Czy sałatka może być sycąca? Czy jest odpowiednim wyborem na obiad? Oczywiście, że tak! Sałatka to nie koniecznie same lekkie warzywa. Dodając odpowiednie składniki możemy stworzyć z niej pełnowartościowe danie. Poniżej przedstawiamy pomysły na kilka różnych sałatek.
Z pieczonym kurczakiem
Składniki:
- 25 dag piersi kurczaka
- 10 dag mieszanki sałat
- ogórek
- 6 pomidorków koktajlowych
- kilka listków bazylii
- łyżka oliwy
- sól, pieprz
- czosnek
SOS: 2 łyżki oliwy, sok z połówki cytryny, sól, pieprz, cukier
Pierś z kurczaka myjemy, dzielimy na 6 mniejszych kawałków, nacieramy solą, zmiażdżonym czosnkiem i oliwą. Następnie zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Pomidorki myjemy, przekrajamy na połówki. Ogórka myjemy, kroimy w grube półplasterki. Do miski wrzucamy mieszankę sałat, dodajemy warzywa i mieszamy. Na wierzchu układamy kawałki kurczaka. Następnie przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z sokiem cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Polewamy sałatkę.
Z kurczaka, szparagów i malin
Składniki:
- 30 dag piersi kurczaka
- pęczek zielonych szparagów
- garść rukoli
- pół szklanki malin
- ząbek czosnku
- łyżka oliwy
- łyżka od octu balsamicznego
- łyżeczka miodu
- łyżeczka cukru
- sól, biały pieprz, ostra papryka
Szparagi myjemy, usuwamy końcówki i gotujemy około 8-10 minut ustawione główkami do góry w wodzie z solą i cukrem. Mięso kroimy na kawałki, nacieramy solą, zmiażdżonym czosnkiem, oliwą, papryką i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, kroimy w plastry. Rukolę myjemy, suszymy, umieszczamy w półmisku. Układamy na niej plastry kurczaka i szparagi. Następnie posypujemy połową malin. Pozostałe maliny trzemy z miodem i octem balsamicznym. Powstałym sosem skrapiamy sałatkę.
Z tuńczykiem
Składniki:
- 15 dag tuńczyka w sosie własnym
- 10 pomidorków koktajlowych
- 6 rzodkiewek
- cebula biała
- 2 łyżki posiekanego, młodego szczypiorku
- pół pęczka bazylii
SOS: 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki białego octu winnego, łyżeczka płynnego miodu, sól, pieprz
Warzywa myjemy. Rzodkiewki kroimy na połówki, a cebulkę dymkę w krążki. Składniki przekładamy do miseczki, dodajemy odcedzonego tuńczyka, roszponkę, pomidorki oraz bazylię. Przygotowujemy sos: składniki przelewamy do słoika, doprawiamy do smaku i energicznie wstrząsamy. Sałatkę polewamy przygotowanym sosem, mieszamy i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Z kaczki z pomarańczą
Składniki:
- 30 dag pieczonej lub gotowanej piersi kaczki
- 10 dag sałaty
- garść rukoli
- 2 pomarańcze
- łyżeczka miodu
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka orzeszków piniowych
- sól, czarny pieprz
Sałatę i rukolę płuczemy, umieszczamy w miseczce. Następnie obieramy pomarańcze, dzielimy je na cząstki, usuwamy białe błony. Fileciki miąższu dodajemy do sałaty. Mięso kroimy w plasterki i układamy na sałacie. Dwie pomarańcze myjemy, ścieramy z połowy skórkę na tarce o małych oczkach. Z całego owocu wyciskamy sok, gotujemy ze startą skórką aż zmniejszy się jego ilość o połowę. Zdejmujemy z ognia. Kiedy przestygnie mieszamy z miodem, oliwą, solą i pieprzem. Sałatkę polewamy sosem, posypujemy uprażonymi na suchej patelni orzechami.
zobacz również:
Lekkie sałatki polecane przez dietetyka
Sałatki idealne do grilla – różne przepisy
Wiosenne lekkie sałatki – przepisy
Co na obiad