Hot Pot – danie jednogarnkowe z wołowiny
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 300 g mięsa wołowego,
- 2 duże marchewki
- 1 duża cebula
- Kilka liści kapusty włoskiej
- 300 ml bulionu
- Sos w torebce
- Sól, pieprz, zioła
- Oliwa
- 5 ziemniaków
- Czerwone wino
- Kilka suszonych grzybków
- Masło
Przygotowanie:
Mięso wstawić do lodówki w marynacie przygotowanej z oliwy, przypraw i wina na min 12 h. Grzyby namoczyć.
Mięso pokroić w dużą kostkę. Podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojoną cebulę i pokrojone grzyby. Marchewki obrać i pokroić w talarki. Liście kapusty umyć i pokroić. Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Sos z torebki rozmieszać w bulionie
W naczyniu żaroodpornym ułożyć połowę marchwi i kapusty, wyłożyć na to podsmażone mięso z cebulą i grzybami. Zalać sosem, posypać solą i pieprzem. Wyłożyć resztę marchwi i kapusty, przykryć plasterkami ziemniaków. Posypać solą i posypać małymi kawałkami masła.
Zapiekać ok. godziny w temp 180 st. C.
Podawać z surówką