Zimą warto korzystać z zapasów, jakie zrobiliśmy latem. Kiszone ogórki skutecznie oczyszczają organizm, z toksyn i metali ciężkich, działają przeciwzapalnie i zapobiegają infekcjom. Ponadto mają dobry wpływ na cerę poprawiając jej koloryt i elastyczność. Kiszone ogórki to także naturalny probiotyk, ponieważ zawierają w swym składzie bakterie kwasu mlekowego.
Ogórki mają mało kalorii i pomagają w usuwaniu wody z organizmu, więc są polecane w wielu dietach. Są również źródłem witaminy A, C, K, B oraz błonnika, potasu, manganu, magnezu, wapnia, fosforu i siarki.
Wykonanie
Ziemniaki, marchewki, pietruszkę oraz selera obrać i umyć. Wszystkie warzywa pokroić w małą kostkę. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać rosół i zagotować. Mięso mielone wyrobić z sosem sojowym, bułką tartą, jajkiem i majerankiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na wrzący wywar. Gotować ok.45 min na małym ogniu. Dodać ogórki starte na dużych oczkach i śmietanę zahartowaną kilkoma łyżkami gorącej zupy, gotować jeszcze ok. 5min. Wsypać posiekany koper, doprawić do smaku.
Sałatka z wędzonym łososiem
Składniki:
-4-5 sztuk średniej wielkości ziemniaków
-4 jajka
-2 ogórki kiszone
-100-150 g łososia wędzonego
-5-7 sztuk rzodkiewek
-1 pęczek szczypiorku
-2 łyżeczki chrzanu
-2-3 łyżki majonezu
-sól i pieprz
-ew. sok z cytryny
Wykonanie
Jajka ugotować na twardo. Ziemniaki ugotować tak jak zawsze do miękkości w osolonej wodzie.
Ogórki, rzodkiewkę, jajka, ziemniaki pokroić w kostkę, łososia w paseczki, szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć doprawić do smaku solą, pieprzem i ew. sokiem z cytryny. Przed podaniem można sałatkę posypać rzeżuchą.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/
Ziemniaki i marchew umyć, ugotować w łupinach do miękkości, następnie ostudzić. Obrać ze skóry i pokroić w kosteczkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, oskubać i pokroić w kostkę. Por sparzyć wrzątkiem, pokroić w kosteczkę. Parówki obrać ze skóry i również pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w kostkę i odsączyć wraz z groszkiem, dodać do reszty składników. Dodać majonez, doprawić do smaku. Dokładnie wymieszać.
Buraki wyszorować, ugotować albo upiec w piekarniku – 30-45 min. w zależności od wielkości. Ostudzić, obrać ze skórki. Cebulę obrać, pokroić dość drobno. Czosnek przecisnąć przez praskę. Buraki i ogórki zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, dodać cebulę, czosnek i koperek. Doprawić olejem i przyprawami. Schłodzić przed podaniem.
Ogórki kiszone z gruszką
Składniki :
-3 twarde kiszone ogórki
-1/2 czerwonej cebuli
-1 gruszka
-2 łyżki oleju z pestek winogron
-grubo mielony czarny pieprz
Wykonanie
Obrać ogórki ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. Drobno usiekać cebulę . Gruszkę obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne a następnie pokroić w cienkie paseczki lub słupki. Wymieszać wszystkie składniki .Polać olejem i posypać pieprzem. Jeszcze raz zamieszać.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Podsmażyć na odrobinie oleju, na koniec posypać przyprawą do gyrosa i ostudzić. Majonez zmieszać z ketchupem i szczyptą ostrej papryki. Mięso ułożyć na dnie miski, polać sosem. Ułożyć kiszone ogórki pokrojone w kostkę, posypać odsączoną kukurydzą. Ponownie polać sosem. Ułożyć pokrojone w kostkę pomidory, posypać tostami pokrojonymi w kosteczkę. Polać resztą sosu. Na wierzchu ułożyć poszatkowaną kapustę pekińską. Udekorować pomidorami, ogórkiem i kukurydzą.
Leczo
Składniki:
-1/2 kg pieczarek,
-4 ogórki kiszone,
-3 marchewki,
-1/2 kg mięsa mielonego,
-puszka groszku,
-3 cebule,
-kawałek selera i pora,
-1/2 kg kiełbasy zwyczajnej,
-1/2 czerwonej papryki,
-przecier pomidorowy,
-sól morska z pieprzem ,
-1/2 łyżeczki ostrej papryki ,
-1/2 łyżeczki ognistej mieszanki przypraw,
-1/2 łyżeczki bazylii,
-1/2 łyżeczki oregano,
-1/2 łyżeczki tymianku,
-1 i 1/2 łyżeczki mąki.
Wykonanie
Wszystkie warzywa obrać, pokroić w kosteczkę. Zalać ok. 3 l wody, doprawić solą morską z pieprzem, gotować do miękkości, około godziny. Grzyby obrać, pokroić w dość dużą kostkę. Obsmażyć na oleju. Cebulkę posiekać i zeszklić na oleju od smażenia grzybów. Kiełbasę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i podsmażyć. Mięso urobić, doprawić solą morską z pieprzem oraz ognistą mieszanką przypraw. Z mięsa formować małe klopsiki, obsmażyć na oleju ze wszystkich stron. Wszystko dodać do warzyw. Zagotować. Dodać przecier, zaciągnąć wodą z mąką, doprawić do smaku ziołami, ostrą papryką oraz ognistą mieszanką przypraw.
Mielone zraziki
Składniki:
-1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
-2 łyżki bułki tartej,
-sól, pieprz,
-cebula (ja użyłam czerwoną),
-100 g wędzonego boczku,
-ok. 10 dużych ogórków kiszonych,
-3 suszone grzyby,
-łyżeczka mąki,
-3 łyżki oleju rzepakowego.
Przygotowanie
Cebulę obrać, pokroić w piórka, a następnie w paski. Ogórki i boczek również pokroić w paseczki.
Do mięsa dodać bułkę tartą, doprawić do smaku solą i pieprzem, wyrobić. Z mięsa formować kotleciki, spłaszczać je i nałożyć po kawałeczku cebuli, plasterku boczku i plasterku ogórka, zakleić tak jak zrazy.
Obsmażyć z wszystkich stron na złoto na mocno rozgrzanym oleju, zalać około 1 i 1/2 szkl. wody. Dodać pokrojoną w kostkę resztę cebuli, resztę boczku pokrojonego w kostkę i ogórki. Wkruszyć suszone grzyby.
Dusić ok. 15 minut na małym ogniu. Wyjąć zrazy, zaciągnąć sos wodą rozrobioną z mąką.
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na cienkie kotlety. Każdy kotlet cienko robić. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Każdy kotlet z jednej strony cienko posmarować musztardą.
Cebule obrać, pokroić w półtalarki. Boczek i ogórki pokroić w cienkie paseczki.
Na każdy kawałek mięsa układać po kawałku boczku, ogórka i cebuli. Zwinąć w roladki, spiąć wykałaczką.
W brytfance o grubym dnie rozgrzać olej z margaryną, obsmażyć zrazy ze wszystkich stron na ciemno-brązowy kolor. Następnie zalać wodą tak, by całe mięso było zakryte i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 80minut, w razie potrzeby dolewając wody.
Następnie wyjąć zrazy, doprawić sos, można zaciągnąć łyżeczką mąki rozrobioną z odrobiną wody.