Domowy sernik z zeszytu cioci Krysi. Tak powstaje legenda
Sernik to jedno z ulubionych ciast nie tylko Polaków, ale i smakoszy z całego świata. Największe łasuchy przyznają, że puszysty kawałek sernika do porannej lub popołudniowej kawy poprawia humor i dostarcza dawki endorfin, szczególnie jeśli jest polany czekoladą i podany z owocami. Cieszy oko, kubki smakowe a jego odsłon i różnych wariacji sernikowych nie sposób zliczyć.
Przepisy na sernik znaleźć można obecnie na każdej platformie social media, w serwisach kulinarnych, na pokazach w telewizjach śniadaniowych itp. Ja swój przepis znalazłam w starym zniszczonym zeszycie mojej cioci, dzięki czemu mam gwarancję tradycyjnego smaku. Walory takiego sernika są nieocenione, ponieważ jest to ciasto przekazywane praktycznie z pokolenia na pokolenie i wspólna biesiada przy takim wypieku łączy całe rodziny i daje okazję do wspominek i sentymentalnych podróży kulinarnych.
Rodzajów serników jest cała masa, są serniki baskijskie, nowojorskie, krakowskie, gotowane, z rosą, na zimno itp. Serniki najczęściej pieczemy na bazie gotowego sera z wiaderka, na bazie twarogu, jogurtów, skyru. Dodawane są do sernika albo całe jajka, albo żółtka i piana z białek i polewany jest czasem czekoladą, lukrem, serwowany z owocami, lodami, bitą śmietaną. Tak więc sernik nie jest wstanie się nam znudzić, jeśli jesteśmy fanami tego typu ciasta. Osobiście najbardziej smakuje mi sernik z sera tłustego, który nie jest tak do końca idealnie zmielony, kiedy czuję grudki sera w moim serniku to dla mnie poezja smaku. Do sernika można dodać też owoce sezonowe, pyszny jest sernik z jabłkami, brzoskwiniami czy śliwkami. Świetnie smakuje też z borówkami, malinami czy jeżynami. Ten sernik jest dla mnie odkryciem, ponieważ znajduje się w nim składnik, który nigdy nie był stosowany przeze mnie wcześniej. Tym składnikiem jest kasza manna, która powoduje, że sernik jest lekko zwarty i puszysty.
składniki na sernik cioci Krysi
kilogram tłustego sera twarogowego
3/4 szklanki cukru
cukier wanilinowy
5 jaj
cukier waniliowy
2 łyżki kaszy manny
2 łyżeczki proszku do pieczeniu
aromat pomarańczowy
budyń waniliowy
biszkopty lub ciasteczka
Jajka ubić mikserem z cukrem, do jajek dodać wcześniej zmiksowany ser (ja ser miksuje w malakserze albo nawet czasem po prostu kruszę w dłoniach lub widelcem), dodać kaszę mannę, proszek do pieczenia, budyń, aromat. Na dno tortownicy można wyłożyć biszkopty lub ciasteczka, wylać masę serową.
Piec w nagrzanym do 180 stopni C, około 60 minut.