Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców, bogate w wiele witamin. Zazwyczaj służą głównie jako nadzienie do szarlotki. Warto jednak pokusić się i spróbować różnych wersji deserów z jabłkami na ciepło…
Drożdżowe racuchy z jabłkami
Składniki:
-2 szklanki mąki
-2-3 łyżki cukru
-1 i 1/4 szklanki ciepłego mleka
-szczypta soli
-25-30 g świeżych drożdży
-1 jajko
-2 jabłka
-cukier puder
Wykonanie:
Przygotować rozczyn. Mąkę i szczyptę soli wymieszać w misce. W środku zrobić dołek, wkruszyć drożdże, dodać cukier, zalać 3/4 szklanki ciepłego mleka (nie gorącego!). Przykryć ciepłą ściereczką i odstawić na ok. 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodać resztę mleka, dodać jajko i wymieszać. Ponownie odstawić na ok. 40 minut w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu wkroić jabłka. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwu stron na złoty kolor. Ja dodatkowo przykrywam, aby mieć pewność, że usmażyły się w środku. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem (i płatkami migdałów).
Czekoladowe placuszki z jabłkami
Składniki:
-1,5 szkl mleka,
-100g mlecznej lub gorzkiej czekolady,
-300g mąki pszennej,
-żółtko,
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
-łyżka oleju,
-50g brązowego cukru,
-szczypta cynamonu,
-2 jabłka.
Przygotowanie
Mleko zmieszać z żółtkiem i olejem, dodać czekoladę startą na drobnych oczkach. Dodać przesianą mąkę zmieszaną z cynamonem i proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w plasterki lub wyciąć dekoracyjne wzorki (u mnie serduszka). Na rozgrzany olej kłaść łyżką małe porcje ciasta, na wierzchu ułożyć cząstki jabłek. Gdy ciasto się zetnie obrócić na drugą stronę i usmażyć. Osączyć na ręczniku papierowym.
Naleśniki z jabłkami
Składniki na 7 sztuk:
-300 g mąki
-120 ml ciepłej wody
-50 g masła
-1 łyżka wódki
-1 szczypta soli
-3 średniej wielkości jabłka
-100 g cukru trzcinowego
-1 płaska łyżeczka cynamonu
-sok z cytryny
-cukier puder
-olej do smażenia
Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać masło, wodę, wódkę i sól, zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 30 minut.
Jabłka pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny. Jabłka połączyć z cukrem i cynamonem. Wrzucić na suchą patelnie i chwilę podsmażyć. Blat posypać mąką, wyłożyć ciasto i cienko rozwałkować. Przy pomocy małego talerzyka, albo obręczy tortownicy wycinać kola. Moje miały średnice 18 cm. Na środek każdego placka nałożyć nadzienie zachowując 1 cm margines i zwinąć.
Smażyć na głębokim tłuszczu. Po wyjęciu przełożyć na ręcznik papierowy, jeszcze cieple oprószyć cukrem pudrem.
Ryż zapiekany z jabłkami
Składniki:
-1 i 1/2 szklanki mleka,
-200g ryżu,
-3 jabłka,
-4 łyżki cukru,
-100ml śmietany 18%,
-2 łyżeczki masła,
-3 łyżeczki cynamonu.
Wykonanie
Mleko zagotować, dodać ryż, gotować około 15 minut na małym ogniu, często mieszając. Lekko przestudzić. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przełożyć do garnka wraz z 3 łyżkami cukru i 2 łyżeczkami cynamonu. Mieszając, gotować ok. 10 minut na małym ogniu. Natłuścić naczynka do zapiekania (u mnie 3 szt) i nałożyć warstwę ryżu, pokryć cienkimi plasterkami masła i duszonymi jabłkami. Nałożyć kolejną warstwę ryżu i posmarować cienką warstwą śmietanki. Oprószyć pozostałą łyżką cukru i łyżeczką cynamonu. Piec około 20 minut w temp. 150st. Podawać, gdy danie jest jeszcze ciepłe.
