Faszerowana feta

11 sierpnia 2020,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Znudził ci się boczek z grilla lub kiełbaski? A może stawiasz na dania wegetariańskie – to danie wobec tego będzie z pewnością smakować tobie i twoim bliskim podczas ucztowania na świeżym powietrzu. Faszerowana grillowana feta to sposób na świetna przekąską  upalny dzień, doskonale komponuje się z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką z pomidorów i papryki.

faszerowana feta z grilla

Składniki:

– 150 g karczochów lub cukinii
– 75 g półsuszonych pomidorów
– 75 oliwek
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka majeranku
– 2 kawałki sera feta (po 200 g)
– pieprz czarny

Przygotowanie:
Karczochy, pomidory i oliwki osączyć i drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wymieszać z majerankiem. Ser feta osączyć i najpierw przekroić w poprzek na pół, a następnie każdą połówkę na 2 plastry. Dolne plastry umieścić na 4 kawałkach folii aluminiowej. Rozłożyć na nich uzyskaną wcześniej mieszankę i doprawić pieprzem. Przykryć górnymi plastrami, lekko docisnąć. Każdą porcję zawinąć szczelnie w folię i piec na rozgrzanym grillu przez 15-20 min., aż ser zmięknie.

 



FORUM - bieżące dyskusje

Tomaszów Mazowiecki
W tym mieście to nie ma szans na normalną pracę - jak jest coś...
Zakazane imiona dla dzieci
Oliwka to dla mnie koszmarne imię -kojarzy się z kosmetykiem ☺
rozstępy w bardzo młodym wieku
Wahania wagi są najgorsze; wtedy skóra rozciąga się i pęka tkanka łączna. ....
Wyjazd na Podlasie
Ostatnio Lubelskie fajnie się promuje w tv, piękne mają tam widoki....