Herbata z liści laurowych – właściwości dla zdrowia
Herbata z liści laurowych to napój, który jest niedoceniony i zapomniany. Pijąc regularnie taką herbatę poprawisz swoje samopoczucie, usprawnisz metabolizm oraz procesy trawienia. Zobaczcie, co jeszcze warto wiedzieć o herbacie z liści laurowych, jakie posiada właściwości oraz jak odpowiednio ją zaparzyć.
Co nieco o liściach laurowych
Liście laurowe rosną głównie w Chorwacji, południu Europy oraz północnej Afryce. To właśnie tam mieszkańcy uprawiają roślinę w swoich ogrodach i można ją spotkać prawie na każdym kroku. U nas liście laurowe stosuje się głównie do przyprawiania potraw oraz gotowania rosołu. Mało, kto wie, że można użyć ich do stworzenia prozdrowotnego naparu. Liście laurowe nazywane są również wawrzynem lub laurem.
Drzewko laurowe uwielbia rosnąć w ciepłym, nasłonecznionym miejscu, najlepiej z dala od wiatru. W związku z tym laur możemy hodować na balkonie jedynie od wiosny do jesieni. W pozostałych porach roku musimy schować roślinkę do domu.
Właściwości zdrowotne
Zacznijmy od tego, że wawrzyn przede wszystkim oczyszcza nasz organizm z toksyn. Dzieje się tak za sprawą działania napotnego lauru, a jak wiadomo z potem usuwamy wszelkie zanieczyszczenia. Ponad to spożywając regularnie herbatę z liści laurowych wzmocnicie stan swojej wątroby oraz nerek, a także usprawnicie procesy trawienia. Laur bowiem znacznie zwiększa ilość kwasu żołądkowego.
Wawrzyn potrafi również zadbać o nasz cholesterol oraz o poziom cukru we krwi. Śmiało możesz sięgnąć po niego, kiedy zmagasz się z niestrawnością czy bólami żołądka, a także reumatyzmem i infekcjami jamy ustnej.
Laur posiada również właściwości przeciwgrzybiczne oraz przeciwbakteryjne. Dzięki temu idealnie sprawdzi się w walce z łupieżem. W jaki sposób to działa? Przygotuj 3 łyżki sproszkowanych liści laurowych oraz szklankę wrzątku. Odstaw napar na 30 minut, a następnie włóż szklankę do lodówki. Po około trzech godzinach użyj naparu jak zwykłej płukanki do włosów. Włosy owiń ręcznikiem na godzinę. Możesz stosować dwa razy w tygodniu.
Jak przygotować herbatę z liści laurowych?
Przygotowanie tej cudownej herbaty nie powinno sprawić Wam żadnych problemów. Wystarczy, że garść liści laurowych pokruszycie, a następnie zalejecie je szklanką wrzątku. Następnie musicie odstawić napar, na co najmniej kwadrans pod przykryciem. Po tym czasie należy przecedzić herbatę i gotowe.
Pij herbatę z lauru rano małymi łykami oraz w ciągu dnia. Ogranicz się do jednej szklanki dziennie, a całą kurację do trzech dni.
Przeciwwskazania
Niestety jak każdy produkt, również i laur nie nadaje się dla każdego. Kto powinien unikać herbaty z liści laurowych? Przede wszystkim kobiety w ciąży oraz karmiące, a także dzieci. Ostrożnie do naparu powinny podchodzić osoby zmagające się z przewlekłymi chorobami, zaburzeniami krzepnięcia krwi, czy osoby przyjmujące stałe leki. Najlepiej skonsultować się ze swoim lekarzem i zapytać o możliwość rozpoczęcia kuracji z pomocą herbaty z liści laurowych.
zobacz również:
Soki oczyszczające krew
Wykaz top 50 polskich produktów HOT SUPERFOOD
Dieta zielona – przepisy i jadłospis
Dieta dr Beaty Będzińskiej – jadłospis i przepisy