Drożdżówka z jagodami

1 lipca 2013, dodał: doprawionefantazja
Artykuł zewnętrzny

Ciasto:

4 jajka
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mleka
1 szklanka oleju
10 dkg drożdży
4,5 szklanki mąki

Cukier rozpuścić w jajkach, dodać letnie mleko, olej i pokruszone drożdże, zamieszać. Całość posypać równomiernie przesianą mąką (nie mieszać), przykryć ścierką i odstawić na 2 godz. Następnie wszystko wymieszać. Masę wyłożyć na dużą blachę (ciaso będzie dość rzadkie, ale powinno odchodzić od ręki) i odstawić na 15 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180C i zrobić kruszonkę.

Kruszonka:

250g masła
2 szklanki mąki

1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy

dodatkowo ok 0,5 kg jagód

Wszystkie składniki kruszonki dokładnie połączyć. Na wcześniej wyłożone ciasto w blaszce ułożyć jagody. Wierzch posypać kruszonką i piec ok 40 min.

file1372658064



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Motyle w obiektywie
Gdzie one latają o tej porze roku? Ja ich w moich okolicach nie spotykam....
Motyle w obiektywie
https://w.fotka.com/024/123/2e6b905b31.jpg https://w.fotka.com/024/123/9ea41a32b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/830abd9232.jpg https://w.fotka.com/024/123/38604270b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/ebb4908516.jpg Rusałka Kratkowiec - Araschnia levana. Wiosenna szata barwna.
Błąd lekarski?
Nie bardzo wierzę , że coś nie działa bo to taki organizm....
Multicooker: Philipsa czy Redmonda?
Ja nie mam i jakoś żyję ☺