Enzymoterapia, czyli dlaczego warto pić soki

21 stycznia 2018, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny
 Bez enzymów trawiennych nasz organizm nie byłby w stanie strawić i wykorzystać pożywienia. To dzięki nim dobrze przyswajamy wszystkie znajdujące się w pokarmie składniki odżywcze, potrzebne do sprawnego działania naszego organizmu. Enzymy giną  jednak w pożywieniu już w zetknięciu z temperaturą 37-47˚C czyli podczas gotowania, pasteryzowania, opiekania itp.

Kiedy niszczymy enzymy?

Wszystko, co jest podgrzane do temperatury ponad 37˚C, staje się martwe. Jeżeli połykamy gorące napoje, to niszczymy enzymy trawienne, a wtedy pokarm spożyty w trakcie lub przed popijaniem gorącego napoju nie trawi się. Następuje zaflegmienie naszego organizmu, zamulenie niestrawionym jedzeniem. To powoduje spowolnienie przemiany materii i rozpoczyna proces otyłości jak również zaśmiecania naszego organizmu –  sprzyja zatruwaniu wątroby i tkanek. Naturalnym źródłem enzymów są surowe warzywa, owoce, nie przetworzone mięso i ryby na surowo lub półsurowo (np. tatar).
Ponieważ każdy enzym bierze udział w przetwarzaniu określonych substancji odżywczych, jeden enzym nie może zastąpić drugiego. Jeśli któregoś enzymu jest mniej niż potrzeba, może to doprowadzić nie tylko do zaburzeń trawienia (wzdęcia, gazy, nieregularny stolec), ale prędzej czy później także do stanów chorobowych.  Brak lub niedobór pewnych enzymów lub zmiana ich aktywności w wyniku zmiany ich budowy, jest powodem wielu schorzeń. Enzymy są konieczne w procesie trawienia, biorą udział w uwalnianiu z pożywienia witamin, soli mineralnych i aminokwasów – niezbędnych składników dla naszego zdrowia.

Niedobór enzymów

Enzymy to białka działające jako biokatalizatory inicjujące prawidłowy przebieg przemiany materii. Produkowane przez ślinianki, trzustkę i wątrobę odpowiadają za proces rozkładu przyjmowanego pożywienia. Bez nich organizm nie mógł by przyswajać składników odżywczych i usuwać toksyn z organizmu. Niestety nasz organizm nie produkuje enzymów niezbędnych do rozkładu wielu substancji zawartych w naszym pożywieniu takich jak: barwiki, konserwanty, stabilizatory, zagęszczacze czy nawozy sztuczne itp.
Ilość produkowanych prze organizm enzymów maleje z wiekiem. Jest ich za mało by przyswajać pokarm i wydalać toksyny. Z braku enzymów niestrawiona żywność przesuwa się powoli w układzie pokarmowym fermentuje i gnije. Te nie przetworzone i nie wydalone toksyny organizm wiąże w tkance tłuszczowej.
Powszechnie wiadomo, że ludzie młodzi trawią posiłki lepiej niż osoby starsze. Nic dziwnego, ponieważ procesowi starzenia towarzyszy, oprócz wielu innych objawów, zmniejszona wydolność wielu narządów, a wraz z nimi procesów trawienia. Przyczyn tego zjawiska jest wiele: np. zmniejszona zdolność do żucia, wyczerpanie lub stan zapalny gruczołów produkujących enzymy (m.in. wątroba, trzustka). Niedobory enzymów trawiennych w starszym wieku mogą być przyczyną często występujących nieprzyjemnych objawów, a z czasem mogą doprowadzić do poważnych chorób:
1. W początkowym okresie pojawiają się częste wzdęcia, świadczące o nadmiernej ilości gazów w przewodzie pokarmowym.
2. Kolejnym objawem jest biegunka lub zaparcia.
3. Przewlekłe utrzymywanie się tego stanu upośledza wchłanianie składników pokarmowych i w konsekwencji może doprowadzić do utraty masy ciała, osłabienia, złego samopoczucia, jak również do osłabienia systemu immunologicznego;
4. Również długotrwałe pozbawienie organizmu enzymów sprawia, iż dochodzi do osłabienia systemu immunologicznego, powstaje wiele chorób, choroby umysłowe oraz nowotwory (rak).
Zaburzenia trawienia nie są tylko problemem osób starszych. Mogą pojawić się w każdym okresie życia, spowodowane predyspozycjami osobniczymi.

