Domowe ptasie mleczko
Ptasie mleczko to pyszny deser dostępny w sklepach w wielu wariantach smakowych. Jednak każdy wie, że domowe wypieki smakują najlepiej i są najzdrowsze. Dlatego przedstawiamy Wam przepis na domowe ptasie mleczko, które będzie delikatne, puszyste i niebiańskie w smaku.
Co kupić?
polewa:
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 7 łyżek śmietanki 30%
- płaska łyżka żelatyny
- 50 ml wrzątku
pianka:
- 6 surowych białek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 krople aromatu śmietankowego
- 2 łyżki żelatyny
- 120 ml wrzątku
Przygotowanie:
Zacznijmy od przygotowania polewy czekoladowej. W rondelku podgrzewamy śmietankę, masło, kakao oraz cukier. W międzyczasie rozrób żelatynę z wrzątkiem aż się rozpuści i dodaj do rondelka. Mieszaj od czasu do czasu, polewa powinna stężeć po 20 minutach. Piankę zrobisz z rozpuszczonej we wrzątku żelatyny oraz ubitych na pianę białek. Podczas robienia piany z białek stopniowo dodajemy cukier i zwiększamy obroty miksera. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić, op czym wlewamy sok z cytryny oraz aromat. Piankę łączymy z żelatyną po przestudzeniu i chwilę miksujemy. Do formy wkładamy pergamin i lejemy polewę, następnie rozprowadzamy ją po całej blaszce, potem dokładamy piankę i resztę czekolady. Wkładamy do lodówki aż ptasie mleczko stężeje.