Galette z jabłkami
Składniki:
-350 g mąki krupczatki
-120 g cukru pudru
-110 g zimnego masła
-3 żółtka
-100 g serka homogenizowanego
Dodatkowo:
-1 i 1/2 kg jabłek (u mnie papierówki)
-2 łyżki cukru pudru
-białko + łyżka mleka
-2 łyżki cukru gruba rafineria (może być też zwykły)
Wykonanie:
Mąkę posiekaj razem z masłem. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Ciasto powinno być sprężyste, nie powinno się przyklejać do rąk ani się kruszyć. Jeśli się kruszy dodaj odrobinę serka jeśli się lepi podsyp mąką. Zawiń w folie i włóż do lodówki na 30 minut. Jabłka umyj, odetnij końce i pokrój w cieniutkie plasterki. Moje jabłka były z działki dlatego ich nie obierałam, większe pestki i twarde środki usuń. Jabłka posyp cukrem pudrem i na chwilę odstaw na bok. Natłuść kawałek pergaminu, połóż ciasto i rozwałkuj je na kształt koła o grubości mniej więcej 3 mm. Od brzegu pozostaw 3 cm margines a na środku ułóż plasterki jabłek. Margines ciasta który pozostawiłeś delikatnie podnieś i połóż na jabłka. Brzegi posmaruj białkiem rozkłóconym z mlekiem. Posyp cukrem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C i piecz około 30-35 minut aż brzegi się zarumienią.
Crostata z dżemem i owocami
Ciasto:
– 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
-250g masła,
-szczypta soli,
-4 łyżki zimnej wody.
Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli oraz masło. Posiekać nożem, dodać zimną wodę, zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię i włożyć na 30minut do lodówki.
3/4 ciasta wylepić dno i boki formy na tartę o śr. 20cm. Nakłuć widelcem.
Piec około 20-25minut w temp. 180st.
Dodatkowo:
-5 jabłek,
-2 łyżki cukru,
-słoik powideł śliwkowych (mogą być inne domowe konfitury),
-cukier puder trzcinowy Diamant do oprószenia.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do rondla, podlać kilkoma łyżkami wody, zasypać cukrem. Dusić około 20 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Lekko przestudzić i wyłożyć na podpieczony, wystudzony spód. Posmarować dokładnie powidłami. Z reszty ciasta utoczyć wałeczki, ułożyć na wierzchu ciasta tworząc kratkę. Piec około 15-20minut w temp. 180st. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.
Serowe ciasteczka usteczka z jabłkiem
Składniki:
-250g mąki pszennej,
-200g masła lub margaryny,
-250g białego sera,
-jajko,
-1/2 szklanki cukru,
-2 jabłka.
Wykonanie
Mąkę przesiać, dodać cukier, posiekane masło i surowe żółtko oraz ser (nie trzeba go mielić). Wszystko zagnieść razem na jednolite, gładkie ciasto. Rozwałkować na kształt prostokąta i szklanką wycinać kółka. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki przypominające cząstki pomarańczy. Na każdym krążku ciasta układać plasterek jabłka, szerszą częścią w kierunku brzegu. Złożyć na pół i delikatnie skleić. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować lekko rozkłóconym białkiem. Piec około 20 minut w temp. 180st.
Kruche sakiewki z jabłkiem
Kruche ciasto:
-225 g mąki pszennej tortowej,
-225 g masła,
-2 łyżki cukru,
-3/4 łyżeczki soli,
-łyżka soku z cytryny,
-6 łyżek lodowatej wody.
Mąkę przesiać, zmieszać z cukrem i ze solą. Dodać zimne masło pokrojone na kawałki, posiekać razem nożem. Dodać sok z cytryny oraz bardzo zimną wodę. Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować i pociąć na małe kwadraty o boku ok. 6cm.
Nadzienie:
-700g jabłek,
-100g + 2 łyżki brązowego cukru,
-łyżka cukru waniliowego,
-120ml gęstej śmietany 18%,
-2 łyżki masła,
-jajko,
-łyżka cynamonu.
