Dżem z cukinii
Artykuł zewnętrzny
1 kg cukinii
200g cukru
1 galaretka truskawkowa
odrobina kwasku cytrynowego
Cukinię należy dokładnie umyć i obrać ze skóry. Następnie przekroić wzdłuż i usunąć znajdujące się w środku pestki. Gotową można zetrzeć na tarce o dużych oczkach jednak jest to bardzo pracochłonne, dlatego lepiej pokroić ją w kostkę, przełożyć do garnka, wymieszać z cukrem i dusić na średnim ogniu do całkowitego rozpadnięcia się cukinii. Aby zaoszczędzić czas, można użyć blendera lub tłuczka do ziemniaków. Kiedy uzyskamy już jednolitą masę, zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy galaretkę. Całość dokładnie mieszamy i gorący dżem przekładamy do wcześniej wyparzonych i suchych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.