Jak owoce i warzywa wpływają na nasze zdrowie?

24 lutego 2019, dodał: Marta Małecka
Artykuł zewnętrzny

Każdy z nas pragnie cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem. Nie bez znaczenia jest nasza dieta, czyli jakie składniki odżywcze dostarczymy naszemu organizmowi tak on odwdzięczy się nam prawidłowym funkcjonowaniem.

Szczegółowe zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia w zakresie spożywania warzyw i owoców mówią, że powinny pojawiać się one w naszej diecie jak najczęściej i w jak największej ilości, stanowiąc co najmniej połowę tego, co jemy. Każdego dnia powinniśmy zjadać minimum 5 porcji warzyw i owoców, w proporcji ¾ warzyw i ¼ owoców. Zalecana dzienna ilość warzyw do spożycia wynosi minimum 400 g. Ponadto każda większa ilość warzyw lub ich porcji, które będziemy spożywać, skutkuje dalszymi korzyściami dla zdrowia i zwiększa ich działanie prozdrowotne.

Także Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie warzyw i owoców 5 razy dziennie (minimum 400 g dziennie). Co ważne, w tym wypadku do warzyw nie zaliczamy ziemniaków ani innych bulw, które zawierają duże ilości skrobi, np. bataty/słodkie ziemniaki czy maniok[1].

Zielone warzywa i owoce takie jak jarmuż, brokuły, szpinak, natka pietruszki, koperek, kiełki, zielona fasolka, zioła, kiwi są niskokaloryczne. W większości każde z nich zawierają dużo witaminy  C i magnez. Różne barwy warzyw i owoców cieszą oczy, działają na zmysł estetyczny, ale także mają potwierdzony badaniami bezcenny i często zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Za każdym z nich kryją się inne zalety i smaki. Żółte warzywa i owoce działają antystresowo, mają właściwości pobudzające i rozweselające. Oczyszczają krew i ułatwiają trawienie. Poprawiają pracę gruczołów limfatycznych, zwalczają cellulit. W diecie żółtej należy wybierać: cytryny, banany, pomarańcze, żółtą paprykę, cebulę, jajka, oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, grejpfruty.

Pomarańcza – zawiera terpeny, czyli związki bakteriobójcze i antywirusowe, które rozszerzają naczynia krwionośne i dotleniają mózg wspólnie z witaminą C. Ta ostatnia dodatkowo wspomaga naszą odporność. Ponadto biała część skórki pomarańczy zawiera pektyny, które obniżają cholesterol, wspomagają trawienie i zwalczają bakterie. Nie można również zapomnieć o występujących w pomarańczy: potasie, błonniku czy kwasu foliowego.

Kiwi – to królestwo witaminy C- już 100 gram kiwi daje nam 100% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Jednak na wit. C nie kończy się zdrowotna dawka: kiwi zawiera potas, który reguluje rytm serca i stabilizuje ciśnienie krwi; magnez, wspomagający układ nerwowy; wit. K, wpływającą na metabolizm kości; wit. E, która chroni przed przedwczesnym starzeniem się skóry i kwas foliowy, który wpływa na układ krwionośny.

Czerwona cebula – zawiera siarkę, żelazo, potas, magnez, fluor, wapń i fosfor, a także bogaty zestaw witamin: B, C i E. Posiada glukokininę- hormon roślinny o właściwościach przeciwcukrzycowych, obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiega powstawaniu zakrzepów, a dzięki fitoncydom działa bakteriobójczo.

 

Wiśnia – dzięki pektynie wspomaga trawienie, natomiast dzięki potasowi wzmacnia pracę serca. Zawiera także wapń, który korzystnie wpływa na kości, nerwy i mięśnie. Wiśnia wykorzystywana jest w walce z przeziębieniem (zwłaszcza gorączką- obniża temperaturę ciała, a także zwalcza stan zapalny), chorobami układu krążenia i rakiem. Ma działanie przeciwbólowe, a ponadto oczyści nasz organizm z toksyn.

 

zobacz również:

 

Jakie warzywa jeść aby schudnąć?

Warzywa – które są najzdrowsze i dlaczego warto je jeść?

Warzywa – które są najzdrowsze i co zawierają?

Zielone warzywa źródłem wapnia

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...