Jaką deskę wybrać?

28 marca 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Najstarszy materiał do robienia desek do krojenia, najbardziej popularny w naszych domowych kuchniach to oczywiście drewno. Jeśli zdecydujemy się wybrać taką deskę, powinniśmy zastanowić się, nad rodzajem drewna, z jakiego będzie ona wykonana. Im drewno twardsze tym lepiej.
– drewno bardzo miękkie – balsa, osika, topola, wierzba, świerk, jodła, limba
– drewno miękkie – brzoza, olcha, sosna, modrzew, jałowiec
– drewno o średniej  twardości – lipa, sosna czarna, wiąz, orzech
– drewno twarde – dąb, jesion grusza, akacja, wiśnia, teak
– drewno bardzo twarde – buk, grab, grochodrzew, palisander, cis
– drewno twarde jak kość – quebracho, heban, kokos, gwajak
W przypadku, gdy kupimy tanią drewnianą deskę nie spodziewajmy się po niej niesamowitej jakości. Lepiej zainwestować pieniądze w bukową lub wykonaną z drewna dębu.



Drewniane deski dobrze „współpracują” z nożami, nie tępią ich i  są szczególnie  polecane do noży japońskich. Są higieniczne i bardzo estetyczne – jeżeli cięcia na naszej desce nie są głębokie, drewno potrafi je w naturalny sposób zamknąć, co nigdy nie zdarzy się w przypadku deski plastikowej.
Niestety, ale deski drewniane mają też trochę wad: nie należy ich używać w zmywarce, drewno przyjmuje też wszystkie zapachy i kolory.

Proszę też pamiętać, że deski bambusowe nie są deskami wykonanymi z drewna, lecz ze specjalnie sprasowanej trawy. Sam proces technologiczny pozwala na uzyskanie niesamowitych efektów. Poprzeczne ułożenie trawy, w stosunku do kierunku krojenia, nie pozwala na zbieranie się płynów powstałych w skutek krojenia, czy szatkowania. Proces ten eliminuje też używanie szkodliwych klei w procesie produkcyjnym. Sam fakt użycia bambusa jako materiału do wyrobu desek jest genialnym pomysłem, ponieważ jego twardość jako materiału jest porównywalna z twardym drewnem. Niskie ceny desek bambusowych to ich niewątpliwa zaleta, dzięki temu, możemy wymieniać zniszczone deski, bez żalu. Kolejnym unikalnym plusem tych desek jest fakt, że schną szybciej niż drewno, co nie pozwala na wsiąkanie wody. Deski bambusowe posiadają wszystkie zalety drewna, plus te wymienione tutaj, za to nie posiadają większości jego wad.

Mając na uwadze nasze zdrowie, powinniśmy mieć przynajmniej dwie deski, jedna powinna być do surowego mięsa, a drugiej powinniśmy używać do warzyw i owoców.

Użytkowanie i pielęgnacja
Nielakierowane wyroby drewniane należy starannie pielęgnować i nacierać regularnie olejem dopuszczonym do stosowania z artykułami spożywczymi. Ten zabieg powoduje, że olej wsiąka głęboko w drewno, tworząc dla wody dużą barierę. Zamyka też i uzupełnia drobne „rany” naszej deski.

Czyszczenie
Nie zaleca się mycia drewnianych wyrobów w zmywarkach, ponieważ ostre chemikalia ze środków czyszczących wchodzą w drewno i całkowicie się nie wypłukują. Należy myć je ręcznie przy użyciu łagodnego detergentu. Po umyciu należy je wytrzeć i pozostawić do całkowitego wyschnięcia w przewiewnym miejscu.
Dla higieny i zabicia zapachów można użyć prostego sposobu: umytą deskę (jeszcze wilgotną) posypać grubo solą i zostawić na noc.
Sól wspaniale dezynfekuje, likwiduje zapachy, lekko rozjaśnia drewno i wysusza wnętrze deski. Rano wystarczy tylko spłukać lub nawet tylko wytrzepać.

Więcej o zaletach desek i możliwości ich zakupu – na www.milmar.pl



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

2 komentarzy do Jaką deskę wybrać?

  1. avatar malgosia74 pisze:

    Deski drewniane są najlepsze, mam bambusową ale nie umywa sie do tej drugiej – znacznie droższej – bukowej …Święta prawda, lepiej zainwestować w coś naprawdę dobrego :)

  2. avatar pinkmause pisze:

    Bardzo dziękuję za rewelacyjny sposób higieniczny – sól. Już jest w trakcie stosowania :)

Dodaj komentarz