Jak owoce i warzywa wpływają na nasze zdrowie?
Każdy z nas pragnie cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem. Nie bez znaczenia jest nasza dieta, czyli jakie składniki odżywcze dostarczymy naszemu organizmowi tak on odwdzięczy się nam prawidłowym funkcjonowaniem.
Szczegółowe zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia w zakresie spożywania warzyw i owoców mówią, że powinny pojawiać się one w naszej diecie jak najczęściej i w jak największej ilości, stanowiąc co najmniej połowę tego, co jemy. Każdego dnia powinniśmy zjadać minimum 5 porcji warzyw i owoców, w proporcji ¾ warzyw i ¼ owoców. Zalecana dzienna ilość warzyw do spożycia wynosi minimum 400 g. Ponadto każda większa ilość warzyw lub ich porcji, które będziemy spożywać, skutkuje dalszymi korzyściami dla zdrowia i zwiększa ich działanie prozdrowotne.
Także Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie warzyw i owoców 5 razy dziennie (minimum 400 g dziennie). Co ważne, w tym wypadku do warzyw nie zaliczamy ziemniaków ani innych bulw, które zawierają duże ilości skrobi, np. bataty/słodkie ziemniaki czy maniok[1].
Zielone warzywa i owoce takie jak jarmuż, brokuły, szpinak, natka pietruszki, koperek, kiełki, zielona fasolka, zioła, kiwi są niskokaloryczne. W większości każde z nich zawierają dużo witaminy C i magnez. Różne barwy warzyw i owoców cieszą oczy, działają na zmysł estetyczny, ale także mają potwierdzony badaniami bezcenny i często zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Za każdym z nich kryją się inne zalety i smaki. Żółte warzywa i owoce działają antystresowo, mają właściwości pobudzające i rozweselające. Oczyszczają krew i ułatwiają trawienie. Poprawiają pracę gruczołów limfatycznych, zwalczają cellulit. W diecie żółtej należy wybierać: cytryny, banany, pomarańcze, żółtą paprykę, cebulę, jajka, oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, grejpfruty.
Pomarańcza – zawiera terpeny, czyli związki bakteriobójcze i antywirusowe, które rozszerzają naczynia krwionośne i dotleniają mózg wspólnie z witaminą C. Ta ostatnia dodatkowo wspomaga naszą odporność. Ponadto biała część skórki pomarańczy zawiera pektyny, które obniżają cholesterol, wspomagają trawienie i zwalczają bakterie. Nie można również zapomnieć o występujących w pomarańczy: potasie, błonniku czy kwasu foliowego.
Kiwi – to królestwo witaminy C- już 100 gram kiwi daje nam 100% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Jednak na wit. C nie kończy się zdrowotna dawka: kiwi zawiera potas, który reguluje rytm serca i stabilizuje ciśnienie krwi; magnez, wspomagający układ nerwowy; wit. K, wpływającą na metabolizm kości; wit. E, która chroni przed przedwczesnym starzeniem się skóry i kwas foliowy, który wpływa na układ krwionośny.
Czerwona cebula – zawiera siarkę, żelazo, potas, magnez, fluor, wapń i fosfor, a także bogaty zestaw witamin: B, C i E. Posiada glukokininę- hormon roślinny o właściwościach przeciwcukrzycowych, obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiega powstawaniu zakrzepów, a dzięki fitoncydom działa bakteriobójczo.
Wiśnia – dzięki pektynie wspomaga trawienie, natomiast dzięki potasowi wzmacnia pracę serca. Zawiera także wapń, który korzystnie wpływa na kości, nerwy i mięśnie. Wiśnia wykorzystywana jest w walce z przeziębieniem (zwłaszcza gorączką- obniża temperaturę ciała, a także zwalcza stan zapalny), chorobami układu krążenia i rakiem. Ma działanie przeciwbólowe, a ponadto oczyści nasz organizm z toksyn.
zobacz również:
Jakie warzywa jeść aby schudnąć?
Warzywa – które są najzdrowsze i dlaczego warto je jeść?
Warzywa – które są najzdrowsze i co zawierają?
Zielone warzywa źródłem wapnia