Są smaczne, zdrowe i dodają dużo energii. Jajek możemy używać na wiele sposobów, które sprawią, że nasza kuchnia pozostanie urozmaicona i ciekawa. Jakie przepisy na jajka możemy śmiało wykorzystywać w kuchni?
O tym, że jaja to samo zdrowie, nie trzeba nikogo przekonywać. To źródło ważnych dla organizmu aminokwasów i wielu witamin (A, E,D K, B1, B2, B12). Znajdziemy w nich także magnez, żelazo i jod potrzebne szczególnie na diecie wegetariańskiej. Ten niskokaloryczny produkt (75 kcal w jednym jajku) zawiera aż 6,2 g białka i pozwala nam się najeść kosztem niewielkiej ilości kalorii.
Wartość odżywcza to nie jest jedyna cecha jajek. Stanowią element symboliki bardzo wielu kultur świata. Jako symbol odradzającego się życia było znane już w starożytności. Malowali je i ozdabiali nim domy Egipcjanie, Persowie i Chińczycy, dla których taki obiekt miał stanowić o nadejściu wiosny. W Polsce malowanie jajek zaczęło się prawdopodobnie w X w. n. e., chociaż Kościół przyjął malowanie pisanek dopiero 200 lat później.
Czy są dobre tylko na śniadanie? Faktycznie mogą kojarzyć się z tylko tą częścią dnia, ale nie należy zapominać o innych posiłkach, które jajko uczyni naprawdę smacznymi. Wbrew pozorom można jeść je nawet na kolację, ponieważ są produktami lekkostrawnymi i nie powodują skoków glukozy we krwi. Należy jednak pamiętać o ich dobrym przygotowaniu – najlepsze będzie jajko na miękko z dużą ilością warzyw i bez białego pieczywa.
PRZEPISY Z JAJKIEM W ROLI GŁÓWNEJ
ŚNIADANIE
O doskonałej jajecznicy na parze możesz przeczytać tutaj.
Jajko w chlebku – pyszny start
Porcja dla 2-4 osób
Składniki:
4 kromki chleba
4 jajka
kilka łyżek oleju
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 pomidor
szczypiorek
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Weź niewielką szklankę, którą zrobisz dziurę w kromce chleba. Powinna być mniejsza niż kromka tak, by dziura nie zahaczała o skórkę pieczywa. Nie wyrzucaj zrobionych tą metodą krążków chlebowych – przydadzą Ci się później.
Pokrój cebulę w bardzo drobną kostkę, a czosnek wyciśnij na prasce. Przygotuj jajka – ostrożnie rozbij je do osobnych szklanek – jedna szklanka na jajko. Rozgrzej patelnię i wlej na nią olej. Połóż 1-2 kromki (w zależności od wielkości patelni) i poczekaj 2 min. Staraj się, by kromki miały tyle miejsca, by przylegać do patelni.
Po tym czasie obróć kromki na drugą stronę, do dziury wsyp czosnek i cebulę, poczekaj 30 sekund i ostrożnie wlej jajko. Może zdarzyć się tak, że białko wyleje się poza obszar kromki – to nic złego. Przypraw do smaku i posyp pokrojonym szczypiorkiem. Obserwuj jak białko ścina się na kromce, kiedy będzie już dostatecznie ścięte (żółtko powinno pozostać w miarę płynne), obróć kromkę na drugą stronę, poczekaj około 20 sekund i zdejmij kromkę w patelni. Jeśli robisz to pierwszy raz zacznij od jednej kromki na patelni.
Podawaj z pokrojonym na talerzu pomidorem. Jeśli jajko Ci wyszło, po rozkrojeniu kromki wypłynie z niej płynne żółtko. Ta potrawa jest nieco kapryśna i wymaga ćwiczeń. Nie przejmuj się, jeśli za pierwszym razem się nie uda.
Pasta z prażoną cebulką
Porcja dla 2-4 osób
Składniki:
5 jajek
2 cebule
1 łyżka oleju
natka pietruszki
50 g żółtego sera
2 łyżki jogurtu
3 łyżeczki majonezu
2 łyżeczki musztardy
sól i pieprz do smaku
chleb
Przygotowanie:
Zagotuj osoloną wodę i włóż do niej jajka. Musza być ugotowane na twardo, więc trzymaj je w wodzie przynajmniej 8 minut. W tym czasie pokrój cebule w drobna kostkę, rozgrzej patelnię, wlej olej i smaż ją na małym ogniu do momentu uprażenia.
