Duszone polędwiczki w porach
Artykuł zewnętrzny
Polędwiczki z porami to świetny pomysł na obiad z ryżem w roli głównej. Można je również serwować z makaronem lub kaszą bulgur czy kuskusem. Zamiast wina opcjonalnie można zastosować np. ocet winny lub balsamiczny i swoje ulubione dodatki jak np: papryczkę chili, czerwoną cebulę, ulubione zioła itp.
Co kupić?
-
2 duże polędwiczki
-
sok z połowy cytryny
-
2 łyżki oliwy bazyliowej lub zwykłej
-
średniej wielkości por
-
posiekany ząbek czosnku
-
2 łyżki masła
-
1/2 szklanki białego wina
-
2 gałązki tymianku
-
3 łyżki oleju
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
Polędwiczki należy opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój je w grube plastry, skrop sokiem z cytryny oraz oliwą i dodaj świeżo mielony pieprz. Teraz odstaw mięso na godzinę do lodówki. W międzyczasie oczyść pora, dokładnie go wypłucz i pokrój w krążki. Czosnek należy obrać oraz posiekać. Por oraz czosnek przesmaż na maśle, podlej wszystko winem, dodaj tymianek i sól oraz pieprz. Podduś kilka minut, a na osobnej patelni podsmaż polędwiczki do uzyskania złocistego koloru. Podawaj wszystko z duszonym porem.