Na środku każdego kwadratu ciasta nałożyć mały kleks śmietany. Jabłka obrać ze skórki i pokroić kostkę. Wymieszać ze 100g brązowego cukru oraz cynamonem. Jabłka rozłożyć na kleksach ze śmietany, ułożyć kilka wiórków masła. Zawinąć rogi do środka i delikatnie je skleić tworząc sakiewki. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać brązowym cukrem. Piec około 20 minut w temp. 180-190st.
Odrywany chlebek z jabłkami i cynamonem
Składniki:
-forma o wymiarach 25 x 11 cm
-370 g mąki pszennej
-170 ml ciepłego mleka
-30 g świeżych drożdży
-75 g cukru
-50 g masła
-2 żółtka
-szczypta soli
Dodatkowo:
-2 jabłka
-50 g masła
-1 łyżeczka cynamonu
-2 łyżki cukru
-cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
Drożdże kruszymy i łączymy z ciepłym mlekiem, cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy na 15 minut by zaczyn ruszył. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zaczyn, żółtka i roztopione, przestudzone masło. Zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Jabłka myjemy, przecinamy na pól i wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy w plastry.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy w kształcie prostokąta o rozmiarze 30 x 50 cm. Wzdłuż krótszego boku dzielimy je na 5 pasów. Smarujemy masłem, zostawiając odrobinę do posmarowania ciasta. Obsypujemy cukrem i cynamonem. Na pierwszym paśmie układamy jedno przy drugim jabłka. Przykrywamy drugim płatem ciasta i ponownie układamy owoce. Postępujemy tak z pozostałymi porcjami ciasta i jabłek. Ułożone na sobie pasma kroimy na 5 części. Każdą z nich układamy pionowo w blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Smarujemy masłem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do napuszenia. Pieczemy w temperaturze 180oC przez 45 minut. W razie, gdyby drożdżówka za bardzo się rumieniła przykrywamy ją papierem do pieczenia. Po upieczeniu ciasto lekko studzimy, wyciągamy z formy i oprószamy cukrem pudrem.
Drożdżowe zawijane muffiny z jabłkami
Ciasto:
-350g mąki pszennej,
-125ml mleka,
-15 g świeżych drożdży,
-żółtko,
-3 i 1/2 łyżki cukru,
-30g masła,
szczypta soli.
W letnim mleku rozpuścić drożdże z łyżeczką mąki i 1/2 łyżki cukru. Odstawić na 15 minut. Resztę mąki przesiać, Dodać pozostały cukier, żółtko, szczyptę soli i stopione, zimne masło. Dodać zaczyn z drożdży. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, ułożyć w natłuszczonej misce i przykryć lnianą ściereczką. Odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Następnie ciasto ponownie krótko zagnieść i rozwałkować na kształt prostokąta o wym. ok. 38x32cm.
Nadzienie:
-2 jabłka,
-czubata łyżka cynamonu,
-czubata łyżka cukru,
-40g masła,
-czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej,
-jajko,
-cukier do posypania i łyżka mleka do posmarowania.
Masło stopić, dodać cynamon i cukier. Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o średnich oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku i dodać mąkę ziemniaczaną. Na całym cieście rozsmarować masło cynamonowe i rozłożyć równomiernie jabłka. Zwinąć w rulon wzdłuż krótszego boku. Pociąć na około 10 równych kawałków. Układać cięciem do góry w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą na muffiny. Odstawić na 20 minut. Posmarować jajkiem rozkłóconym z mlekiem i posypać cukrem.
Piec około 18-22 minut w temp. 180st.