Ugotowane jajka ostudź, a potem pokrój w kostkę. Zetrzyj ser na tarce, a natkę posiekaj. Zmieszaj powyższe składniki, a potem dodaj jogurt grecki, majonez i musztardę. Dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj do momentu połączenia się składników.
Podawaj od razu z pieczywem, które lubisz. Możesz przyozdobić kanapki szczypiorkiem lub listkami bazylii.
OBIAD
Ciekawy wrap – jajecznica i wkładka
Porcja dla 2-4 osób
Składniki:
80 g roślinnego mięsa mielonego (najlepiej przypominającego coś w rodzaju wiórków)
1 łyżka oleju
1/2 czerwonej papryki
4 jajka
2 łyżki śmietany
1 opakowanie wrapów do tortilli
2 łyżki majonezu
1/2 pęczka szczypiorku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Podsmaż mięso mielone. Wiórki będą potrzebowały mniej czasu na patelni niż ich bardziej mięsny odpowiednik.
Pokrój w kostkę czerwoną paprykę, a potem podsmaż ją na patelni razem z olejem. Do miseczki wbij jajka, dodaj śmietanę oraz przyprawy i delikatnie ubij. Do mieszanki dodaj paprykę i smaż na małym ogniu. Posmaruj tortille majonezem, potem połóż na nią niewielką ilość jajecznicy, mięsa oraz posiekanego szczypiorku. Zawiń placek w rulon, dociskając go nieco. Podsmaż na rozgrzanej suchej patelni i podaj od razu po przygotowaniu.
Szakszuka – pomidorowa mieszanka
Porcja dla 2-4 osób
Składniki:
3 jajka
3 pomidory
1/2 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
przyprawy: oregano, chili, kmin rzymski
sól i pieprz do smaku
bazylia
pieczywo (na przykład bagietka)
Przygotowanie:
Sparz pomidory i obierz je ze skórki. Potem pokrój na ćwiartki, wykrój szypułki i pokrój w kostkę. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż na niej wyciśnięty na prasce czosnek.
Dodaj pomidory, dopraw i wymieszaj, a potem smaż na dużym ogniu przez około 5 minut. Nie mieszaj chyba, że chcesz, aby na patelni zrobił się przecier. Do podsmażonych pomidorów wbij jajka, dopraw solą, a potem przykryj i gotuj około 3 minut do czasu ścięcia białka.
Podawaj z bazylią i pieczywem.
KOLACJA
Jajka na miękko – proste i smaczne
Porcja dla 2-4 osób
Składniki:
4 jajka
Ciemne pieczywo
1/2 ogórka zielonego
1 pomidor
1/2 cebuli
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka wyjmij z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. Zwróć uwagę na ich rozmiar – od niego uzależnisz czas gotowania:
Małe – do 5 cm – 3,5 min
Średnie – około 6 cm – 4,5 min
Duże – 7 cm – 5,5 min
Osól wodę solą i doprowadź ją do wrzenia. Jajka włóż delikatnie do wody za pomocą łyżeczki. Jeśli jajko pękło podczas gotowania to prawdopodobnie nie było świeże. Gotuj ustalony czas, a po jego upływie zalej jajka zimną wodą.
Obierz ogórka, pokrój go, pomidora oraz cebulę w kostkę. Zmieszaj razem i dodaj soli. Podaj na talerzu razem z jajkiem i kromką pieczywa.
Sałatka z jajkiem
Porcja dla 2-4 osób
Składniki:
2 średnie jajka
1 opakowanie mixu sałat
5 sztuk rzodkiewek
1/2 ogórka zielonego
1 garść kiełków z brokuła
1/2 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
2 łyżki musztardy
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka czosnku granulowanego
Przygotowanie:
Ugotuj jajka na twardo (gotuj je 8 minut). Po ugotowaniu zalej je zimną wolą, a potem rozbij skorupki. Obierz i odsącz z wody na ręczniku papierowym.
Umyj sałatę i włóż ją do miseczki. Pokrój ogórka i rzodkiewki w plasterki i dodaj je do miski, posypując wierzch kiełkami. Wymieszaj. Połącz musztardę, oliwę, sok z cytryny, miód i czosnek w słoiczku – to będzie Twój sos do sałatki. Jajka połóż na górze swojej sałatki i polej sosem.
Smacznego!
zobacz również:
Jajka po turecku na jogurcie |
Jajka na twardo różne przepisy z jajkami na wiosenny stół – top 9! |
Jajka i grapefruity – Dieta Norweska |