Gołąbki wegetariańskie z białej kapusty
Pyszne lekkie wegetariańskie gołąbki .
składniki
1 szt kapusta młoda,
4 woreczki ryz pełnoziarnisty
olej kujawski,
majeranek,
2 szt papryka zielona,
2 szt cebula,
pieprz,
uniwersalna przyprawa np Winiary
3 szt marchewka,
3 łyżki pasta pomidorowa Cirio
Z kapusty wykrawamy głąba i gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 10 min . Liście odrywamy i układamy na desce ,żeby przestygły . Ryz gotujemy w osolonej wodzie . Po ugotowaniu studzimy . Na patelni na oleju podsmażamy pokrojone cebule. dodajemy pokrojona w kosteczkę paprykę i starte na tarce małe oczka marchewki . doprawiamy przyprawą uniwersalna ,pieprzem i majerankiem . dodajemy pastę pomidorowa .Mieszamy . Dodajemy ugotowany ryż i mieszamy . Farsz zostawiamy do przestudzenia. Taki farsz wkładamy na liście kapusty zawijamy . Gotowe gołąbki układamy ciasno w brytwance i zalewamy bulionem gotujemy na małym ogniu ok 10 min . Podajemy z szczypiorkiem i ketchupem .