Dżem z cukinii

1 lipca 2013,
dodał: doprawionefantazja
Artykuł zewnętrzny

1 kg cukinii

200g cukru

1 galaretka truskawkowa

odrobina kwasku cytrynowego

Cukinię należy dokładnie umyć i obrać ze skóry. Następnie przekroić wzdłuż i usunąć znajdujące się w środku pestki. Gotową można zetrzeć na tarce o dużych oczkach jednak jest to bardzo pracochłonne, dlatego lepiej pokroić ją w kostkę, przełożyć do garnka, wymieszać z cukrem i dusić na średnim ogniu do całkowitego rozpadnięcia się cukinii. Aby zaoszczędzić czas, można użyć blendera lub tłuczka do ziemniaków. Kiedy uzyskamy już jednolitą masę, zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy galaretkę. Całość dokładnie mieszamy i gorący dżem przekładamy do wcześniej wyparzonych i suchych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.

file1372658322



FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...