Jabłecznik z bitą śmietaną
Artykuł zewnętrzny
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka;
- niepełna szklanka cukru;
- niepełna szklanka mąki;
Białka utrzeć z cukrem, dodać żółtka a następnie mąkę. Dokładnie wymieszać. Piec pół godziny.
- 1 kg jabłek;
- 2 szklanki wody;
- 0,5 szklanki cukru;
- 2 budynie śmietankowe;
- 0,5 l śmietany kremówki;
- 2 opakowania śmietan-fix
Dr. Oetkera; - 2 łyżki cukru;
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Następnie prużyć z dodatkiem szklanki wody oraz 0,5 szklanki cukru. Dwa budynie śmietankowe wymieszać ze szklanką zimnej wody i dodać do jabłek. Gorące jabłka wylać na biszkopt. Ubić 0,5 litra śmietany kremówki z śmietan-fix oraz dwoma łyżkami cukru. Śmietanę wylać na zimne jabłka. Ciasto najlepiej spożyć po dokładnym schłodzeniu w lodówce.