Zabójcza kuchnia – ranking zagrożeń

1 marca 2018, dodał: EKSPERTKA

Naukowcy z Exeter University ogłosili, że patelnie do smażenia bez tłuszczu mogą mieć zły wpływ na nasze zdrowie. Substancja chemiczna używana do tworzenia powłoki odpornej na wysoką temperaturę została powiązana z częstszymi niż zwykle chorobami tarczycy. Jednak to nie jedyne zagrożenie czyhające w twojej kuchni, oto lista:

1. Ścierki i myjki do naczyń


Mokre ścierki do naczyń i gąbki pozostawione przy kranie tygodniami mogą zawierać dziesiątki tysięcy mikroorganizmów na centymetrze kwadratowym. W rzeczywistości brudna ścierka czy gąbka zawiera największą koncentrację patogenów w całym domu, jest ich na niej więcej niż w toalecie.
Wycieranie nią zamieni czystą i zdrową powierzchnię w coś na wzór kanału ściekowego kraju Trzeciego Świata.
Stopień niebezpieczeństwa: 4/5

2. Opakowania produktów żywnościowych


Raport Unii Europejskiej ujawnił, że dzieci narażone są na potencjalnie wysokie stężenie substancji chemicznych zaburzających pracę hormonalną organizmu, zwłaszcza u chłopców. Chodzi o substancje chemiczne działające jak estrogeny, które nazwane są ftalanami.
Są powszechnie obecne w plastiku, opakowaniach, wnętrzach puszek na napoje i zupy. WWF i Greenpeace od dłuższego czasu prowadzi kampanię przeciwko użyciu ftalanów, które mogą powodować raka, zmniejszenie ilości spermy oraz szeregu problemów hormonalnych.
Stopień niebezpieczeństwa: 1/5

3. Resztki jedzenia


Istnieje jedna zasada: ugotowane mięso może być podgrzewane, ale tylko raz. Dlatego jeżeli robisz gulasz, możesz podgrzać go następnego dnia, jednak nie powinien być podgrzewany ponownie. Podobnie rzecz się ma z lodami, nigdy nie zamrażaj ich ponownie. Kiedy topnieją są doskonałą pożywką dla takich okropieństw jak salmonella czy listerioza. Generalnie rzecz biorąc, wszystko co zamrożone może być podgrzane i zjedzone jednak nie wolno mrozić tego ponownie.
Stopień niebezpieczeństwa: 4/5

4. Tostery


Tostery zabijają więcej ludzi niż rekiny. Są potencjalnie śmiercionośne z powodu możliwości porażenia prądem – mają nie schowane fragmenty kabli. A ludzie często próbują wyciągnąć tost ze pomocą metalowego noża.
Stopień niebezpieczeństwa: 4/5

5. Lodówki


Wypychanie lodówki do granic wytrzymałości zwiększa szansę zanieczyszczenia różnych produktów mikrobami pochodzącymi z surowego mięsa. Dlatego surowe mięsa należy trzymać na najniższym poziomie tak, by krew nie kapała na inne produkty. Uważaj również na to jak długo przetrzymujesz rzeczy w lodówce, czasami gnicie nie jest widoczne. Unikaj przechowywania produktów żywnościowych w plastikowych reklamówkach, przyspieszają gnicie.
Stopień niebezpieczeństwa: 2/5

6. Frytkownice


Otwarta frytkownica jest jednym z najbardziej niebezpiecznych produktów z jakimi dane nam się zetknąć w życiu. Są one uważane za tak niebezpieczne, że strażacy apelują o używanie znacznie bardziej bezpiecznych garnków do smażenia w głębokim tłuszczu. Jeżeli twoja frytkownica zajmie się ogniem szybko wyłącz zasilanie i przykryj naczynie kocem, nie próbuj wynoszenia palącej się frytkownicy do innego pomieszczenia. Z frytkownicą wiąże się jeszcze kolejne zagrożenie, ponowne podgrzewanie oleju używanego do smażenia. Ponowne podgrzewanie tego samego oleju sprawia, że zostaje on zanieczyszczony substancjami chemicznymi przyspieszającymi miażdżycę tętnic i chorobę serca.
Stopień niebezpieczeństwa: 5/5

7. Mikrofalówki


Nie istnieje żaden dowód, że działająca i nie zniszczona kuchenka mikrofalowa stanowi ryzyko dla zdrowia. Wiadomo, że niektóre produkty przygotowywane w mikrofalówce są lepsze niż te przygotowane konwencjonalnymi sposobami np. gotowane warzywa. Kuchenki mikrofalowe stanowią małe ryzyko. Płyny podgrzewane w mikrofalówce mogą mieć wyższą temperaturę bez pęcherzyków i właśnie dlatego niektórzy oparzyli się kawą podgrzewaną w mikrofalówce. Istnieje również ryzyko poparzenia się wybuchającym jajkiem. Wkładanie metalowych przedmiotów do mikrofalówki może powodować iskrzenie. Podgrzewanie w kuchenkach mikrofalowych oraz same urządzenia nie są dla nas szkodliwe, jednak nie wszystko nadaje się do podgrzewania (np: mleko dla niemowląt, czosnek czy brokuły, które mogą tracić swoje właściwości). Warto pamiętać również o tym, że nie wszystkie pojemniki najadą się do użycia w kuchence. Odpowiednie pojemniki powinny mieć oznaczenie, że nadają się do użytku w mikrofalówce.
Stopień niebezpieczeństwa: 3/5

