Domowy hummus – przepis oryginalny i różne wersje hummusa

13 maja 2020,
dodał: mszachowska
Artykuł zewnętrzny

Pasta z ciecierzycy, czyli hummus  jest tradycyjnym  daniem w krajach Afryki Północnej i Bliskiego Wschodu. Idealnie sprawdza się do kanapek czy przekąsek, jak krakersy czy paluszki, do pokrojonych w słupki warzyw – marchewki, ogórka, selera czy papryki. Jest również uwielbiany przez wegetarian, a przygotować go można na dwa sposoby – używając dostępnej w sklepach, gotowej ciecierzycy lub tradycyjnie, z jej suszonych nasion. Wybór zależy od nas, ile czasu chcemy poświęcić na przygotowanie pasty.  

Składniki: 
400 g ciecierzycy z puszki

3 łyżki pasty tahini
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
3 łyżki wody lub jogurtu naturalnego
sok z cytryny
sól i pieprz

Przygotowanie:

W misce umieszczamy odsączoną z płynu ciecierzycę, pastę tahini, sok z cytryny, wodę, oliwę, czosnek oraz pół łyżeczki soli oraz pieprzu. Całość miksujemy około 2 minut, jednak czas dostosować należy indywidualnie, w zależności od tego jak kremową chcemy uzyskać pastę.  Wierzch udekorować można świeżą kolendrą lub polać oliwą z oliwek.  

 Jeżeli chcemy przygotować hummus w tradycyjny sposób, suszone nasiona ciecierzycy, przed połączeniem ich z pozostałymi składnikami, należy moczyć w wodzie przez 12 godzin. Po tym czasie, dokładnie je opłukać, a następnie gotować bez dodatku soli, do momentu aż staną się miękkie.  

Często odbiega się też od klasycznego hummusu, przygotowując go w różnych smakach – paprykowym, pomidorowym czy w połączeniu z burakami.

Aby zrobić hummus paprykowy, przed wymieszaniem wszystkich składników, dodać należy dwie, czerwone papryki, upieczone wcześniej w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez 30 minut.

Z kolei, do przygotowania hummusu pomidorowego potrzebujemy 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego oraz 3 suszone pomidory, które miksujemy ze składnikami na klasyczny hummus.

Dla miłośników buraków, również hummus z ich dodatkiem będzie idealny. Wystarczy do pozostałych składników dodać ugotowanego lub upieczonego w folii 1 buraka i gotowe!  

zobacz również:

Hummus – różne przepisy i receptury

Pomysłowe dania z hummusem

Ciecierzyca, cieciorka – różna przepisy na pyszne dania

Ciecierzyca, cieciorka – pomysłowe przepisy

 

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.