Jabłecznik z bitą śmietaną

15 kwietnia 2011, dodał: Joanna Brzezińska
Artykuł zewnętrzny

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka;
  • niepełna szklanka cukru;
  • niepełna szklanka mąki;

Białka utrzeć z cukrem, dodać żółtka a następnie mąkę. Dokładnie wymieszać. Piec pół godziny.

Składniki na jabłecznik:

  • 1 kg jabłek;
  • 2 szklanki wody;
  • 0,5 szklanki cukru;
  • 2 budynie śmietankowe;
  • 0,5 l śmietany kremówki;
  • 2 opakowania śmietan-fix
    Dr. Oetkera;
  • 2 łyżki cukru;

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Następnie prużyć z dodatkiem szklanki wody oraz 0,5 szklanki cukru. Dwa budynie śmietankowe wymieszać ze szklanką zimnej wody i dodać do jabłek. Gorące jabłka wylać na biszkopt. Ubić 0,5 litra śmietany kremówki z śmietan-fix oraz dwoma łyżkami cukru. Śmietanę wylać na zimne jabłka. Ciasto najlepiej spożyć po dokładnym schłodzeniu w lodówce.