Emocje na talerzu. Jak odbudować zdrową relację z jedzeniem – Elżbieta Lange

15 kwietnia 2021, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Dlaczego głodne są twoje emocje, a nie żołądek?

Warto przyjrzeć się bliżej naszej relacji z jedzeniem. Czy jest ono jedynie paliwem, czy gości w naszym życiu zdecydowanie częściej, niż to potrzebne?

Odpowiedzmy sobie na pytania:

Czy gdy dopada nas smutek, zamiast z kimś porozmawiać, sięgamy po czekoladę?
Czy sukcesu nie nagradzamy na przykład wystawną kolacją?
Jakim przysmakiem próbujemy zrekompensować sobie strach i samotność i czy na pewno po nim czujemy się lepiej?
Powinno się jeść, by żyć, a nie żyć, by jeść. Pora umieścić siebie wyżej na liście priorytetów, nie zagłuszać bólu jedzeniem. Nie bać się go poczuć, w końcu każda emocja jest po coś. Dajmy sobie uwagę, troskę i czułość zamiast kolejnego ciastka. I co najważniejsze, nauczmy się wyrażać nasze emocje, zamiast je zajadać.

Ta książka ci w tym pomoże!

Zapraszamy do lektury i polecamy Wydawnictwo Słowne






FORUM - bieżące dyskusje

Ładowanie aut elektrycznych - gdzie…
Ostatnio zauważyłam, że przy marketach są masowo instalowane takie stacje, można iść...
Najbliższa przyszłość...
U mnie najbliższa przyszłość to załatwienie ważnych spraw formalnych, muszę z tym zdążyć przed majem.
Leczenie kanałowe zębów w Warszawie…
Można znaleźć, ale przy 1-kanałowym zębie.
ryby
Ja jem głównie łososia i tuńczyka.