Nasiona Chia – właściwości oraz praktyczne zastosowanie

19 czerwca 2017, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Nasiona Chia, inaczej nasiona szałwii hiszpańskiej, to produkt znany i używany od stuleci. W dawnych czasach stanowiły główne źródło żywności roślinnej wśród Azteków. Wbrew pozorom, szałwia hiszpańska wcale nie pochodzi z Hiszpanii, lecz z Ameryki Południowej. Uprawiana jest w takich krajach jak Meksyk, Gwatemala, Argentyna czy Paragwaj. Szałwia hiszpańska to roślina o białych lub fioletowych kwiatach i niedużych liściach. Jej owoce są wypełnione dużą ilością małych nasion, zwanych właśnie nasionami Chia.

Nasiona Chia posiadają ogromną wartość odżywczą. W swoim składzie zawierają spore ilości błonnika pokarmowego, białka (w tym takich aminokwasów jak kwas glutaminowy i arginina), kwasów Omega-3, witamin (A, B, D, E) oraz wiele składników mineralnych (wapń, fosfor, cynk, żelazo, selen i magnez). Przy takim bogactwie składników można by myśleć, że na pewno są bardzo kaloryczne, ale to błędne stwierdzenie.  100 g nasion Chia zawiera około 450 kcal, jednak 100 g to kilka porcji tego produktu. W jednej porcji (około 15g) znajdziemy zaledwie 67 kcal. Dodatkowo nasiona Chia to bogactwo przeciwutleniaczy i co ważne dla niektórych, nie zawierają glutenu.

Właściwości nasion Chia:

  • Zawierają leptynę, która poprawia przemianę materii oraz zwiększa ilość energii.
  • Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego sprawiają, że po ich spożyciu pojawia się uczucie sytości, które w efekcie spowoduje mniejsze porcje jedzenia i może tym samym sprzyjać odchudzaniu. Dodatkowo błonnik pokarmowy powoduje, że nasiona Chia mają właściwości oczyszczające organizm z toksyn.
  • Wysoka zawartość kwasów Omega-3 wpływa korzystnie na pracę mózgu, nastrój, koncentrację oraz odporność organizmu.
  • Korzystnie wpływają na stan włosów, skóry i paznokci.
  • Spowalniają trawienie węglowodanów i tym samym wchłanianie cukrów prostych do krwioobiegu. Pomagają regulować poziom cukru we krwi i dzięki temu są przyjazne cukrzykom.
  • Wzmacniają układ kostny.
  • Uzupełniają niedobory witamin i minerałów.
  • Wspierają prawidłową pracę przewodu pokarmowego, zapobiegają zaparciom.
  • Wykazują działanie przeciwzapalne.
  • Korzystnie wpływają na układ krążenia, obniżają ryzyko miażdżycy i chorób serca.
  • Dzięki zawartości przeciwutleniaczy, neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników.
  • Sprzyjają rozwojowi przyjaznej flory bakteryjnej w jelitach.
  • Poprawiają wydolność fizyczną sportowców i działają jak naturalny izotonik. Nasiona Chia potrafią wchłonąć bardzo duże ilości wody (nawet 10-12 krotnie przekraczając swoją masę), by potem stopniowo uwalniać je w organizmie.

Nasiona Chia posiadają wiele możliwości zastosowania, można je dodawać praktycznie do wszystkiego. Nie muszą być mielone przed spożyciem, więc posiłki z ich udziałem są bardzo proste w przygotowaniu. Można je dodawać do:

  • Koktajli,
  • Puddingów,
  • Jogurtów,
  • Sałatek, naleśników, omletów,
  • Musli, owsianki, placków,
  • Deserów, dżemów,
  • Wypieku chleba,
  • Można przyrządzić z nich pyszny budyń,
  • Można je rozdrobnić i w postaci proszku dodawać do zup i sosów, jako zagęszczacz.

Pomysłów na ich przygotowanie jest naprawdę wiele. Poniżej przedstawiam jeszcze kilka inspiracji kulinarnych.

 

Pudding z Chia z owocami leśnymi (na zdjęciu z malinami)

Składniki (4 porcje):

  • 5 łyżek nasion Chia
  • 400 ml mleka roślinnego (np. ryżowego, owsianego lub migdałowego)
  • 1 łyżka miodu (można zastosować również syrop klonowy lub syrop z agawy)
  • Owoce: jagody (borówki), maliny, czerwona porzeczka, truskawki (dowolne proporcje).

 

Sposób przygotowania:

Nasiona wsypujemy do większego naczynia, zalewamy mlekiem i dodajemy miód. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie ponownie mieszamy i rozlewamy przygotowana masę do mniejszych miseczek (w zależności od ilości porcji) i odstawiamy do lodówki. Masa powinna schłodzić się kilka godzin, można też zostawić ją w ten sposób na noc. Po tym czasie wyciągamy i dekorujemy leśnymi owocami. Mogą być w całości, pokrojone na kawałki lub też zmiksowane na gładką masę.

 

Koktajl kakaowo-orzechowy z nasionami Chia

Składniki (1 porcja):

  • 1 dojrzały banan
  • 1 szklanka mleka migdałowego (można je zastąpić innym mlekiem roślinnym)
  • 1 łyżka naturalnego kakao
  • 1 łyżka nasion Chia
  • 1 łyżka masła orzechowego (najlepiej gładkiego, bez kawałków orzechów)
  • 1 łyżeczka syropu z agawy lub miodu (opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania:

Nasiona Chia zalewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy na 15 minut do lodówki, by napęczniały. Po tym czasie wszystkie składniki miksujemy razem na gładką masę. Koktajl można spożyć od razu lub też przechować w lodówce i spożyć na następny dzień na śniadanie.

Muffinki czekoladowe

Składniki (9 sztuk):

  • 150 g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 1 banan
  • 1 jajko
  • 2 łyżki naturalnego kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 75 g pokruszonej gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki nasion Chia
  • 1 szklanka posiekanych migdałów
  • 0,5 szklanki posiekanych orzechów (dowolnie)
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 1-2 łyżki syropu z agawy (opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania:

Formę do muffinek wykładamy papierowymi lub silikonowymi papilotkami. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Przygotowujemy dwie miski. W jednej mieszamy składniki suche, w drugiej mokre. Do suchych składników dodajemy mokre, mieszając do czasu połączenia się składników. Papilotki wykładamy ciastek do połowy ich wysokości i pieczemy około 25 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Milena Szymańska, Dietetyk kliniczny

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...