Faszerowana feta

11 sierpnia 2020,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Znudził ci się boczek z grilla lub kiełbaski? A może stawiasz na dania wegetariańskie – to danie wobec tego będzie z pewnością smakować tobie i twoim bliskim podczas ucztowania na świeżym powietrzu. Faszerowana grillowana feta to sposób na świetna przekąską  upalny dzień, doskonale komponuje się z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką z pomidorów i papryki.

faszerowana feta z grilla

Składniki:

– 150 g karczochów lub cukinii
– 75 g półsuszonych pomidorów
– 75 oliwek
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka majeranku
– 2 kawałki sera feta (po 200 g)
– pieprz czarny

Przygotowanie:
Karczochy, pomidory i oliwki osączyć i drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wymieszać z majerankiem. Ser feta osączyć i najpierw przekroić w poprzek na pół, a następnie każdą połówkę na 2 plastry. Dolne plastry umieścić na 4 kawałkach folii aluminiowej. Rozłożyć na nich uzyskaną wcześniej mieszankę i doprawić pieprzem. Przykryć górnymi plastrami, lekko docisnąć. Każdą porcję zawinąć szczelnie w folię i piec na rozgrzanym grillu przez 15-20 min., aż ser zmięknie.

 



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ja bym chętnie podróżowała w taki sposób, ale niestety trzeba pracować...
Cukrzyca za ciąża
Według mnie to wahania hormonów odpowiadają za cukrzycę w ciąży, a nie dieta...
Sieć C&A
No niestety, dziś wiele ubrań to typowe jednorazówki o marnej jakości...
57 proc. osób do 40 roku życia nie …
I to są osoby, które zwykle miały więcej rodzeństwa, a co będzie z pokoleniem...