Podsmażyć na maśle. Oprószyć mąką, dodać do gorącego rosołu. Dodać oczyszczone i pokrojone w kosteczkę marchewkę oraz ziemniaki. Gotować ok. 30min na małym ogniu. Mięso wyrobić z jajkiem, bułką tartą, doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Formować bardzo malutkie kotleciki i smażyć na oleju ze wszystkich stron. Dodać do zupy wraz ze startym serem. Gotować jeszcze ok. 3 min, często mieszając. Doprawić do smaku.

 

zobacz również:

 

  1. Rozgrzewające gulasze – różne przepisy na mięsne kociołki
  2. Ogórki kiszone – pomysłowe przepisy na różne dania
  3. Szynka pieczenie i różne dania – jak upiec pyszną szynkę?
  4. Wszystkie kulinarne inspiracje