Jabłecznik z bitą śmietaną

15 kwietnia 2011, dodał: Joanna Brzezińska
Artykuł zewnętrzny

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka;
  • niepełna szklanka cukru;
  • niepełna szklanka mąki;

Białka utrzeć z cukrem, dodać żółtka a następnie mąkę. Dokładnie wymieszać. Piec pół godziny.

Składniki na jabłecznik:

  • 1 kg jabłek;
  • 2 szklanki wody;
  • 0,5 szklanki cukru;
  • 2 budynie śmietankowe;
  • 0,5 l śmietany kremówki;
  • 2 opakowania śmietan-fix
    Dr. Oetkera;
  • 2 łyżki cukru;

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Następnie prużyć z dodatkiem szklanki wody oraz 0,5 szklanki cukru. Dwa budynie śmietankowe wymieszać ze szklanką zimnej wody i dodać do jabłek. Gorące jabłka wylać na biszkopt. Ubić 0,5 litra śmietany kremówki z śmietan-fix oraz dwoma łyżkami cukru. Śmietanę wylać na zimne jabłka. Ciasto najlepiej spożyć po dokładnym schłodzeniu w lodówce.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...