Green Food – Zielono znaczy zdrowo – recenzja
Green Food – Zielono znaczy zdrowo
– recenzja
Zieleń to kolor kojarzony z naturą, nadzieją i spokojem. Przebywając na łonie natury, wśród zieleni, czujemy się odprężeni i wyciszeni. Warto więc zadziałać zielenią również od wewnątrz. Zielone światło daje dieta zielona regulująca pracę układu trawiennego i oczyszczająca organizm, działając jak silny środek dezynfekujący oraz kontroluje i reguluje ciśnienie krwi. Dodaje również dużo energii. Badania dowodzą, że kolor ma wpływ na gospodarkę energetyczną organizmu, bowiem barwniki roślinne biorą udział między innymi w transportowaniu tlenu, azotu i witamin.
Rośliny kolor zielony zawdzięczają chlorofilowi. Nazywa się również słonecznym barwnikiem, ponieważ pochłania energię słoneczną. Naukowcy przypuszczają, że ma on korzystny wpływ na czerwone krwinki, zwiększa odporność organizmu i chroni komórki przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. ,,Zielone’’ produkty ze względu na niską kaloryczność można jeść bez obaw, a przy tym są źródłem wielu witamin i mikroelementów. Dieta zielona wskazana jest głównie dla osób z nadciśnieniem i niedociśnieniem.
Decydując się na zieloną dietę należy wybierać ciemne mięso drobiowe (np. z indyka), fasolę, cukinię, orzeszki pistacjowe, ogórki, bazylię, warzywa o ciemnozielonych liściach, jak botwina czy szpinak oraz miętę. Natomiast ograniczać należy tłuszcze zwierzęce i roślinne oraz pełnotłuste produkty mleczne. Posiłki należy komponować tak, aby w każdym z nich znalazło się przynajmniej jedno zielone warzywo, a do przyprawiania potraw należy używać natki pietruszki, szczypiorku, koperku, bazylii czy mięty. O zaletach i smakach dań przygotowywanych z zielonych owoców i warzyw opowiada właśnie książka Wydawnictwa Olimp Media i Studia Kulinarnego Book&Cook pt.: Green Food – Zielono znaczy zdrowo.
Wśród sałatek i przekąsek z chlorofilem oczarują nas pomysły na przygotowanie grilowanego awokado z sałatką, grzanek z groszkiem i parmezanem, humusu z bobu, omletów ze szpinakiem lub fasolką szparagową i tymiankiem, tarty na zielono lub tartaletek z porem i cukinią, a także sałatek i surówek, np. z awokado z groszkiem i włoską kapustą, z bananem i jarmużem, z brokułów i komosy ryżowej, z brukselką i botwinką, z jarmużu, soczewicy i fasoli, z rukoli, truskawek i awokado, ze szparagów i szpinaku, wiosennych warzyw z jajkiem sadzonym, w kapuścianych miseczkach i ogórkami.
Pomysły na zielone zupy, to między innymi przepisy na chłodnik ogórkowy, chłodnik z ogórków i mięty, zupę krem z brokułów, krem z cukinii, krem groszkowy, porowy lub szpinakowy, zupę krem z zielonych szparagów lub krem z ziemniaków z czosnkiem niedźwiedzim, zupę ogórkową, szczawiową, krem awokado, zupę z brokułem i kurczakiem lub zupę z soczewicy i szpinaku.
W tej niezwykłej książce znajdziemy również przepisy na dania gorące na zielono, w tym między innymi receptury na brukselkę z migdałami, cannelloni ze szpinakiem i ricottą, ciecierzycę z fasolką szparagową, cukinię pieczoną w sosie miętowym lub cukinie faszerowane, makaron z kurczakiem, groszkiem i brokułami, naleśniki z farszem brokułowym, pizzę z jarmużem, placuszki brokułowe z kaszą, quiche ze szparagami, ravioli ze szpinakiem, risotto ze szparagami, cytryną i miętą lub ze szparagami i groszkiem, albo ryż z brukselką i orzechami nerkowca, makaron z łososiem i szparagami, zapiekankę z cukinii i porów.
Wśród propozycji na zielone słodkości znajdziemy fantastyczne przepisy na babeczki jabłkowe z kruszonką, ciasto z agrestem, czekoladki pistacjowe, deser jogurtowy z jabłkami, winogronami lub kiwi, sałatkę owocową z kiwi i bananów, zielone smoothie, sorbety i muffinki.
Konkretne przepisy są opisane krok po kroku, więc nawet osoby bez dużego doświadczenia w kuchni poradzą sobie z ich przygotowaniem. Dodatkowo przepisy uzupełnione są przepięknymi zdjęciami, które wzbudzają zachwyt w każdym czytelniku, a jednocześnie pokazują, jak można przenieść prezentowane przepisy do własnej kuchni. Nasz zachwyt nad fotografiami kulinarnymi prezentowanymi w tej książce jest nieskończony. Właśnie wydanie tego niezwykłego, zielonego poradnika zasługuje na podkreślenie i największe słowa uznania. Książka jest naprawdę przepiękna, wydana na najwyższym poziomie, co sprawia, że może stanowić ozdobę każdej kuchni, a także może być wspaniałym pomysłem na niebanalny prezent. Jesteśmy pod ogromnym wrażeniem.
Książkę polecamy wszystkim, doskonałym gospodyniom domowym, które wzbogacą swój niezbędnik nowymi przepisami, łasuchom i wielbicielom warzyw i owoców, wegetarianom, mamom i babciom, które jak nikt potrafią rozpieszczać swoje rodziny genialnymi połączeniami smakowymi, a także wszystkim innym, którzy chcą się nauczyć zdrowej i smacznej sztuki kulinarnej. Zielona kuchnia jest dla każdego, a odchudzanie przepisów to nowoczesne podejście do dobrego odżywiania, w trosce o swoje zdrowie oraz urodę. Polecamy wszystkim dla odkrywania prawdziwej przyjemności gotowania i jedzenia oraz przygotowywania dobrze zbilansowanych posiłków w oparciu o przepisy zielonej i zdrowej kuchni.