Domowe ptasie mleczko

10 lutego 2020, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Ptasie mleczko to pyszny deser dostępny w sklepach w wielu wariantach smakowych. Jednak każdy wie, że domowe wypieki smakują najlepiej i są najzdrowsze. Dlatego przedstawiamy Wam przepis na domowe ptasie mleczko, które będzie delikatne, puszyste i niebiańskie  w smaku.

Co kupić?

polewa:

  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 7 łyżek śmietanki 30%
  • płaska łyżka żelatyny
  • 50 ml wrzątku

pianka:

  • 6 surowych białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 krople aromatu śmietankowego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 120 ml wrzątku

Przygotowanie:

Zacznijmy od przygotowania polewy czekoladowej. W rondelku podgrzewamy śmietankę, masło, kakao oraz cukier. W międzyczasie rozrób żelatynę z wrzątkiem aż się rozpuści i dodaj do rondelka. Mieszaj od czasu do czasu, polewa powinna stężeć po 20 minutach. Piankę zrobisz z rozpuszczonej we wrzątku żelatyny oraz ubitych na pianę białek. Podczas robienia piany z białek stopniowo dodajemy cukier i zwiększamy obroty miksera. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić, op czym wlewamy sok z cytryny oraz aromat. Piankę łączymy z żelatyną po przestudzeniu i chwilę miksujemy. Do formy wkładamy pergamin i lejemy polewę, następnie rozprowadzamy ją po całej blaszce, potem dokładamy piankę i resztę czekolady. Wkładamy do lodówki aż ptasie mleczko stężeje.