Drożdżówka bez wyrabiania

5 kwietnia 2012, dodał: Nimva
Artykuł zewnętrzny

CIASTO:

  • 4 szkl mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1/2 szkl cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl oleju
  • 3/4 szkl mleka
  • 1/3 szkl maślanki lub kefiru
  • 1 mała, płaska łyżeczka soli
  • Kilka kropli aromatu do ciast (np. Migdałowwgo lub waniliowego)

KRUSZONKA:

  • 50 g masła
  • 1/2 szkl mąki
  • 1/2 szkl cukru
  • ew. 3 łyżki płatków migdałowych lub wiórków kokosowych

Ewentualnie:

  • 200 g rodzynek
  • Owoce  na wierzch
  • 2-3 łyżki cukru pudru do posypania

WYKONANIE:

Przygotować rozczyn: drożdże rozkruszyć, wymieszać z 1/2 szkl ciepłego mleka dodając po  łyżce cukru i mąki. Odstawić na kilka min pod przykryciem aby „ruszyły”. Najlepiej wybrać duży pojemnik, bo rosną bardzo szybko i robi się ich naprawdę dużo .

Mąkę przesiać razem z solą. Całe jajka ubić z 1/2 szkl cukru. Olej, maślankę, resztę mleka, aromat i ubite jajka wymieszać i dodać do mąki razem z rozczynem. Wymieszać drewnianą łyżką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 min aby podrosło.

W tym czasie sparzyć rodzynki, dokładnie osączyć i oprószyć mąką. Składniki kruszonki zagnieść rękami i włożyć do zamrażarki. Kiedy ciasto wyrośnie dodać rodzynki, powciskać na wierzch owoce i posypać kruszonką.

Piec 40 min / 160 stopni.