Domowe zagrożenia: szkodliwe odkurzanie i niebezpieczne gąbki?

2 czerwca 2014, dodał: Nimva
Artykuł zewnętrzny

Z reguły najbezpieczniej czujemy się we własnym domu. Jeśli już mówimy o domowych zagrożeniach, zwykle mamy na myśli takie rzeczy jak: wycieki gazu, zwarcia w kontaktach czy poślizgnięcia w mokrej wannie. Jest jednak wiele innych niebezpieczeństw, wprawdzie mniej drastycznych, ale o ich istnieniu często nie zdajemy sobie nawet sprawy. To w tym tkwi ich siła. Warto więc je poznać, aby nie narażać się na systematyczną utratę zdrowia.

Oto część z nich:

 

1. Używanie gąbek

Najbrudniejszym pomieszczeniem w domu jest kuchnia. Dlatego, że musimy obchodzić się z surowym mięsem na blatach i w kranach. Surowe mięso może zawierać bakterie E.coli albo salmonellę, oraz szereg wirusów i bakterii. Większość osób wyciera blaty jednym narzędziem, które znajduje się w większości kuchni – gąbką. Poza płynami i resztkami kuchenna gąbka może zawierać również bakterie E.coli, bakterie kałowe i inne mikroby. To najbrudniejsza rzecz w całej kuchni, zaraz przed zmywakiem. I im bardziej staramy się wytrzeć wszystkie blaty gąbką tym więcej bakterii roznosimy po kuchni. Używając tej samej gąbki do czyszczenia lodówki, blatów i innych narzędzi w kuchni zwiększa tylko ilość bakterii. Dlatego zanim wytrzesz blaty i inne elementy w kuchni namocz gąbkę w roztworze chloru z wodą. To najlepszy i najtańszy środek przeciwko bakteriom – a ty możesz swobodnie czyścić blaty, deski do krojenia, zlewozmywaki po każdym posiłku. Dopilnuj by gąbka wysychała na świeżym powietrzu, w suchej gąbce bakterie nie rozwijają się. Kolejnym sposobem na zabicie bakterii jest mikrofalowanie gąbki przez 2 minuty co tydzień. Możesz położyć gąbkę na talerzyku z odrobiną wody, która będzie parować i zabijać bakterie.

 

2. Odkurzanie

Zwykłe odkurzacze mają podnosić i zatrzymywać drobinki brudu takie jak koty kurzu krążące po naszych podłogach. Jednak te najmniejsze cząsteczki kurzu przedostają się przez worki odkurzacza i dostają do naszego powietrza. Tak więc nawet jeśli po odkurzaniu podłogi wyglądają na czystsze mnóstwo kurzu zostaje, i wywołuje alergię i ataki astmy. A to właśnie w najmniejszych cząsteczkach kurzu znajduje się najwyższe stężenie niebezpiecznych składników takich jak metale ciężkie, ołów, pestycydy i inne chemikalia. Codzienny zabieg odkurzania zwykłym odkurzaczem skutkuje wybuchem cząsteczek kurzu w powietrzu i ich opadaniem w ciągu kilku godzin. Poszukaj odkurzacza z odpowiednim filtrem zatrzymującym nawet najmniejsze cząsteczki. W odróżnieniu do zwykłych odkurzaczy, filtry HEPA zapobiegają przenikaniu kurzu do powietrza i zanieczyszczaniu powietrza, którym oddychasz w domu.

3. Poduszki i materace

Średnio osoba zrzuca 1,5 miliona martwych komórek skóry na godzinę i poci około litra płynów dziennie, nawet nic nie robiąc. Martwe komórki zbierają się w poduszkach i materacach w których narastają roztocza. jeżeli te dane do Ciebie nie przemawiają to może zaskoczy cie fakt, że materac podwaja swą wagę co dziesięć lat – to z powodu nagromadzenia ludzkich włosów, wydzielin, sierści, grzybów, bakterii, środków chemicznych, kurzu, kłaczków, włókien, części owadów i mnóstwa innych cząsteczek włączając w to odchody roztoczy. Po pięciu latach użytkowania, 10% wagi poduszek to waga roztoczy – wszystko to wdychamy podczas snu. Najlepiej ubierać materace, poduszki i kołdry w nieprzepuszczalną pościel. Antyalergiczne podkłady pod materace, poduszki czy kołdry zapobiegają rozmnażaniu się roztoczy, a tym samym chronią ciebie przed ich atakiem. Pościel należy prać co tydzień w gorącej wodzie, w temperaturze od 60 do 90°C.

4. Grillowane mięso

W sam raz na sezon letnich nasiadówek przy grillu – grillowanie mięsa sprawia, że wytwarzają się w nim wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (PAH) i hydroksykwasy cytrynowe (HCA). Kiedy tłuszcz opada z mięsa na gorący grill, zapala się i produkuje gaz aromatyczne węglowodory aromatyczne. I właśnie to znajduje się w tym apetycznie przypalonym mięsie. Hydroksykwasy z kolei tworzą się kiedy mięso gotowane jest w wysokiej temperaturze. Dobrym sposobem na uniknięcie problemu jest zminimalizowanie gotowania na świeżym powietrzu, używanie folii na grilla albo mikrofalowanie mięsa przed grillowaniem. Owinięcie mięsa w folię z dziurami pozwoli na opadnięcie tłuszczu, ale obniży ilość tłuszczu opadającego w ogień i unoszącego się w postaci węglowodanów.

5. Okna

Pogoda za oknem się zmienia, a my coraz chętniej otwieramy okna by pooddychać świeżym powietrzem. Jednak może być to niezdrowy zabieg, zważywszy na ilość sezonowych alergii i kiepską jakoś powietrze w wielu miastach. Możliwe, że zanieczyszczenie obecne na zewnątrz jest gorsze od tego panującego w naszych domach. Jednak jeśli mieszkasz z dala od miejskiego zgiełku, śmiało otwieraj okna.

Zobacz również:

  1. Zagrożenie dla zdrowia intymnego
  2. Akrylamid w żywności – poznaj produkty z trucizną
  3. Zabójcza kuchnia – ranking zagrożeń
  4. Co niszczy mózg – ranking największych zagrożeń



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...