Głodówka – jak się przygotować, czyli krok po kroku do zgrabnej figury

17 grudnia 2017, dodał: Katarzyna Lewandowska
Artykuł zewnętrzny

Rozsądnie przeprowadzona głodówka, najlepiej w porozumieniu z lekarzem lub dietetykiem to bardzo dobry wstęp do wiosennego odchudzania. Można podczas niej pozbyć się nie tylko zbędnych kilogramów, ale tez nagromadzonych w ciągu roku toksyn. Wiele osób stosuje głodówkę (trwającą nie dłużej niż 2-3 dni)  systematycznie przez wiele lat i są przekonani, że dzięki temu są zdrowsi i mają więcej energii. Oto kilka ważnych informacji jak przygotować się do głodówki i co najważniejsze jak na niej wytrwać, przygotowany wraz z dietetykiem:

Etap 1 – przygotowanie do głodówki

Na 14 dni przed zastosowaniem pierwszej głodówki powinniśmy zrezygnować z jedzenia słodyczy, tłustych mięs, białego pieczywa, zawiesistych sosów, picia alkoholu, kawy i mocnej herbaty.

Wskazane jest jedzenie razowego pieczywa, kaszy bogatych w błonnik, orzechów, warzyw i owoców, do picia polecane napary ziołowe (mięta, róża, malwa).

Etap 2 – tydzień przed głodówką

Należy przejść na dietę niskobiałkową, na śniadanie sugerujemy zjeść posiłek zbożowy (owsianka, kasza jaglana z suszonymi owocami), drugie śniadanie: barszcz domowy z kwaszonych buraków lub świeżo wyciśnięty sok z marchwi.

Na obiad – krótko gotowana i zmiksowana zupa warzywna, kasza, surówka bez tłuszczu (oleju, śmietany lub majonezu), warzywa kiszone – kapusta, pomidory, buraki

Podwieczorek – dowolne owoce

Kolacja – warzywa gotowane na parze

Do picia – soki owocowe i warzywne oraz herbaty i napary ziołowe

Etap 3 – dwa dni przed głodówką

Należy zrezygnować z potraw gotowanych z wyjątkiem bulionu i warzyw. Do jedzenia wskazane są wszelkie suszone i świeże owoce, kiełki, surówki (również kiszonki). Do picia wskazane ciepłe buliony z warzyw, napar z natki pietruszki, herbata z pokrzywy

Etap 4  – głodówka

Przez cały dzień nic nie jemy! Do picia wskazana woda mineralna, niesłodzone herbaty ziołowe i napary z liści pietruszki, napary z pokrzywy i babki lancetowatej.

Post nie powinien trwać dłużej niż 1 do 3 dni. Nieco łagodniejszą odmianą głodówki jest trzydniowy post sokowy, podczas którego oprócz wody pijemy również soki warzywne a także słabe, rozcieńczone buliony warzywne.

Etap 5 – pierwsze dwa dni po głodówce

Pierwszego dnia ograniczamy się wyłącznie do spożywania pokarmów płynnych, pijemy wywary warzywne, rozcieńczone soki owocowe. Drugiego dnia do wywaru warzywnego można dodać również zmiksowane warzywa (buraki, seler, marchew, por, pietruszka, brokuły, kalafior, pomidor) i łyżkę oliwy.

Etap 6 – trzeci i czwarty dzień po głodówce

Trzeciego dnia dodajemy do naszego menu  pokarmy stałe np: gotowane na parze warzywa (brokuły, kalafior lub pieczone bez cukru jabłko).

Czwartego dnia uzupełniamy dietę o pieczonego ziemniaka w folii, kleik z ryżu, kasze jaglaną, płatki zbóż, namoczone suszone owoce i surowe warzywa.

Etap 7 – po 7 dniach

Można już jeść normalnie, jednak warto potraktować post jako wstęp do zdrowego odżywiania się i na stałe zrezygnować już ze spożywania śmieciowych produktów, pustych kalorii (unikać słodyczy, fast foodów). Dobrym przyzwyczajeniem będzie jedzenie dużej ilości surowych warzyw i owoców, sięgać częściej po ryby, drób, jogurty, warzywa strączkowe i orzechy.

na podstawie: odwazsie.pl, gazeta wyborcza

 

Zobacz również:

  1. Jak schudnąć raz na zawsze?

  2. Czy istnieje dieta cud?

  3. Detoksyfikacja organizmu

  4. Głodówki dobry sposób na schudnięcie?

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Głodówka – jak się przygotować, czyli krok po kroku do zgrabnej figury

  1. avatar czeklii pisze:

    zapraszam do zapoznania się z tym artykułem, można także przeczytać książkę Gary Taubes, i na pewno głodówki nie będą wam w głowach :)

Dodaj komentarz