Fantazja piernikowa – Piernik kętrzyński
Składniki:
mąka pszenna,
cukier,
proszek mleczny odtłuszczony,
jaja w proszku,
środek spulchniający- wodorowęglan sodu,
przyprawa korzenna,
cykoria.
Sposób przygotowania (zgodnie z opisem na opakowaniu):
Zawartość opakowania wymieszać z wodą w ilości 1,5 szkl. (380ml)
Dodać 170 ml oleju (3/4 szklanki) i ponownie dokładnie wymieszać.
Ciasto wyłożyć do formy uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, odstawić na około 15 minut.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni C) i piec około 45-60 minut.
Upieczone ciasto przekroiłam na 3 części. Pierwszą część ciasta posmarowałam dżemem morelowym, gdyż tylko tym dysponowałam (ale najlepiej nadaje się kwaskowaty) na dżem wyłożyłam warstwę kremu budyniowego (taki jak do karpatki) i przykryłam drugą częścią ciasta, następnie wyłożyłam na ciasto resztę kremu, a na krem galaretkę wiśniową, wierzch ciasta oblałam roztopioną czekoladą mleczną z odrobiną kakao. Jest przepyszny!