Uzupełnianie enzymów

Uzupełnianie enzymów w postaci  często jest bardzo pożądane, a szczególnie po czterdziestce, kiedy to „kończy się gwarancja na zdrowie”. Dodatkowa  enzymami może przynieść ulgę w wielu dolegliwościach przewodu pokarmowego. Enzymy używane w medycynie są najczęściej pochodzenia zwierzęcego. U niektórych pacjentów preparaty te budzą wstręt, u innych natomiast mogą wystąpić niepożądane działania uboczne. Wyjściem z tej sytuacji jest używanie produktów, które są oparte wyłącznie na substancjach pochodzenia roślinnego i umożliwiają trawienie wszystkich rodzajów żywności- nawet tych substancji, które organizm ludzki sam nie potrafi strawić. Takim związkiem jest np. celuloza, która wchodzi w skład ściany komórki roślinnej. Jeżeli jedzenie jest niewłaściwie przeżuwane, obecność tej substancji może wywoływać nieprzyjemne wzdęcia.
Przeprowadzono wiele badań enzymów, wskazujących na zalety terapii egzogennymi enzymami w wielu przypadkach immunopochodnych schorzeń. Alergia, nowotwór, choroby autoimmunologiczne, HIV i inne choroby wirusowe, infekcje bakteryjne oraz plagi chorób powodowanych przez grzyby i drożdżaki – we wszystkich tych przypadkach terapia enzymatyczna okazała się bardzo pomocna.
Jeden z bardzo interesujących faktów zaobserwowanych w trakcie terapii enzymami, pochodzi z badań prowadzonych w Austrii. Wykazano w nich, że enzymy trzustki, jak również bromelaina i papaina stymulowały wytwarzanie czynnika powodującego obumieranie nowotworu. Tym czynnikiem jest cytokina zdolna do wywołania zniszczenia nowotworu i mogąca wywierać cytostatyczny i cytotoksyczny wpływ na zmienione – chore komórki. Inaczej mówiąc enzymy nie tylko trawią obce ciała, ale są zdolne do aktywacji wytwarzania innych proteinowych produktów układu immunologicznego, zdolnych do likwidowania nienormalnego rozrostu komórek.

Źródła enzymów

Nauka nie jest w stanie kopiować enzymów ponieważ wytwarzają się samoistnie. Tylko surowa żywność ma funkcjonalne „żywe” enzymy. Źródłem życiodajnych enzymów są żywe rośliny. Dostępne warzywa i owoce mają silne właściwości lecznicze. Pijąc soki rozpoczynamy enzymoterapię. Zaczyna się samoistne oczyszczanie organizmu ze złogów i toksyn. Rozpoczyna się prawdziwa rewitalizacja zniszczonych komórek i organów. Zostają uruchomione procesy samorealizacji i samo leczenia. Zawarte w sokach enzymy poradzą sobie z najtrudniejszymi substancjami, które dostały się do naszego organizmu. Dlatego ważne jest systematyczne dostarczanie organizmowi świeżej, nieprzetworzonej żywności jaką są świeżo wyciśnięte soki. Nie jesteśmy w stanie zjeść np. świeżych buraków, marchewki itp. w takich ilościach, by zapewnić organizmowi do prawidłowego funkcjonowania odpowiednią ilość enzymów.
Dlatego dla zdrowia pijmy codziennie świeżo wyciśnięte soki. Soki nie tracą enzymów przez 20-30 minut od momentu wyciśnięcia. Soki kupowane w sklepie nie posiadają więc enzymów ze względu na czas, jaki upłynął od ich produkcji do spożycia. Warto też czytać ich etykiety, by być świadomym, jakie dodatki zawierają. Jesteś tym co jesz: pij soki z owoców i warzyw a zmniejszysz ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych i opóźnisz proces starzenia się organizmu.
Materiały:

www.faceci.com.pl, www.terapiasokami.pl.

Zobacz również: