Domowe wędliny – pyszne mięsa na kanapki!

21 sierpnia 2022, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Domowa wędlina to w wielu polskich domach obowiązkowa pozycja podczas wszelakich świąt. Mięso robi się samo. Wymaga tylko czasu na przygotowanie marynaty i zalewy, a następnie gotowanie. Przedstawiamy kilka pomysłów na domową dietetyczną wędlinę domową bez konserwantów. Tak przygotowana domowa wędlina jest zawsze soczysta, aromatyczna, delikatna w smaku i krucha.

 

Wędliny domowe to dobra alternatywa dla produktów sklepowych. Wędliny z rękawa, gotowane z szynki, łopatki czy ze schabu – w każdej wersji przygotowane samodzielnie smakują wybornie.

 

Gotowany indyk

Składniki:
– filet z indyka (ok 0,7 kg)
– 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
– 1/4 łyżki chilli
– 1 łyżka majeranku
– 1/2 łyżki oregano
– 1/2 łyżki mielonego pieprzu
– 1 łyżka soli

Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć papierowymi ręczniczkami i odłożyć na blat by doprowadzić do temperatury pokojowej. Wszystkie przyprawy wymieszać w kubeczku i dokładnie natrzeć nimi mięso z wszystkich stron. Szczelnie zawinąć w folię, tak by podczas gotowania nie dostała się do środka woda. Najlepiej zawinąć w kilka warstw folii, każdą z nich zabezpieczając jeszcze sznurkiem bądź gumką recepturką. Szczelnie owinięte mięso włożyć do garnka i zalać letnią wodą do przykrycia. Garnek przykryć pokrywką. Doprowadzić do wrzenia. Od momentu zagotowania gotować jeszcze 45 min., po czym zestawić z palnika i zostawić pod przykryciem kolejne 15 min. Po tym czasie mięso wyjąć z wody i zostawić do ostygnięcia. Najlepiej wstawić na noc do lodówki przed pokrojeniem, żeby mięso lepiej się kroiło na cienkie plasterki, a całość przeszła aromatem przypraw.

 

Indyk gotowany na parze

Składniki:
– 800-1000 g filetu z piersi indyka
– 3 ząbki czosnku
– 80 g oliwy z oliwek lub olej kokosowy
– 2 łyżeczki soli (himalajska)
– 1 łyżeczka papryki słodkiej
– 1 łyżeczka papryki ostrej
– 1 łyżeczka majeranku suszonego
– 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
– 1 łyżeczka musztardy (francuska)
– 1 litr wody

Przygotowanie:
Do naczynia miksującego włożyć czosnek, paprykę słodką, paprykę ostrą, majeranek i sól i rozdrobnić. Całość zgarnąć szpatułką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dodać oliwę i musztardę, a następnie zmiksować. Marynatę przelać do dużej miski, włożyć filet i wymieszać tak, aby cały filet przykryła marynata. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na 10 godz. do lodówki. Zamarynowane mięso szczelnie zawinąć w folię spożywczą i umieścić w zestawie do gotowania na parze, gotować 60 min w 120 s. C. Po ugotowaniu mięso wyjąć i pozostawić w folii do całkowitego ostygnięcia. Filet z indyka kroić na zimno i podawać jako dodatek do pieczywa.

 

Łopatka gotowana

Składniki:
– kawałek łopatki wieprzowej (ok. 750 g)
Marynata:
– 1 łyżeczka soli
– pół łyżeczki czarnego pieprzu
– 2 łyżki majeranku
– 2 duże ząbki czosnku
Zalewa:
– 1,5 – 2 l wody
– 3 liście laurowe
– 3 kulki ziela angielskiego
– 5 kulek jałowca
– 1 łyżeczka kolendry w ziarnach
– 2 łyżki soli

Przygotowanie:
Mięso umyć i oczyścić z błonek i nadmiarowego tłuszczu. Tak przygotowane mięso natrzeć solą, czarnym pieprzem, majerankiem i zgniecionym czosnkiem. Za pomocą sznurka do wędlin lub po prostu zwykłej nitki obwiązać mięso, aby nabrało kształtu kulki. Odstawić na min. 1 godz. W tym czasie przygotować zalewę. Do dużego garnka wlać wodę, dodać wszystkie przyprawy i zagotować. Następnie zalewę ostudzić. Do ostudzonej zalewy włożyć zamarynowane mięso (mięso powinno być w całości przykryte wodą), przykryć pokrywką i trzymać ok. 24 godz. (może być dłużej). Po tym czasie całość zagotować i od momentu zagotowania gotować 5 min. Nie wyjmując mięsa z zalewy wystudzić. Po 12 godz. ponownie gotować mięso ok. 3 min. Po kolejnych 12 godzinach raz jeszcze powtórzyć czynność i ponownie gotować 3 min. Następnie ponownie ostudzić i dopiero wtedy wyjąć z zalewy.

 

Schab gotowany

Składniki:
– ok. 1,2 kg schabu
– ok. 2 litry wody
– 1/3 szklanki soli
– 2 łyżki majonezu
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżeczka mielonego pieprzu
– 1 łyżka ziół prowansalskich
– 4 ząbki czosnku
– 3 liście laurowe
– 3-4 ziarna ziela angielskiego

Przygotowanie:
Wodę wymieszać z majonezem i przyprawami tak, by utworzyła się w miarę jednolita zawiesina (najlepiej trzepaczką). Włożyć schab i całość zagotować pod przykryciem. Gotować przez 5 min. od momentu zawrzenia, następnie zdjąć garnek z ognia zostawić do ostudzenia na całą noc. Następnego dnia ponownie zagotować i gotować 5 min., tak jak poprzednio. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.

 

Szynka szybko gotowana

Składniki:
– 1 kg szynki wieprzowej
– nić do związania szynki (albo specjalna siatka)
Zalewa:
– 2 l wody
– 100 g soli
– 2 łyżki majeranku
– 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
– 1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 1 łyżeczka ostrej papryki
– 2 posiekane ząbki czosnku
– kilka ziaren ziela angielskiego
– 4-6 listków laurowych

Przygotowanie:
W dużym garnku zagotować wodę z solą oraz z przyprawami. Zdejąć z ognia. W tym czasie szynkę umyć i osuszyć. Następnie mocno obwiązać sznurkiem, albo umieścić w specjalnej siatce do wędlin. Do gorącej wody włożyć szynkę, tak, aby cała była zanurzona. Doprowadzić wodę z przyprawami do wrzenia i gotować przez 5 min. Wyłączyć palnik, a garnek z szynką zostawić na całą noc do całkowitego ostudzenia. Następnego dnia ponownie doprowadzić wodę z szynką do wrzenia i od tego momentu gotować kolejne 10 min. Wyłączyć palnik i pozostawić szynkę w garnku do całkowitego ostudzenia. Następnie szynkę wyjąć z garnka i wstawić do lodówki do schłodzenia. Zimną szynkę pokroić w plastry.

 

Szynka długo gotowana

Składniki:
– szynka wieprzowa (kawałek ważący około 1,5 kg),
– ok. 1 l wody
– ok. 100 g soli peklującej (10 g soli na każdy litr wody)
– 6 ziaren ziela angielskiego
– 5 ząbków czosnku
– 5 liści laurowych

Przygotowanie:
Odlać 100 ml od przygotowanej ilości wody. Wrzucić czosnek, ziele angielskie i liście laurowe. Zagotować w małym garnku i przestudzić. W pozostałej ilości wody rozpuścić sól peklującą. Następnie dolać przestudzoną wodę z przyprawami i ostrożnie włożyć mięso w siatce do wędlin. Przy użyciu strzykawki z grubą igłą nabrać solankę i wstrzyknąć w kilku miejscach. Następnie nakryć mięso talerzem i obciążyć go dodatkowo czymś ciężkim. Włożyć do lodówki lub wstawić do zimnego pomieszczenia na co najmniej 4 dni. Po okresie peklowania wyjąć szynkę z solanki i obmyć ją. Następnie włożyć do garnka, zalać wodą, aby całkowicie przykryła mięso i zagotować. Przez 15 min. gotować we wrzącej wodzie. Następnie zmniejszyć ogień, gotować ok. 1,5 godz. mięsa. Następnie ostudzić szynkę, schłodzić ją w lodówce i podawać.

 

Karkówka gotowana

Składniki:
– ok. 1 kg karkówki
Przyprawy do natarcia mięsa:
– 1 łyżka majeranku
– 1/2 łyżeczki pieprzu
– 1 pełna łyżeczka soli/czosnkowej
– 1 łyżeczka kminku mielonego
– 1 łyżka papryki słodkiej/wędzonej
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka musztardy np. sarepskiej
– 1 łyżka majonezu
Zalewa:
– 1,5 l wody
– 2-3 pełne łyżki soli
– 2-3 liście laurowe
– po 3 szt. ziaren pieprzu czarnego i ziela angielskiego
– 1-2 łyżki cukru
– 1-2 łyżeczki pieprzu
– 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
– 3 łyżki majonezu

Przygotowanie:
Mięso dokładnie umyć i osuszyć. W miseczce wymieszać przyprawy do natarcia mięsa, a następnie natrzeć nią mięso. Zawinąć je szczelnie w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 24-48 godz. Po upływie tego czasu wszystkie składniki zalewy wymieszać, włożyć do niej zamarynowaną karkówkę, całość doprowadzić do wrzenia i od tego momentu gotować karkówkę na średnim ogniu przez 8 min. Wyłączyć, ale mięso pozostawić w garnku na minimum 6 godz. Po upływie tego czasu znowu doprowadzić do wrzenia i ponownie gotować przez 8 min. Wyłączyć gaz, mięso nadal pozostawić w zalewie na około 9 godz. Po tym czasie wyjąć mięso z zalewy, osączyć na papierowym ręczniku. Osuszoną karkówkę można dodatkowo delikatnie natrzeć słodką papryką mieloną lub wędzoną.

 

 

zobacz również:

Warzywne pieczone przekąski na ciepło – różne przepisy na warzywa

Soczyste pieczone mięso na różne okazje – przepisy

Pieczone udka z kurczaka – różne przepisy

Chrupiące i soczyste udka pieczone

 

 

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Alkohol na imprezie
Ja bym postawiła na wino, które doskonale sprawdzi się podczas uroczystej kolacji. Na bardziej...
Jaki kształt paznokci?
Kobiety posiadające długie, wąskie palce, powinny wybierać kwadratową formę paznokci. Dla krótszych palców idealne...
Poduszki ciążowe
Poduszka dla ciężarnych jest polecana przy bólach kręgosłupa i problemach z zasypianiem oraz osobom,...
Laminowanie włosów
Laminowanie włosów to zabieg, który polega na wypełnianiu łuski włosa niezbędnymi dla jego zdrowego...