Faszerowana feta
Artykuł zewnętrzny
Znudził ci się boczek z grilla lub kiełbaski? A może stawiasz na dania wegetariańskie – to danie wobec tego będzie z pewnością smakować tobie i twoim bliskim podczas ucztowania na świeżym powietrzu. Faszerowana grillowana feta to sposób na świetna przekąską upalny dzień, doskonale komponuje się z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką z pomidorów i papryki.
Składniki:
– 150 g karczochów lub cukinii
– 75 g półsuszonych pomidorów
– 75 oliwek
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka majeranku
– 2 kawałki sera feta (po 200 g)
– pieprz czarny
Przygotowanie:
Karczochy, pomidory i oliwki osączyć i drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wymieszać z majerankiem. Ser feta osączyć i najpierw przekroić w poprzek na pół, a następnie każdą połówkę na 2 plastry. Dolne plastry umieścić na 4 kawałkach folii aluminiowej. Rozłożyć na nich uzyskaną wcześniej mieszankę i doprawić pieprzem. Przykryć górnymi plastrami, lekko docisnąć. Każdą porcję zawinąć szczelnie w folię i piec na rozgrzanym grillu przez 15-20 min., aż ser zmięknie.