URODA I ZDROWIE

Emocje na talerzu. Jak odbudować zdrową relację z jedzeniem – Elżbieta Lange

15 kwietnia 2021, dodał: Redakcja

Dlaczego głodne są twoje emocje, a nie żołądek?

Warto przyjrzeć się bliżej naszej relacji z jedzeniem. Czy jest ono jedynie paliwem, czy gości w naszym życiu zdecydowanie częściej, niż to potrzebne?

Odpowiedzmy sobie na pytania:

Czy gdy dopada nas smutek, zamiast z kimś porozmawiać, sięgamy po czekoladę?
Czy sukcesu nie nagradzamy na przykład wystawną kolacją?
Jakim przysmakiem próbujemy zrekompensować sobie strach i samotność i czy na pewno po nim czujemy się lepiej?
Powinno się jeść, by żyć, a nie żyć, by jeść. Pora umieścić siebie wyżej na liście priorytetów, nie zagłuszać bólu jedzeniem. Nie bać się go poczuć, w końcu każda emocja jest po coś. Dajmy sobie uwagę, troskę i czułość zamiast kolejnego ciastka. I co najważniejsze, nauczmy się wyrażać nasze emocje, zamiast je zajadać.

Ta książka ci w tym pomoże!

Zapraszamy do lektury i polecamy Wydawnictwo Słowne

Share and Enjoy !

0Shares
0 0





Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

partner/ka na wesele
Wbrew pozorom to nie takie proste, ludzie nie mają czasu nawet na imprezy... Koleżanka...
krecone wlosy - co jak i czym
Pianka świetnie utrwala takie skręty, no i olejowanie pomaga zachować ich elastyczność...
tworzymy opowiadanie - zabawa
... przystojnym masażystą z ośrodka, w wieku jej syna! Razem spędzali czas na...
Jaki zegarek kupić
Ja kieruję się raczej stylem, żeby do mnie pasował, a nie marką...