Gotowane pulpety w sosie – przeróżne przepisy i inspiracje!

25 lutego 2022, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Ostatnio w jednym z programów kulinarnych gotowano pulpeciki w przeróżnych odsłonach. Zainspirowało mnie to do wyszukania i podzielenia się z Wami ciekawymi przepisami.Chyba każdy zna pulpety w sosie pomidorowym, gotowane przez nasze mamy i babcie. Jednak czy kiedykolwiek jedliście je w wydaniu miętowo – jogurtowym,  albo koperkowym? Jeżeli nie, to koniecznie musicie spróbować !

W sosie grzybowym

pulpety w sosie grzybowym

 

Co kupić?

  • łopatka wieprzowa 1 kg
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do dań Kucharek
  • jajko 1 szt
  • czosnek 1 ząbek
  • grzyby leśne 30  dag
  • cebula 1 szt
  • woda
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • tłuszcz

Przygotowanie:

Mięso należy zmielić w maszynce i wymieszać z przyprawami, jajkiem i przeciśniętym czosnkiem. Z tego tworzymy kulki i smażymy na patelni z oby stron. Kiedy się zarumienią przełóż pulpety do garnka. Nie wyrzucając tłuszczu z patelni podsmaż na nim pokrojone kostkę grzyby oraz posiekaną cebulę. Dopraw do smaku i dodaj do garnka z pulpetami. Teraz całość zalej wodą i duś na małym ogniu. Pod koniec zagęszczamy sos mąką.

Tradycyjnie pomidorowo

pulpety w sosie pomidorowym

 

Co kupić?

  • 1/2 kg mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki tartej bułki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 szklanka bulionu
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego (mała puszka)
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Cebulę obieramy, kroimy drobniutko i wrzucamy na patelnię z oliwą, aby się zeszkliła. Mięso mielone mieszamy z cebulą, jajkiem, 2 łyżkami bułki tartej, pietruszką, solą i pieprzem. Następnie formujemy małe kulki i obtaczamy je w bułce tartej. Teraz podsmażamy na patelni, a potem przerzucamy je do garnka z zagotowanym bulionem. Bulion powinien dokładnie zakrywać wszystkie pulpeciki. Dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy wszystko prze ok 30 minut. Na sam koniec dosypujemy ostra paprykę, sól oraz pieprz.

W sosie koperkowym

pulpety w sosie koperkowym

 

Co kupić?

  • 500 g mięsa wieprzowego zmielonego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki tartej bułki
  • sól i pieprz
  • mąka pszenna jasna do obtoczenia
  • 2 łyżki śmietany 12-18%
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 natki koperku

Przygotowanie:

W misce mieszamy mięso, jajko, bułkę tartą oraz sól i pieprz. Następnie uformuj kuleczki i obtaczaj je w mące. Do osolonej i gotującej się wody w garnku wrzucamy pulpeciki. Pozostawiamy je na średnim ogniu na 20 – 25 minut. W szklance należy wymieszać mleko, śmietanę i mąkę, tak aby zlikwidować wszystkie grudki. Teraz zmniejsz ogień pod garnkiem i powoli wlej sos ze szklanki. Dodaj również koperek i chwilkę podgotuj. Podawaj z ziemniakami i dużą ilością sosu.

W sosie warzywnym

pulpety z warzywami

 

Co kupić?

  • 1 kg wieprzowego mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 2 kajzerki
  • Mleko i woda (do namoczenia kajzerek)
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka papryki w proszku
  • Sól, pieprz
  • ok. ½ szklanki mąki pszennej

Sos

  • 3 marchewki i 2 pietruszki, starte na grubej tarce
  • 1 świeża papryka pokrojona w paski
  • 2 czerwone cebule pokrojone w półplasterki
  • 3 szklanki rosołu lub woda z 3 łyżkami sosu sojowego
  • Olej i masło klarowane

Przygotowanie:

Posiekaną cebulę zeszklij na patelni i pozostaw do wystygnięcia. Kajzerki namocz w wodzie z mlekiem, a potem je odciśnij. W misce wymieszaj kajzerki, jajko, cebulę oraz przyprawy. Uformuj mięso na kuleczki i obtocz je w mące. Usmaż je, a następnie przełóż do garnka i zalej bulionem. Startą marchewkę, pietruszkę, czerwoną cebulę oraz paprykę usmaż na klarowanym maśle. Następnie przeżuć je do garnka i gotuj na małym ogniu ok 30 minut.

