Hot Pot – danie jednogarnkowe z wołowiny

9 lutego 2011, dodał: Monika
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 300 g mięsa wołowego,
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża cebula
  • Kilka liści kapusty włoskiej
  • 300 ml bulionu
  • Sos w torebce
  • Sól, pieprz, zioła
  • Oliwa
  • 5 ziemniaków
  • Czerwone wino
  • Kilka suszonych grzybków
  • Masło

Przygotowanie:

Mięso wstawić do lodówki w marynacie przygotowanej z oliwy, przypraw i wina na min 12 h. Grzyby namoczyć.

Mięso pokroić w dużą kostkę. Podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojoną cebulę i pokrojone grzyby. Marchewki obrać i pokroić w talarki. Liście kapusty umyć i pokroić. Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Sos z torebki rozmieszać w bulionie
W naczyniu żaroodpornym ułożyć połowę marchwi i kapusty, wyłożyć na to podsmażone mięso z cebulą i grzybami. Zalać sosem, posypać solą i pieprzem. Wyłożyć resztę marchwi i kapusty, przykryć plasterkami ziemniaków. Posypać solą i posypać małymi kawałkami masła.
Zapiekać ok. godziny w temp 180 st. C.

Podawać z surówką