Smaczne i pożywne zupy rozgrzewające – przepisy

11 października 2017, dodał: czekoladka

 Zupy działają rozgrzewająco, przez co są szczególnie cennym daniem w czasie mrozów. Ponadto odpowiednio przygotowane mogą być bardzo pożywne i zastępować nawet drugie danie.

 

 

Rozgrzewająca zupa pomidorowa z ciecierzycą

Składniki:

pomidorowa z ciecierzycą
-200 g czerwonej soczewicy
-3 cm imbiru
-3 ząbki czosnku
-3-4 marchewki
-pietruszka
-2 puszki krojonych pomidorów
-ok. 2 litry bulionu, lub wody
-2 łyżki masła
-3 łyżki oliwy z oliwek
-2 listki laurowe
-3 ziarenka ziela angielskiego
-5 ziarenek czarnego pieprzu
-po łyżeczce mielonej czerwonej papryki i kurkumy
-szczypta ostrej papryki – może być więcej
-natka pietruszki do podania

 

Imbir i czosnek obrać, drobno posiekać. Masło i oliwę rozgrzać, wrzucić ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i listki laurowe. Podprażyć je przez chwilę, zmniejszyć ogień, dodać czosnek i imbir. Następnie kurkumę, paprykę słodką i ostrą. Stale mieszać i po 2 minutach wrzucić pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę. Zalać gorącym bulionem/wodą. Wrzucić przepłukaną soczewicę i pomidory. Gotować na małym ogniu aż warzywa i soczewica będą miękkie. Jeśli lubimy rzadsze zupy dolewamy więcej bulionu, jeśli gęstsze można dodać 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Rozlać do talerzy i obficie posypać natką pietruszki.

Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

Kapuśniak po węgiersku

Składniki:Kapuśniak po węgiersku2

-200 g wędzonego boczku,
-1/2 kg kiszonej kapusty,
-2 marchewki,
-3 duże ziemniaki,
-150 g kiełbasy np. zwyczajnej,
-2 cebule,
-ząbek czosnku,
-sól, pieprz,
-1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
-szczypta ostrej papryki.

 

Kapustę opłukać, odcisnąć z nadmiaru wody i drobno posiekać. Zalać 2l wody i zagotować. Boczek pokroić w kostkę, cebule drobno posiekać. Podsmażyć bez dodatku tłuszczu. Dodać do kapusty wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać obrane i pokrojone w kostkę marchewki oraz ziemniaki. Gotować ok. 1,5 godziny na małym ogniu. Kiełbasę pokroić w półplasterki, podsmażyć na suchej patelni. Dodać do zupy, dusić jeszcze 5 min. Doprawić do smaku.

Pożywna zupa quinoa i grzybami

Składniki:zupa z quinoa

-250 g quinoa białej (komosa ryżowa)
-500 g grzybów leśnych (w sezonie świeże, poza mrożone)
-1 średnia cebula
-4-5 marchewek
-2,5 L dobrego bulionu warzywny albo na mięsie (w żadnym wypadku z kostki)
-4 liście laurowe
-4 ziarna ziela angielskiego
-1 łyżka masła
-2 łyżki oleju (olej i masło możemy zastąpić masłem klarowanym)
-sól i pieprz
-łyżka pokrojonego koperku i pietruszki
Quinoa przelewamy wrzątkiem, następnie wkładamy do garnka, zalewamy częścią bulionu około 1,5L i gotujemy 30 minut. W między czasie dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę, liść laurowy i ziele. Gdy komosa powiększy swoją objętość dolewamy resztę rosołu. Na maśle i oleju podsmażamy cebulę, dodajemy grzyby i smażymy około 5-8 minut. Gdy komosa będzie już ugotowana dodajemy grzyby. Gotujemy jeszcze chwilę. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.

Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

Zupa gulaszowagulaszowa

Składniki:

-1 kg wołowiny
-1/2 kg pieczarek
-4 czerwone papryki
-3 cebule
-4 ząbki czosnku
-marchewka
-pietruszka
-1/2 selera
-bulion lub woda
-3 liście laurowe
-5 ziarenek ziela angielskiego
-5 ziarenek czarnego pieprzu
-1 łyżka majeranku
-1/2 łyżeczki kminku
-sól, pieprz mielony, mielona słodka i ostra papryka, gałka muszkatołowa,
-3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
-łyżka mąki
-5 ogórków korniszony
-olej lub smalec do smażenia

 

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Natrzeć solą, pieprzem, mieloną słodką, ostrą papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wstawić na noc do lodówki. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na oleju lub smalcu. Dodać mięso i smażyć je, aż lekko się zarumieni. Przełożyć do garnka i zalać bulionem/wodą tak by przykryła mięso. Wrzucić liście laurowe, majeranek, kminek oraz ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Do zupy przełożyć marchewkę, pietruszkę i seler pokrojone w słupki. Przykryć i gotować na małym ogniu. Paprykę nasmarować olejem i podpiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni, aż skórka się podpiecze. Upieczone zawinąć na 15 minut w folię aluminiową, po czym zdjąć z nich skórkę. Pokroić w paski i dodać do zupy. Pieczarki obrać, pokroić w grubą kostkę. Na suchej patelni podgrzewać chwilę, aż woda odparuje. Dołożyć do zupy. Gdy warzywa i mięso będą miękkie dodać koncentrat pomidorowy. Zagęścić zupę łyżką mąki rozmieszaną w połowie szklanki zimnej wody. Doprawić potrawę do smaku gałką, solą, pieprzem, sporą ilością ostrej mielonej papryki. Zupa powinna być pikantna. Na sam koniec wrzucić pokrojone w kostkę ogórki korniszony. Podawać z pieczywem.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

Meksykańska zupa gulaszowagulaszowa 2

Składniki:

-1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, lub gotowe mięso gulaszowe),
-10 dużych ziemniaków,
-2 cebule,
-pęczek włoszczyzny (bez kapusty),
-czerwona papryka,
-2 łyżki masła lub margaryny,
-słoik sosu np. meksykańskiego (najlepiej domowego),
-łyżeczka ostrej papryki mielonej,
-słodka papryka mielona,
-łyżeczka przyprawy do gulaszu,
-sól, pieprz.
Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone w kostkę cebule. Dusić ok. 10 min, czasem mieszając. Obficie obsypać słodką papryką. Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić w kostkę, następnie dodać do mięsa i cebuli. Zalać wodą, tak by wszystkie warzywa i mięso były przykryte. Gotować na małym ogniu przez ok. pół godz. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować do miękkości, czyli kolejne 20minut. Na koniec dodać sos i doprawić zupę do smaku.

Wegetariański gulasz z soczewicygulasz z soczewicy

Składniki:

-200 g czerwonej soczewicy
-100 g zielonej soczewicy
-450 g krojonych pomidorów z puszki
-2 średnie cebule
-4 duże ząbki czosnku
-1/2 papryczki chilli
-2 łodygi selera naciowego (opcjonalnie)
-1 łyżka mieszanki przypraw garam masala
-1 łyżeczka kurkumy
-1 łyżeczka curry
-sok z połowy cytryny
-chili lub ostra papryka w proszku (opcjonalnie)
-3 łyżki oliwy z oliwek
-sól morska, świeżo mielony pieprz
-gęsty jogurt lub śmietana do podania

 

Cebule i seler naciowy pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać oliwę z oliwek, zeszklić cebulę, dodać seler naciowy i chwilę poddusić. Wrzucić drobno posikany czosnek i papryczkę chili, kurkumę, curry, oraz garam masalę – stale mieszając podsmażać przez minutę. Dosypać oba rodzaje soczewicy (opłukane), zamieszać i dodać pomidory. Wlać litr wody, doprawić solą i pieprzem. Zagotować i dusić na małym ogniu ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając. Może to potrwać nieco dłużej, w razie gdyby potrawa zrobiła się zbyt gęsta podlać wodą. Gdy soczewica będzie miękka, a gulasz odpowiednio gęsty – skropić go sokiem z cytryny, doprawić jeszcze solą i pieprzem do smaku. Gotowy nalewamy do miseczek i podajemy z jogurtem lub śmietaną.

Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

Kociołek meksykański

Składniki:kociołek meksykański!

