Grillowane bakłażany nadziewane kaszą gryczaną i tofu

14 czerwca 2012, dodał: [email protected]
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– 2 bakłażany
– 1 cebula
– 20 dag pomidorów koktajlowych
– 1,5 szklanki kaszy gryczanej ugotowanej
– 1 opakowanie tofu
– 10 dag zielonych oliwek
– 4 łyżki oliwy
– zioła prowansalskie
– kilka gałązek świeżego tymianku i bazylii

– sól

– pieprz kolorowy

– 7 pieczarek

– oliwa z oliwek

Bakłażany umyj i przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż ze środka część miąższu, posyp solą. Odstaw na 20 minut, aż puszczą sok. Następnie opłucz i osusz.

Cebulę obierz, pokrój w talarki. Umyte pomidorki pokrój na połówki. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż cebulę razem pokrojonymi pieczarkami, doprawić pieprzem, solą, bazylią suszoną.
Tymianek i bazylie siekamy, dodajemy, sól, pieprz , oliwę z oliwek, bazylie Do tak sporządzonej marynaty wkładamy tofu i zostawiamy na 2 h. Później grillujemy około 10 minut, razem z pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na połowę

Do farszu dodajemy  pokrojone na plasterki oliwki i połówki pomidorków koktajlowych. Wszystko wymieszamy z tofu zgrillowanym i  pokrojonym na kawałki

Bakłażany napełniamy  farszem, układamy na tackach do grillowania i pieczemy na ruszcie przez 25–30 minut. Na koniec dekorujemy gałązkami tymianku

file1339669027



FORUM - bieżące dyskusje

Dieta dr Dąbrowskiej
Te soki to mogą mdlić po jakimś czasie, bo ich ani posolić nie...
Kołdry zimowe - to się opłaca?
Mam całoroczną kołdrę, zimą dodaję koc na nią i jest ciepło, a latem...
120 zł za obrus lniany
Len na metry jest dość drogi, to ok. 60 zł za metr bieżący,...
Jaką lodowkę kupić?
Kupić odopowiednią do swoich potrzeb, ja np. mam małą (ok. 70 cm wys.)...