W ostatnim czasie mówi się bardzo dużo na temat nasion chia. Posiadają one ogromną ilość składników odżywczych, mogłyby nawet konkurować z orzechami, szpinakiem, czy jagodami. Wszystko dzięki sporej dawki błonnika, kwasów tłuszczowych oraz witamin takich jak A, B, E i D, a także minerały w tym wapń, fosfor, potas, żelazo, miedź i cynk. Nasiona chia dodatkowo zaspokoją Twój głód i usprawnią proces trawienia. Dodatkowo mogą zastępować różne produkty w kuchni. Jak wykorzystać nasiona chia? Przeczytajcie nasz artykuł.
Do puddingu
Pudding z nasionami chia nie tylko jest pyszny, ale i bajecznie wygląda. Z pewnością przyciągnie nawet najmłodszych.
Co kupić?
- 2 miarki mleka kokosowego lub innego mleka
- ½ miarki nasion chia
- 2-3 łyżki stołowe kakao
- 1 łyżeczka wanilii (do smaku)
- 1 łyżka stołowa dowolnej substancji słodzącej (opcjonalnie) – np. miód albo kilka kropel nalewki ze stewii.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Wstaw pudding na 10 minut do lodówki, aby stężał. Najlepsze w tym puddingu jest to, że możesz dowolnie dobierać sobie swoje ulubione smaki . Wystarczy zmienić dodatki i stworzyć pyszny napój. Przykładowo zamiast wanilii dodaj filiżankę truskawek, albo cynamon i gałkę muszkatołową. Codziennie możesz jeść zupełnie inny pudding.
Zamiast jajek
Nasiona chia idealnie nadają się na zastępce jaj. Wystarczy zmielić blenderem 1 łyżkę stołową nasion i połączyć z trzema łyżkami wody. Taka mieszanka odpowiada jednemu jajku w przepisie na ciasto.
Jako panierka
Zmieszaj nasiona chia z odrobiną mąki migdałowej i czosnku, a otrzymasz idealną panierkę do ryb czy kurczaka. Bez obaw, panierka będzie równie chrupiąca, ładnie się przypieka, a dodatkowo nie zawiera mąki zbożowej.
Jako zagęszczenie
Potrzebujesz zagęścić zupę lub sos, a nie chcesz sięgać po mąkę? Dodaj kilka łyżek stołowych, sproszkowanych nasion chia. Dzięki nim uzyskasz pożądaną konsystencję.
Krakersy
Taką przekąskę możesz piec w wielu wariantach w zależności jakie dodatki lubisz. Zmieszaj ziarna chia w różnych proporcjach z mlekiem kokosowym, sproszkowanym czosnkiem oraz odrobiną soli morkiej. Krakersy piecz w niskiej temperaturze przez 30 minut.
Do sałatek
Lubisz sałatkę ze zdrowymi kiełkami? Z nasionami chia to możliwe ! Umieść nasiona w wodzie, odcedź i zostaw w słoiku na kilka dni. Co 12 godzin przepłucz je wodą i ponownie odcedź. Po mniej więcej dwóch dniach zobaczysz gotowe kiełki nasion.
Żel energetyczny
Kilka łyżek stołowych nasion chia wymieszaj z filiżanką wody kokosowej. Odstaw mieszankę na 10 minut, a uzyskasz żel dosłownie na wszystko. Taki żel posiada zdolności nawadniające i energetyzujące. Idealnie spisze się przy treningu wytrzymałościowym i wzmocni Twoją kondycję.
zobacz również:
Nasiona Chia – właściwości oraz praktyczne zastosowanie
Jak odróżnić nasiona konopi jadalnych od konopi indyjskich?
Koktajle owocowe – dużo przepisów
Co jeść na wiosenne przesilenie?