Domowe zagrożenia: szkodliwe odkurzanie i niebezpieczne gąbki?
Z reguły najbezpieczniej czujemy się we własnym domu. Jeśli już mówimy o domowych zagrożeniach, zwykle mamy na myśli takie rzeczy jak: wycieki gazu, zwarcia w kontaktach czy poślizgnięcia w mokrej wannie. Jest jednak wiele innych niebezpieczeństw, wprawdzie mniej drastycznych, ale o ich istnieniu często nie zdajemy sobie nawet sprawy. To w tym tkwi ich siła. Warto więc je poznać, aby nie narażać się na systematyczną utratę zdrowia.
Oto część z nich:
1. Używanie gąbek
Najbrudniejszym pomieszczeniem w domu jest kuchnia. Dlatego, że musimy obchodzić się z surowym mięsem na blatach i w kranach. Surowe mięso może zawierać bakterie E.coli albo salmonellę, oraz szereg wirusów i bakterii. Większość osób wyciera blaty jednym narzędziem, które znajduje się w większości kuchni – gąbką. Poza płynami i resztkami kuchenna gąbka może zawierać również bakterie E.coli, bakterie kałowe i inne mikroby. To najbrudniejsza rzecz w całej kuchni, zaraz przed zmywakiem. I im bardziej staramy się wytrzeć wszystkie blaty gąbką tym więcej bakterii roznosimy po kuchni. Używając tej samej gąbki do czyszczenia lodówki, blatów i innych narzędzi w kuchni zwiększa tylko ilość bakterii. Dlatego zanim wytrzesz blaty i inne elementy w kuchni namocz gąbkę w roztworze chloru z wodą. To najlepszy i najtańszy środek przeciwko bakteriom – a ty możesz swobodnie czyścić blaty, deski do krojenia, zlewozmywaki po każdym posiłku. Dopilnuj by gąbka wysychała na świeżym powietrzu, w suchej gąbce bakterie nie rozwijają się. Kolejnym sposobem na zabicie bakterii jest mikrofalowanie gąbki przez 2 minuty co tydzień. Możesz położyć gąbkę na talerzyku z odrobiną wody, która będzie parować i zabijać bakterie.
2. Odkurzanie
Zwykłe odkurzacze mają podnosić i zatrzymywać drobinki brudu takie jak koty kurzu krążące po naszych podłogach. Jednak te najmniejsze cząsteczki kurzu przedostają się przez worki odkurzacza i dostają do naszego powietrza. Tak więc nawet jeśli po odkurzaniu podłogi wyglądają na czystsze mnóstwo kurzu zostaje, i wywołuje alergię i ataki astmy. A to właśnie w najmniejszych cząsteczkach kurzu znajduje się najwyższe stężenie niebezpiecznych składników takich jak metale ciężkie, ołów, pestycydy i inne chemikalia. Codzienny zabieg odkurzania zwykłym odkurzaczem skutkuje wybuchem cząsteczek kurzu w powietrzu i ich opadaniem w ciągu kilku godzin. Poszukaj odkurzacza z odpowiednim filtrem zatrzymującym nawet najmniejsze cząsteczki. W odróżnieniu do zwykłych odkurzaczy, filtry HEPA zapobiegają przenikaniu kurzu do powietrza i zanieczyszczaniu powietrza, którym oddychasz w domu.
3. Poduszki i materace
Średnio osoba zrzuca 1,5 miliona martwych komórek skóry na godzinę i poci około litra płynów dziennie, nawet nic nie robiąc. Martwe komórki zbierają się w poduszkach i materacach w których narastają roztocza. jeżeli te dane do Ciebie nie przemawiają to może zaskoczy cie fakt, że materac podwaja swą wagę co dziesięć lat – to z powodu nagromadzenia ludzkich włosów, wydzielin, sierści, grzybów, bakterii, środków chemicznych, kurzu, kłaczków, włókien, części owadów i mnóstwa innych cząsteczek włączając w to odchody roztoczy. Po pięciu latach użytkowania, 10% wagi poduszek to waga roztoczy – wszystko to wdychamy podczas snu. Najlepiej ubierać materace, poduszki i kołdry w nieprzepuszczalną pościel. Antyalergiczne podkłady pod materace, poduszki czy kołdry zapobiegają rozmnażaniu się roztoczy, a tym samym chronią ciebie przed ich atakiem. Pościel należy prać co tydzień w gorącej wodzie, w temperaturze od 60 do 90°C.
4. Grillowane mięso
W sam raz na sezon letnich nasiadówek przy grillu – grillowanie mięsa sprawia, że wytwarzają się w nim wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (PAH) i hydroksykwasy cytrynowe (HCA). Kiedy tłuszcz opada z mięsa na gorący grill, zapala się i produkuje gaz aromatyczne węglowodory aromatyczne. I właśnie to znajduje się w tym apetycznie przypalonym mięsie. Hydroksykwasy z kolei tworzą się kiedy mięso gotowane jest w wysokiej temperaturze. Dobrym sposobem na uniknięcie problemu jest zminimalizowanie gotowania na świeżym powietrzu, używanie folii na grilla albo mikrofalowanie mięsa przed grillowaniem. Owinięcie mięsa w folię z dziurami pozwoli na opadnięcie tłuszczu, ale obniży ilość tłuszczu opadającego w ogień i unoszącego się w postaci węglowodanów.
5. Okna
Pogoda za oknem się zmienia, a my coraz chętniej otwieramy okna by pooddychać świeżym powietrzem. Jednak może być to niezdrowy zabieg, zważywszy na ilość sezonowych alergii i kiepską jakoś powietrze w wielu miastach. Możliwe, że zanieczyszczenie obecne na zewnątrz jest gorsze od tego panującego w naszych domach. Jednak jeśli mieszkasz z dala od miejskiego zgiełku, śmiało otwieraj okna.
Zobacz również:
- Zagrożenie dla zdrowia intymnego
- Akrylamid w żywności – poznaj produkty z trucizną
- Zabójcza kuchnia – ranking zagrożeń
- Co niszczy mózg – ranking największych zagrożeń