Fasolka szparagowa z pestkami dyni

25 listopada 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Ostatnio polubiłam prażone pestki dyni – sypię do wszystkiego . A fasolka szparagowa z takim chrupiącym dodatkiem jest super .

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 0,5 kg fasolki szparagowej
  • 1/2 szklanki łuskanych pestek dyni
  • sól morska
  • pieprz kolorowy grubo mielony
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej

Oczyszczoną fasolkę  ułożyć w garnku do gotowania na parze . Gotować 20 minut ( od zagotowania wody w dolnym garnku ) . Na suchej patelni uprażyć pestki dyni ( mieszać żeby sie nie przypaliły ) , dodać i rozpuścić masło. Wsypać bułkę tartą i sprawić by się ,, spieniła ,,

Fasolkę gotujemy al dente  i dokładnie  odcedzamy .  Podajemy polaną rozpuszczonym masłem z bułka tartą i pestkami dyni . Doprawiamy szczyptą soli i grubo mielonego pieprzu

file1322248934