W sosie miętowo – jogurtowym

pulpety w sosie mietowym

 

Co kupić?

  • 500 g wołowiny mielonej
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka skórki z limonki
  • sok z 1/3 limonki
  • 1 łyżeczka koperku
  • 2 jajka (jedno do panierki)
  • szklanka tartej bułki
  • olej do smażenia

sos

  • jogurt naturalny  1 szklanka
  • garstka mięty
  • pieprz 1/3 łyżeczki

Przygotowanie:

 W misce mieszamy mięso razem z cebulką pokrojoną w kostkę. Dodajemy przyprawy, jedno jajko, sok z limonki, skórkę i koperek. Formujemy mięso na kulki i obtaczamy je w jajku oraz bułce tartej. Na głębokim tłuszczu smażymy je do zarumienienia. Gotowe wyłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie pokrój miętę i  wymieszaj ją z jogurtem, a na koniec dopraw pieprzem. Pulpety podawaj polane sosem.

Z sosem tatziki

pulpety z sosem tzatziki

 

Co kupić?

Sos tzatziki

  • jogurt grecki 150 g
  • ogórek zielony 1
  • sól
  • koperek 0,5 pęczka
  • pieprz czarny mielony
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • czosnek 2 ząbki
  • szpinak
  • papryka

Pulpety

  • mięso mielone 500 g
  • czosnek 2 ząbki
  • szalotka 3 sztuki
  • bułka czerstwa 1
  • pietruszka zielona
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • papryka słodka mielona
  • chili pieprz cayenne
  • cukier 1 łyżeczka
  • olej 1 łyżeczka
  • masło 1 łyżeczka
  • olej do smażenia

     

Przygotowanie:

Bułkę moczymy w mleku i wodzie. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Pietruszkę siekamy i dodajemy wszystko do mięsa. Przyprawiamy do smaku.  Następnie posiekaj szalotkę na drobno i podsmaż ją na oleju z dodatkiem cukru. Po usmażeniu dorzuć do mięsa. Dodaj również odciśniętą  i namoczoną bułkę a teraz wymieszaj wszystko dokładnie. Uformuj mięso na kuleczki i podsmaż na oleju.

Tworzenie sosu zaczynamy od obrania ogórka pokrojenia go w kosteczkę i odstawienie na 10 minut. W tym czasie obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę. Odlej nadmiar wody z ogórków i połącz wszystko z pozostałymi składnikami na sos.  Odstaw na trochę do lodówki.

Z sosem curry i rodzynkami

pulpety w sosie curry z rodzynkami

 

Co kupić?

  • 50 dag mięsa mielonego
  • 2 duże cebule
  • 1 por
  • garść rodzynek
  • 1 jajko
  • 1 bułka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 0,5 l. bulionu warzywnego
  • 2 łyżki curry
  • łyżka mąki do zagęszczenia sosu
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

Bułkę moczymy i mieszamy z mięsem. Następnie dodajemy jajko oraz sól i pieprz. Mięs formujemy na klopsy i smażymy na patelni, a następnie przekładamy je do garnka. Cebulę  oraz por należy zeszklić na patelni i dodać do garnka. Teraz dolej bulionu, dorzuć curry i rodzynki.  Po 15 minutach gotowania dodaj sól, pieprz i zagęść mąką.

 

zobacz również:

Mięso mielone – różne przepisy na dania z mielonego

Szybkie i zdrowe dania z patelni

Hamburgery – różne pomysły i przepisy

Dania z makaronu – różne przepisy czyli makaron inaczej

Papryka – właściwości zdrowotne i różne odmiany