Drożdżówka bez wyrabiania
CIASTO:
- 4 szkl mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 1/2 szkl cukru
- 3 jajka
- 1/2 szkl oleju
- 3/4 szkl mleka
- 1/3 szkl maślanki lub kefiru
- 1 mała, płaska łyżeczka soli
- Kilka kropli aromatu do ciast (np. Migdałowwgo lub waniliowego)
KRUSZONKA:
- 50 g masła
- 1/2 szkl mąki
- 1/2 szkl cukru
- ew. 3 łyżki płatków migdałowych lub wiórków kokosowych
Ewentualnie:
- 200 g rodzynek
- Owoce na wierzch
- 2-3 łyżki cukru pudru do posypania
WYKONANIE:
Przygotować rozczyn: drożdże rozkruszyć, wymieszać z 1/2 szkl ciepłego mleka dodając po łyżce cukru i mąki. Odstawić na kilka min pod przykryciem aby „ruszyły”. Najlepiej wybrać duży pojemnik, bo rosną bardzo szybko i robi się ich naprawdę dużo .
Mąkę przesiać razem z solą. Całe jajka ubić z 1/2 szkl cukru. Olej, maślankę, resztę mleka, aromat i ubite jajka wymieszać i dodać do mąki razem z rozczynem. Wymieszać drewnianą łyżką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 min aby podrosło.
W tym czasie sparzyć rodzynki, dokładnie osączyć i oprószyć mąką. Składniki kruszonki zagnieść rękami i włożyć do zamrażarki. Kiedy ciasto wyrośnie dodać rodzynki, powciskać na wierzch owoce i posypać kruszonką.
Piec 40 min / 160 stopni.