Green Food – Zielono znaczy zdrowo – recenzja

3 września 2019, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Green Food – Zielono znaczy zdrowo

– recenzja

 

Zieleń to kolor kojarzony z naturą, nadzieją i spokojem. Przebywając na łonie natury, wśród zieleni, czujemy się odprężeni i wyciszeni. Warto więc zadziałać zielenią również od wewnątrz. Zielone światło daje dieta zielona regulująca pracę układu trawiennego i oczyszczająca organizm, działając jak silny środek dezynfekujący oraz kontroluje i reguluje ciśnienie krwi. Dodaje również dużo energii. Badania dowodzą, że kolor ma wpływ na gospodarkę energetyczną organizmu, bowiem barwniki roślinne biorą udział między innymi w transportowaniu tlenu, azotu i witamin.

Rośliny kolor zielony zawdzięczają chlorofilowi. Nazywa się również słonecznym barwnikiem, ponieważ pochłania energię słoneczną. Naukowcy przypuszczają, że ma on korzystny wpływ na czerwone krwinki, zwiększa odporność organizmu i chroni komórki przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. ,,Zielone’’ produkty ze względu na niską kaloryczność można jeść bez obaw, a przy tym są źródłem wielu witamin i mikroelementów. Dieta zielona wskazana jest głównie dla osób z nadciśnieniem i niedociśnieniem.

Decydując się na zieloną dietę należy wybierać ciemne mięso drobiowe (np. z indyka), fasolę, cukinię, orzeszki pistacjowe, ogórki, bazylię, warzywa o ciemnozielonych liściach, jak botwina czy szpinak oraz miętę. Natomiast ograniczać należy tłuszcze zwierzęce i roślinne oraz pełnotłuste produkty mleczne. Posiłki należy komponować tak, aby w każdym z nich znalazło się przynajmniej jedno zielone warzywo, a do przyprawiania potraw należy używać natki pietruszki, szczypiorku, koperku, bazylii czy mięty. O zaletach i smakach dań przygotowywanych z zielonych owoców i warzyw opowiada właśnie książka Wydawnictwa Olimp Media i Studia Kulinarnego Book&Cook pt.: Green Food – Zielono znaczy zdrowo.

Wśród sałatek i przekąsek z chlorofilem oczarują nas pomysły na przygotowanie grilowanego awokado z sałatką, grzanek z groszkiem i parmezanem, humusu z bobu, omletów ze szpinakiem lub fasolką szparagową i tymiankiem, tarty na zielono lub tartaletek z porem i cukinią, a także sałatek i surówek, np. z awokado z groszkiem i włoską kapustą, z bananem i jarmużem, z brokułów i komosy ryżowej, z brukselką i botwinką, z jarmużu, soczewicy i fasoli, z rukoli, truskawek i awokado, ze szparagów i szpinaku, wiosennych warzyw z jajkiem sadzonym,  w kapuścianych miseczkach i ogórkami.

Pomysły na zielone zupy, to między innymi przepisy na chłodnik ogórkowy, chłodnik z ogórków i mięty, zupę krem z brokułów, krem z cukinii, krem groszkowy, porowy lub szpinakowy, zupę krem z zielonych szparagów lub krem z ziemniaków z czosnkiem niedźwiedzim, zupę ogórkową, szczawiową, krem awokado, zupę z brokułem i kurczakiem lub zupę z soczewicy i szpinaku.

W tej niezwykłej książce znajdziemy również przepisy na dania gorące na zielono, w tym między innymi receptury na brukselkę z migdałami, cannelloni ze szpinakiem i ricottą, ciecierzycę z fasolką szparagową, cukinię pieczoną w sosie miętowym lub cukinie faszerowane, makaron z kurczakiem, groszkiem i brokułami, naleśniki z farszem brokułowym, pizzę z jarmużem, placuszki brokułowe z kaszą, quiche ze szparagami, ravioli ze szpinakiem, risotto ze szparagami, cytryną i miętą lub ze szparagami i groszkiem, albo ryż z brukselką i orzechami nerkowca, makaron z łososiem i szparagami, zapiekankę z cukinii i porów.

Wśród propozycji na zielone słodkości znajdziemy fantastyczne przepisy na babeczki jabłkowe z kruszonką, ciasto z agrestem, czekoladki pistacjowe, deser jogurtowy z jabłkami, winogronami lub kiwi, sałatkę owocową z kiwi i bananów, zielone smoothie, sorbety i muffinki.

Konkretne przepisy są opisane krok po kroku, więc nawet osoby bez dużego doświadczenia w kuchni poradzą sobie z ich przygotowaniem. Dodatkowo przepisy uzupełnione są przepięknymi zdjęciami, które wzbudzają zachwyt w każdym czytelniku, a jednocześnie pokazują, jak można przenieść prezentowane przepisy do własnej kuchni. Nasz zachwyt nad fotografiami kulinarnymi prezentowanymi w tej książce jest nieskończony. Właśnie wydanie tego niezwykłego, zielonego poradnika zasługuje na podkreślenie i największe słowa uznania. Książka jest naprawdę przepiękna, wydana na najwyższym poziomie, co sprawia, że może stanowić ozdobę każdej kuchni, a także może być wspaniałym pomysłem na niebanalny prezent. Jesteśmy pod ogromnym wrażeniem.

Książkę polecamy wszystkim, doskonałym gospodyniom domowym, które wzbogacą swój niezbędnik nowymi przepisami, łasuchom i wielbicielom warzyw i owoców, wegetarianom, mamom i babciom, które jak nikt potrafią rozpieszczać swoje rodziny genialnymi połączeniami smakowymi, a także wszystkim innym, którzy chcą się nauczyć zdrowej i smacznej sztuki kulinarnej. Zielona kuchnia jest dla każdego, a odchudzanie przepisów to nowoczesne podejście do dobrego odżywiania, w trosce o swoje zdrowie oraz urodę. Polecamy wszystkim dla odkrywania prawdziwej przyjemności gotowania i jedzenia oraz przygotowywania dobrze zbilansowanych posiłków w oparciu o przepisy zielonej i zdrowej kuchni.

Book&Cook to innowacyjny portal kulinarny wspierający proces zakupów produktów spożywczych. Jest intuicyjny i prosty w obsłudze. Pozwala jednocześnie zaplanować menu i zakupy. Book&Cook zawiera kilka tysięcy sprawdzonych przepisów, pomaga w szybkim planowaniu domowych posiłków i automatycznie generuje listę zakupów. Tygodniowe zakupy jeszcze nigdy nie były tak proste! www.bookandcook.pl






FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...