-80 dag kiełbasy np. zwyczajnej,
-1/2 kg mieszanego mięsa mielonego,
-2 cebule,
-3 ząbki czosnku,
-4 pomidory,
-4 marchewki,
-2 czerwone papryki,
-szczypta chilli,
-olej rzepakowy,
-puszka czerwonej fasoli,
-1/2 kg fasoli Jaś,
-sól, pieprz.

 

Fasolę Jaś zalać wodą i moczyć całą noc. Następnie gotować ją ok. 45 min na małym ogniu. Kiełbasę pokroić w kostkę, cebule w plasterki, podsmażyć. Wraz z powstałym tłuszczem dodać do fasoli. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w plasterki marchewkę. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę, czosnek posiekać, dodać do garnka. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 min. Na oleju podsmażyć na sypko mięso mielone, doprawić solą i pieprzem, dodać do reszty. Pomidory pokroić w kosteczkę, wrzucić do kociołka wraz z odsączoną i opłukaną czerwoną fasolą. Dusić ok. 5 min. Na koniec doprawić szczyptą chilli.

Krem cebulowykrem cebulowy

Składniki na 2 porcje:

-4-5 sporych cebul (ok. 600 g po obraniu)
-3 łyżki masła
-1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
-3 ząbki czosnku
-2 łyżki gęstej śmietany 18%
-sól, pieprz, gałka muszkatołowa
-2 kromki chleba + oliwa z oliwek
-4 łyżki startego sera żółtego

 

Cebulę obrać, pokroić w piórka. Masło rozgrzać na patelni, dodać cebulę, zmniejszyć ogień i przykryć. Dusić ok 15 minut, aż cebula będzie miękka. Czosnek obrać, posiekać. Cebulę odkryć, zwiększyć ogień, dodać czosnek i łyżeczkę soli. Chwilę podsmażać, cebulka może się lekko zrumienić. W garnku zagotować bulion, dodać cebulę. Gotować kilka minut. do śmietany wlać 2 łyżki gorącego bulionu, energicznie wymieszać i dodać do garnka. Całość zmiksować na krem, doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Na czystej patelni rozgrzać oliwę i dodać pokrojony w kostkę chleb, zrumienić ze wszystkich stron. Do miseczek rozlać zupę, podawać z grzankami i żółtym serem.

Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

Zupa serowa w chlebowych miseczkach

Składniki na 4 porcje:serowa w chlebie

-3 szklanki bulionu
-1 szklanka mleka
-150 ml wina – użyłam francuskiego wina Celebro
-3 serki topione śmietankowe
-100 g gorgonzoli
-100 g szynki
-2 cm ostrej papryczki – można pominąć
-1 cebula
-sól, pieprz, gałka muszkatołowa
-ewentualnie – 4 chlebki – 200 gramowe

 

Cebulkę, papryczkę i szynkę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na odrobinie oleju rzepakowego. Zalać bulionem i mlekiem, podgrzewając dodać serki topione i gorgonzolę. Gdy zupa się zagotuje zmiksować wszystko na gładki krem, doprawić pieprzem i gałką, ewentualnie solą, ale wydaje mi się że zupa będzie już dość słona. Dodać wino, zamieszać i nalewać w miseczki. Jeśli zupę podajemy w chlebkach, należy wcześniej odkroić wierzch chlebków, wydrążyć miąższ. W środku i na zewnątrz posmarować chlebki olejem i zapiekać w piekarniku przez 10 minut w 200 stopniach.

Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

Zupa ogórkowa z pulpecikami

Składniki:Ogórkowa z pulpecikami!

-10 średnich ogórków kiszonych,
-2 marchewki,
-pietruszka,
-kawałek selera,
-cebula,
-8 ziemniaków,
-szklanka rosołu,
-1/2 szkl. słodkiej śmietany,
-sól, pieprz,
-2 łyżki posiekanego koperku.

Pulpeciki:

-1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
-4 łyżki bułki tartej,
-jajko,
-łyżeczka sosu sojowego,
-sól, pieprz,
-łyżeczka majeranku.