Drożdżowe rogaliki z prażonym jabłuszkiem
Składniki:
-300 g mąki pszennej
-90 g masła
-1 jajko
-1 żółtko
-100 g śmietany 18%
-25 g świeżych drożdży
-40 g cukru
-szczypta soli
Prażone jabłuszka :
-350 g obranych, pokrojonych w kostkę jabłek
-35 g masła
-szczypta cynamonu
-40 g cukru trzcinowego
Dodatkowo:
-cukier trzcinowy do obsypania
-1 białko
Wykonanie:
Cukier utrzeć z drożdżami i śmietaną. Odstawić na 15 minut, by zaczyn zaczął pracować. Mąkę przesiać, połączyć z zaczynem, jajkami. Wlać roztopione masło i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości. W tym czasie rozpuścić na patelni masło, wrzucić jabłka, posłodzić i doprawić cynamonem. Prażyć, od czasu do czasu mieszając, aż jabłka odparują. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić na stolnicy. Podzielić na dwie równe części, każdą z nich rozwałkować w kształcie koła – mniej więcej 34 cm – wyciąć 8 trójkątów. To samo zrobić z drugim kawałkiem ciasta. Na każdym trójkącie ułożyć nadzienie i zwinąć. Ułożyć na blaszce, odstawić na 15 minut do napuszenia. Rogaliki posmarować lekko roztrzepanym białkiem i obficie posypać cukrem trzcinowym. Piec w temperaturze 180oC, ok. 20-25 minut.
Pączusie z jabłkiem
Składniki:
-150 g mąki
-150 ml ciepłej wody (nie wrzątek!)
-20 ml oleju
-3 białka
-szczypta soli
-5-6 jabłek
Dodatkowo:
-1/2 szklanki cukru trzcinowego
-1 łyżeczka cynamonu
-1/2 łyżeczki kardamonu
-olej do smażenia około 1-1,5L
Wykonanie:
Zmiel cukier trzcinowy w młynku do kawy albo w blenderze, dodaj cynamon, kardamon i dokładnie wymieszaj. Odstaw na bok. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w dużą kostkę. Mąkę wymieszaj z solą, dodaj wodę i olej. Białka ubij na sztywno, następnie dodaj łyżkę do ciasta wymieszaj do połączenia a następnie włóż już resztę. Olej podgrzej, wrzuć kawałek czerstwego chleba gdy od razu wypłynie i zacznie skwierczeć znaczy to że można przystąpić do smażenia. Jabłka wrzuć do ciasta wymieszaj, wymieszaj i łyżką wkładaj do rozgrzanego oleju. Smaż na złoty kolor. Gdy będą gotowe wykładaj na papierowy ręcznik. Jeszcze ciepłe wrzuć do cukru z przyprawami i obtocz.
Pieczone jabłka
Składniki:
-2 słodkie jabłka,
-120 ml soku jabłkowego lub wody,
-2 łyżeczki cukru pudru,
-szczypta cynamonu w proszku,
-odrobina masła.
Przygotowanie:
Jabłek nie kroimy i nie obieramy – wykrawamy z nich tylko gniazda nasienne, a skórkę nakłuwamy widelcem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i oblewamy sokiem. Do wnętrza jabłka wsypujemy łyżeczkę cukru pudru, a z wierzchu oprószamy cynamonem i kładziemy odrobinę masła. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 45 min. Podajemy na ciepło.
Jabłka z kruszonką
Składniki:
-1 kg antonówek
-2 łyżki cukru
-cynamon
-1/2 szklanki soku z jabłek
-cytryna
-100 g mąki
-50 g masła
-50 g cukru
-garść rodzynek
Wykonanie:
Antonówki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki (jeśli jabłka są duże, kroimy na odpowiednio mniejsze kawałki). Jabłka wkładamy do rondla, dodajemy 2 łyżki cukru, łyżeczkę mielonego cynamonu, sok z połowy cytryny i sok jabłkowy. Dusimy, aż jabłka będą miękkie. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mąkę, masło i cukier siekamy razem i rozcieramy palcami, aż wszystkie składniki połączą się i przybiorą postać kruszonki. Do uduszonych jabłek dodajemy rodzynki, mieszamy. Jabłka przekładamy do żaroodpornej formy, posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 35-45 minut. Kruszonka powinna się zarumienić. Podajemy na ciepło, z dodatkiem kwaśnej śmietany lub lodów waniliowych.
Źródło:
http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/, http://olainthekitchen.blogspot.com/, http://www.fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/, http://kuchcikola.blogspot.com/
zobacz również:
- Pieczone jabłka i gruszki
- Faszerowane pomidory na ciepło
- Majonez na różne sposoby
- Jak zrobić gorącą czekoladę