8. Folia samoprzylegająca


Niektóre badania wykazały związek pomiędzy chemikaliami zawartymi z plastikowych opakowaniach produktów i foliach a zaburzeniami hormonalnymi czy rakiem. Jedno badanie wykazało nawet, że jedzenie owinięte folią może zawierać ftalany oraz substancję o nazwie DEHA, które po podgrzaniu mikrofalówce zwiększa ryzyko zachorowania na raka. Badania te były jednak kontrowersyjne. Jednak zamiast pakować jedzenie w plastikowe pojemniki i owijać je folią warto używać zwykłych ceramicznych pojemników i papieru.
Stopień niebezpieczeństwa: 1/5

9. Mrożona żywność


Zazwyczaj wiemy kiedy jedzenie w lodówce się psuje – zaczyna śmierdzieć i zmienia kolory. Jednak to co dzieje się w zamrażarce nie jest już takie oczywiste. Mięso często jest zamrażane i zapominamy o nim na miesiące czy nawet lata. Niektóre produkty znoszą to znakomicie jednak w przypadku innych może to być niebezpieczne. Nawet w zamrożonych produktach może wciąż trwać aktywność drobnoustrojów, chociaż na pewno jest ona znacznie spowolniona. Ideałem byłoby gdyby zamrażarka mroziła do temperatury -18C a my pamiętalibyśmy o zasadach mrożenia żywności.
Stopień niebezpieczeństwa: 2/5

10. Szafka pod kranem czyli środki chemiczne w kuchni


Pod każdym typowym kranem można znaleźć potencjalnie niebezpieczne produkty chemiczne. Detergenty, produkty do dezynfekcji, żrące sody, kwasy i odtłuszczacze – wszystkie przedstawiają spore zagrożenie – zwłaszcza dla dzieci. Dlatego na drzwiach zamieść ograniczniki, stare butelki wyrzuć i nigdy nie używaj tego miejsca do składowania również produktów żywnościowych. Często się bowiem zdarza, że obok ziemniaków czy warzyw trzymamy różne środki chemiczne.
Stopień niebezpieczeństwa: 3/5

11. Garnki, patelnie, meble


Związek chemiczny o nazwie PFOA który pojawia się na patelniach i garnkach z powłoką nieprzywierającą i który obwinia się o choroby tarczycy znajduje się też w meblach, tkaninach i niektórych opakowaniach żywności. Używa się go głównie do ochrony przed wilgocią i plamami. Najzdrowsze garnki do gotowania to te wykonane z tytanu, z powłoką ceramiczną, żeliwne, miedziane, szklane i granitowe.
Stopień niebezpieczeństwa: 1/5

12. Produkty antybakteryjne i detergenty


Rynek produktów antybakteryjnych jest ogromny, opiera się on głownie o strach i obawę przed większości ludzi bakteriami czających się w każdym kącie. Deski do krojenia, ściereczki są więc impregnowane substancjami chemicznymi np. triclosan, który rzekomo zabija 99% zarazków. Tymczasem badania na zwierzętach dowiodły, że triclosan powiązany jest z zaburzeniami hormonalnymi. Dodatkowo, te bakterie które zostają przy życiu to wyjątkowo twarde sztuki, które dzielą się niezwykle szybko i po kilku godzinach zastępują zabite poprzedniczki.
Roztwór podchlorynu sodowego jest doskonałym środkiem odkażającym, czyszczącym i wybielającym. Każdy wie, że wybielacze są toksyczne jeżeli zostają połknięte i jeśli podrażniają skórę i oczy. Jednak największym zagrożeniem spowodowanym przez wybielacze jest to, że jeśli zostaje zmieszany z innymi środkami czyszczącymi, zwłaszcza tymi zawierającymi amoniak, nadtlenek wodoru czy kwasy wywołuje reakcję podczas której wytwarzany jest chlor czy chlorek azotu o właściwościach wybuchowych.
Oczywiście warto zachowywać czystość, jednak nie należy z nią przesadzać.
Stopień niebezpieczeństwa: 3/5.
Za: http://dooktor.pl

Zobacz również:

  1. Najgroźniejszy tłuszcz świata

  2. Żywność modyfikowana genetycznie: zobacz co jesz

  3. Czy Polacy odżywiają się zdrowo?

  4. Czym zastąpić biały cukier






Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Zabójcza kuchnia – ranking zagrożeń

  1. avatar Jairam napisał(a):

    To nie prawda, że „Nie istnieje żaden dowód, że działająca i nie zniszczona kuchenka mikrofalowa stanowi ryzyko dla zdrowia”.
    Znane jest doświadczenie, w którym wkładamy świeżo ścięty kwiat do wody: jeden przy wykorzystaniu wody zagotowanej w mikrofalówce, a drugi kwiat wkładamy do wody ugotowanej w tradycyjny sposób.
    Efekty więdnięcia widać już pierwszego dnia.
    Chodzi tu o to, że zmienia się informacja zawarta w wodzie, która po podgrzaniu mikrofalami staje się „obca” dla każdego organizmu. W ten sposób każda substancja jest jak gdyby wyjałowiona, bo nasz, czy też inny spożywający ją organizm, nie przyswoi jej składników.

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Technologia żywej wody „Living Water Technology”
Cena:
390 zł
Naturalna witamina C
Cena:
139 zł
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 ZŁ
Sprawdź na bielizna9.com!
Cena:
Pasty curry o oryginalnym, pikantnym smaku i niezapomnianym aromacie
Cena:
12,99 zł
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Zdrowe odżywianie :)
A Co sądzicie o musli ? Warto coś takiego jadać systematycznie ?
Kupno Inhalatora
Macie jakieś pomysły co do konkretnego modelu? Na co zwracać uwagę przy zakupie?
jaki zestaw?
No i super
Co kupić na prezent dla mężczyzny -…
A może kurs języka angielskiego? To świetnie opracowany kurs angielskiego i myślę, że...