Imbir – właściwości dla zdrowia i potrawy z imbirem
Pogoda nas nie rozpieszcza, za oknem zimno, wieje i pada. Nasza odporność jest osłabiona, więc trzeba się czymś wzmocnić, aby nie chorować. Chyba każdy wie, że imbir uchodzi za roślinę pro zdrowotną i powinno się po nią sięgać przez cały rok. Dlatego przygotowałam dla Was najważniejsze informacje o imbirze oraz przepisy z jego wykorzystaniem.
Co nieco o imbirze
Zacznijmy od tego, że imbir możecie spotkać w wielu odmianach. W Australii oraz Azji rośnie on dziko. Z kolei medycyna używa imbiru, którego nie zajdziecie w naturalnym środowisku. Podstawowe właściwości tej rośliny, to działanie bakteriobójcze, rozgrzewające, przeciwzapalne oraz przeciwbólowe. Możecie go stosować, na naprawdę mnóstwo dolegliwości. Pomaga on na mdłości, ból gardła, zwiększenie koncentracji, nadciśnienie, wrzody, refluksy żołądka, czy chociażby przy objawach ciąży. Ponadto imbir łagodzi wzdęcia, problemy z żołądkiem, oraz zmniejsza opuchliznę przy użyciu okładów, a nawet zwalcza nieświeży oddech. Największym zaskoczeniem jest to, że uznaje się go za afrodyzjak !
W imbirze znajdziecie witaminy z grupy B, C oraz A. Nie zabrakło również kwasu foliowego, czy składników mineralnych typu wapń, żelazo czy potas. Ta cudowna roślina zapewni Wam również odpowiednią dawkę olejków eterycznych, co działa przeciwwirusowo oraz wzmacnia układ odpornościowy.
Możecie go kupić praktycznie w każdym warzywnym sklepie za niewielką cenę. Wszystko zależy od sposobu, w jaki był uprawiany oraz jakości korzenia. Oczywiście spotkacie go w odmianie bio oraz postaci sproszkowanej. Kto powinien unikać imbiru? Nie zaleca się go osobom zmagającym się z hemofilią, czy niskim ciśnieniem. Odstawić tę roślinę muszą również kobiety w ciąży oraz karmiące, ponieważ zmienia on smak pokarmu oraz powoduje problemy z brzuszkiem malucha.
Przepis na nalewkę
Co kupić?
- 20 dkg świeżego imbiru
- 3 duże cytryny
- 1 litr wódki
- starta skórka z cytryny
- 8 łyżek miodu
Przygotowanie:
Imbir umyjcie, obierzcie i pokrójcie w plastry. Następnie umyjcie cytrynę i pokrójcie ją w ósemki. Składniki włóżcie do słoika i całość zalejcie wódką. Na koniec dodajcie startą skórkę z cytryny oraz miód. Nalewkę odstawcie na 8 tygodni w ciemne i suche miejsce. Od czasu do czasu możecie ją przemieszać. Po upływie kilku tygodni przefiltrujcie nalewkę przez gazę i przelejcie do butelki.
Zupa
Co kupić?:
- pieprz
- sól
- 6 dużych marchewek
- 2 łyżki suszonej pietruszki
- 2 ziemniaki
- 1 łyżeczka świeżego imbiru imbiru
- 1 litr ugotowanego bulionu
Przygotowanie:
Do bulionu dodajcie obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę oraz ziemniaki. Całość gotujcie przez pół godziny. Następnie zblendujcie zupę i doprawcie do smaku solą, pieprzem, pietruszką oraz imbirem.
Ciasteczka imbirowe
Co kupić?:
- 2/4 szklanki cukru do wypieków
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- szczypta ekstraktu waniliowego
- szczypta goździków
- szczypta cynamonu
- odrobina ziaren sezamu lub płatków migdałowych
- 1 jajko
- 1 łyżka zmielonego imbiru
- sól
- łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie:
Zacznijcie od wymieszania mąki ze zmielonymi goździkami, cynamonem, sodą oraz imbirem. Dodajcie również sól do smaku. Masło zmiksujcie na puszystą masę i stopniowo dodawajcie cukier. Następnie dodajcie jajko oraz ekstrakt. Całość zmiksujcie i uformujcie z masy kształt ciasteczek. Ułóżcie je na papierze do pieczenia i posypcie wybranymi pestkami. Pieczcie ciasteczka przez 20 minut w 180 stopniach.
Dżem
Co kupić?
- Pigwa
- 400 g cukru
- łyżeczka zmielonego imbiru
- pół cytryny
Przygotowanie:
Zacznijcie od sparzenia cytryny. Następnie zetrzyjcie z niej skórkę i wyciśnijcie sok. Pigwę musicie obrać, pozbyć się środka i pokroić ją w kostkę. Ugotujcie ją w wodzie, aż zmieknie. Pamiętajcie, aby co jakiś czas mieszać. Jeżeli wyparuje za dużo wody, to możecie ją dolać. Po ugotowaniu zgniećcie ją tłuczkiem lub widelcem, dodajcie sok i skórkę oraz imbir oraz cukier. Dżem wymieszajcie i przelejcie do słoiczków. Zakręćcie i poddajcie pasteryzacji.
Koktajl
Co kupić?:
- 1/2 jabłka
- 1 grejpfrut
- 2 plasterki świeżego imbiru
- 3 plasterki ogórka ze skórką
- garstka szpinaku
- szczypta kurkumy
- woda
- 1 łyżka natki pietruszki
Przygotowanie:
Z jabłka oraz grejpfruta wyjmijcie środek i pestki. Pietruszkę posiekajcie drobno. Wszystkie produkty wymieszajcie ze sobą na gładką masę.
Serek
Co kupić?:
- 100g serka wiejskiego
- kiwi
- pół łyżeczki startego imbiru
Przygotowanie:
Serek wymieszajcie z imbirem. Kiwi musicie obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Całość ze sobą wymieszajcie i gotowe.
zobacz również:
Olej z czarnuszki – źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych
Konsultacje online – kto powinien z nich korzystać?
Prozdrowotne właściwości oleju konopnego
Poznaj sprawdzony sposób na dostęp do lekarzy specjalistów bez kolejki