Ziemniaki, marchewki, pietruszkę oraz selera obrać i umyć. Wszystkie warzywa pokroić w małą kostkę. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać rosół i zagotować. Mięso mielone wyrobić z sosem sojowym, bułką tartą, jajkiem i majerankiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na wrzący wywar. Gotować ok.45 min na małym ogniu. Dodać ogórki starte na dużych oczkach i śmietanę zahartowaną kilkoma łyżkami gorącej zupy, gotować jeszcze ok. 5min. Wsypać posiekany koper, doprawić do smaku.

 

Krupnik z pieczarkami

Składniki:Krupnik z pieczarkami3

-100g kaszy jęczmiennej,
-350g pieczarek,
-cebula,
-3 duże ziemniaki,
-2l wody,
-2 ćwiartki z kurczaka,
-2 marchewki,
-por,
-olej rzepakowy,
-sól morska,
-świeżo mielony czarny pieprz,
-koperek.
Mięso umyć, zalać wodą, zagotować. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę i ziemniaki oraz pora pokrojonego w plasterki. Kaszę przepłukać zimną wodą, dodać do wywaru. Gotować ok. 45min na małym ogniu. Cebulę posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę, dodać do cebuli, dusić ok. 5 min. Dodać do zupy, gotować jeszcze 15min. Doprawić do smaku, przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.

Zupa serowo-pieczarkowa z klopsikami

Składniki:Zupa serowo-piecz z klopsikami!

-1/2 kg mięsa mielonego z kurczaka,
-25 dag pieczarek,
-20dag startego sera cheddar,
-1 duża marchewka,
-1 duża cebula,
-2 duże ziemniaki,
-jajko,
-2 łyżki bułki tartej,
-szczypta gałki muszkatołowej,
-sól,
-pieprz,
-6 szkl. domowego rosołu (ew. z kostki),
-3 łyżki mąki pszennej,
-2 łyżki masła.
Cebulę pokroić w kosteczkę, pieczarki oczyścić, pokroić w dużą kostkę. Podsmażyć na maśle. Oprószyć mąką, dodać do gorącego rosołu. Dodać oczyszczone i pokrojone w kosteczkę marchewkę oraz ziemniaki. Gotować ok. 30min na małym ogniu. Mięso wyrobić z jajkiem, bułką tartą, doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Formować bardzo malutkie kotleciki i smażyć na oleju ze wszystkich stron. Dodać do zupy wraz ze startym serem. Gotować jeszcze ok. 3 min, często mieszając. Doprawić do smaku.

 

zobacz również:

 

  1. Rozgrzewające gulasze – różne przepisy na mięsne kociołki
  2. Ogórki kiszone – pomysłowe przepisy na różne dania
  3. Szynka pieczenie i różne dania – jak upiec pyszną szynkę?
  4. Wszystkie kulinarne inspiracje

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Naturalne płatki mydlane do prania Enklare NumberOne
Delikatne dla skóry, wykonane na bazie mydła naturalnego Enklare
Cena:
17,90 zł
Zestaw prezentowy - smakołyki od ETERNO
Możliwość nadruku na skryzneczce
Cena:
120 zł
Ekspres do kawy ASCASO DREAM Strawberry Gum
Piękno i praktyczność w jednym!
Cena:
2185 zł
Forever Fields of Green
Zielone źdźbła młodych zbóż, pszenicy i jęczmienia oraz lucerny
Cena:
54,40 zł
Zestaw do fondue
Śliczny ceramiczny zestaw
Cena:
18,90 zł
Gorset mocno wyszczuplający talię, brzuch
Kkształtuje talię, górne i dolne partie brzucha
Cena:
31 zł

FORUM - bieżące dyskusje

zapuszczanie włosów
Kobieto, cukier to dopiero jest zło...
Gdzie na dietetykę?
Szkołę Mydłowskiej wybierałam na podstawie kilku kwestii. Przede wszystkim znaczenie dla mnie miał program,...
Czy znacie jakiś ośrodek terapii, k…
nie słyszałam wcześniej o tym ośrodku, rzeczywiście jest dobry?
jakie buty męskie wybrać
Są na Merg. Raczej wzór dosyć dobrze znany, fajny, uniwersalny. Jedynie kwestia taka,...
facebook