Drożdżówka bez wyrabiania

5 kwietnia 2012, dodał: Nimva
Artykuł zewnętrzny

CIASTO:

  • 4 szkl mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1/2 szkl cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl oleju
  • 3/4 szkl mleka
  • 1/3 szkl maślanki lub kefiru
  • 1 mała, płaska łyżeczka soli
  • Kilka kropli aromatu do ciast (np. Migdałowwgo lub waniliowego)

KRUSZONKA:

  • 50 g masła
  • 1/2 szkl mąki
  • 1/2 szkl cukru
  • ew. 3 łyżki płatków migdałowych lub wiórków kokosowych

Ewentualnie:

  • 200 g rodzynek
  • Owoce  na wierzch
  • 2-3 łyżki cukru pudru do posypania

WYKONANIE:

Przygotować rozczyn: drożdże rozkruszyć, wymieszać z 1/2 szkl ciepłego mleka dodając po  łyżce cukru i mąki. Odstawić na kilka min pod przykryciem aby „ruszyły”. Najlepiej wybrać duży pojemnik, bo rosną bardzo szybko i robi się ich naprawdę dużo .

Mąkę przesiać razem z solą. Całe jajka ubić z 1/2 szkl cukru. Olej, maślankę, resztę mleka, aromat i ubite jajka wymieszać i dodać do mąki razem z rozczynem. Wymieszać drewnianą łyżką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 min aby podrosło.

W tym czasie sparzyć rodzynki, dokładnie osączyć i oprószyć mąką. Składniki kruszonki zagnieść rękami i włożyć do zamrażarki. Kiedy ciasto wyrośnie dodać rodzynki, powciskać na wierzch owoce i posypać kruszonką.

Piec 40 min / 160 stopni.



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...