Dobre sałatki na obiad

23 grudnia 2021, dodał: Debora Cichońska
Artykuł zewnętrzny

Czy sałatka może być sycąca? Czy jest odpowiednim wyborem na obiad? Oczywiście, że tak! Sałatka to nie koniecznie same lekkie warzywa. Dodając odpowiednie składniki możemy stworzyć z niej pełnowartościowe danie. Poniżej przedstawiamy pomysły na kilka różnych sałatek.

Z pieczonym kurczakiem

dobre salatki na obiad

Składniki:

  • 25 dag piersi kurczaka
  • 10 dag mieszanki sałat
  • ogórek
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • kilka listków bazylii
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • czosnek

SOS:  2 łyżki oliwy, sok z połówki cytryny, sól, pieprz, cukier

Pierś z kurczaka myjemy, dzielimy na 6 mniejszych kawałków, nacieramy solą, zmiażdżonym czosnkiem i oliwą. Następnie zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Pomidorki myjemy, przekrajamy na połówki. Ogórka myjemy, kroimy w grube półplasterki. Do miski wrzucamy mieszankę sałat, dodajemy warzywa i mieszamy. Na wierzchu układamy kawałki kurczaka. Następnie przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z sokiem cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Polewamy sałatkę.

Z kurczaka, szparagów i malin

salatka Z kurczaka, szparagów i malin

Składniki:

  • 30 dag piersi kurczaka
  • pęczek zielonych szparagów
  • garść rukoli
  • pół szklanki malin
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy
  • łyżka od octu balsamicznego
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka cukru
  • sól, biały pieprz, ostra papryka

Szparagi myjemy, usuwamy końcówki i gotujemy około 8-10 minut ustawione główkami do góry w wodzie z solą i cukrem. Mięso kroimy na kawałki, nacieramy solą, zmiażdżonym czosnkiem, oliwą, papryką i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, kroimy w plastry. Rukolę myjemy, suszymy, umieszczamy w półmisku. Układamy na niej plastry kurczaka i szparagi. Następnie posypujemy połową malin. Pozostałe maliny trzemy z miodem i octem balsamicznym. Powstałym sosem skrapiamy sałatkę.

Z tuńczykiem

salatka z tuńczykiem

Składniki:

  • 15 dag tuńczyka w sosie własnym
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 6 rzodkiewek
  • cebula biała
  • 2 łyżki posiekanego, młodego szczypiorku
  • pół pęczka bazylii

SOS: 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki białego octu winnego, łyżeczka płynnego miodu, sól, pieprz

Warzywa myjemy. Rzodkiewki kroimy na połówki, a cebulkę dymkę w krążki. Składniki przekładamy do miseczki, dodajemy odcedzonego tuńczyka, roszponkę, pomidorki oraz bazylię. Przygotowujemy sos: składniki przelewamy do słoika, doprawiamy do smaku i energicznie wstrząsamy. Sałatkę polewamy przygotowanym sosem, mieszamy i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Z kaczki z pomarańczą

salatka Z kaczki z pomarańczą

Składniki:

  • 30 dag pieczonej lub gotowanej piersi kaczki
  • 10 dag sałaty
  • garść rukoli
  • 2 pomarańcze
  • łyżeczka miodu
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka orzeszków piniowych
  • sól, czarny pieprz

Sałatę i rukolę płuczemy, umieszczamy w miseczce. Następnie obieramy pomarańcze, dzielimy je na cząstki, usuwamy białe błony. Fileciki miąższu dodajemy do sałaty. Mięso kroimy w plasterki i układamy na sałacie. Dwie pomarańcze myjemy, ścieramy z połowy skórkę na tarce o małych oczkach. Z całego owocu wyciskamy sok, gotujemy ze startą skórką aż zmniejszy się jego ilość o połowę. Zdejmujemy z ognia. Kiedy przestygnie mieszamy z miodem, oliwą, solą i pieprzem. Sałatkę polewamy sosem, posypujemy uprażonymi na suchej patelni orzechami.

zobacz również:

Lekkie sałatki polecane przez dietetyka

Sałatki idealne do grilla – różne przepisy

Wiosenne lekkie sałatki – przepisy

Co na obiad