Kiedy organizujemy romantyczną kolację dla dwojga czy urządzamy przyjęcie dla znajomych lub przyjaciół, serwujemy także butelkę białego lub czerwonego wina. Niektórzy z nas nie wyobrażają sobie także codziennego obiadu bez kieliszka smacznego, eleganckiego trunku. To wspaniały dodatek, który podkreśla smak potraw, pozwala się rozluźnić i cieszyć obecnością bliskich. Jednak nie każdy z nas wie, że picie wina ma także walory prozdrowotne. Jakie?
Każde wino – białe, różowe i czerwone – produkowane jest z winogron poddawanych skomplikowanym procesom przetwórczym oraz leżakowaniu i dojrzewaniu. Dzięki nim powstaje trunek o konkretnym kolorze, smaku i aromacie, odpowiedniej kwasowości i zawartości alkoholu. Ale także o właściwościach pozwalających utrzymać nasze ciało w dobrym zdrowiu i kondycji. Poznaj najważniejsze powody, dla których warto je pić. Kupuj dobre wino ze “średniej lub wyższej półki”, te najtańsze raczej nie wpłyną pozytywnie na Twoje zdrowie.
Wino pozwoli Ci zachować młodość na dłużej
Kleopatra kąpała się w mleku, Elżbieta Batory we krwi młodych dziewcząt, a Tobie młodość pozwoli zachować kieliszek wina. Wypijaj je codziennie, a szybko zauważysz pozytywne efekty jego działania. A na potwierdzenie tego faktu mamy naukowe dowody.
Czerwone wino zawiera w swoim składzie duże ilości antyoksydantów, czyli naturalnych przeciwutleniaczy. Ich zadaniem jest wyłapywanie i niszczenie wolnych rodników oraz łagodzenie stanów zapalnych w organizmie. Do antyoksydantów, które stosujemy codziennie należy między innymi witamina C.
Pij więc codziennie lampkę czerwonego wina, a szybko zauważysz pozytywne efekty. Twoja cera stanie się wyraźnie młodsza, bardziej promienna i świetlista, rozluźniona. Pierwsze oznaki starzenia się pojawią się znacznie później i w mniejszej ilości. Kurze łapki i zmarszczki mimiczne nie będą spędzały Ci snu z powiek.
Wino na cholesterol
Na tym polu czerwone wino wykazuje działanie kompleksowe. Według badań opublikowanych przez kopenhaskich naukowców, już jedna lampka czerwonego wina dziennie pozwala podnieść poziom “dobrego” cholesterolu HDL o 16%, a efekty widoczne są już po czterech tygodniach “kuracji”. Natomiast badacze z uniwersytetu w Madrycie sprawdzili i dowiedli, że poziom “złego” cholesterolu LDL zmniejsza się o 9 do nawet 12%.
Picie czerwonego wina może więc przyczyniać się pośrednio do zapobiegania ryzyku powstania chorób układu sercowo – naczyniowego. Ponadto rozrzedza nieco krew, a więc minimalizuje niebezpieczeństwo powstawania skrzepów krwi w naczyniach krwionośnych.
Picie wina wzmacnia odporność
Naukowcy z uniwersytetu w Oregonie sprawdzili i dowiedli, że wino poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego, mobilizując go do działania. Wszystko to dzięki znajdującemu się w nim związkowi chemicznemu – resweratrolowi. Pobudza on aktywność peptydu o właściwościach bakteriobójczych – katelicydyny.
I choć picie wina nie wyleczy Cię ani z grypy, ani z przeziębienia, to warto cieszyć się kieliszkiem tego trunku każdego dnia – to udowodniony, i pyszny, sposób na wzmocnienie sił obronnych organizmu.
Pij wino i zapomnij o próchnicy zębów
To bardzo mało znany fakt, ale czerwone wino rzeczywiście pomaga w profilaktyce próchnicy zębów. Substancje czynne zawarte w winie efektywnie zabijają bakterie chorobotwórcze zasiedlające jamę ustną, co udowodnili naukowcy z Hiszpańskiego Instytutu Badawczego.
W związku z powyższym już nie musisz odmawiać sobie kieliszka wina po wieczornej toalecie. Teraz możesz najpierw umyć zęby i wypłukać jamę ustną, a potem sięgnąć po ulubiony trunek. Nigdy na odwrót.
Chcesz schudnąć? Pij wino!
Stosujesz zróżnicowaną, lekkostrawną i niskokaloryczną dietę, uprawiasz sport, a Twoja waga wciąż stoi w miejscu? Odmawiasz sobie wszystkiego, a nadal nie widzisz efektów odchudzania? Mamy dla Ciebie doskonałą wiadomość – kieliszek czerwonego wina pomoże Ci w osiągnięciu oczekiwanego rezultatu. W jaki sposób?
Okazuje się, że czerwone wino zawiera w sobie związki chemiczne, które pozwolą Ci spalić tkankę tłuszczową. To kwas elagowy, który wykazuje zachwycającą zdolność do hamowania wzrostu istniejących komórek tłuszczowych oraz blokowania powstawania nowych. Poza tym podnosi on tempo metabolizmu kwasów tłuszczowych w wątrobie, dzięki czemu spalanie ich jest jeszcze szybsze. Ale pamiętaj! Efekt spadku wagi ciała osiągniesz tylko pijąc jeden kieliszek wina dziennie.
Wino poprawia stan zdrowia oczu
Wpływem czerwonego wina na ludzkie zdrowie zajęli się także badacze z Islandii. Oni jednak wzięli pod lupę… oko. Do badania zaproszono 800 osób powyżej 50. roku życia. Wyniki badań są niezwykle obiecujące – okazuje się, że u tych osób, które piją jedną lampkę wina czerwonego dziennie, ryzyko powstania zaćmy zmniejsza się aż o 50%. Eksperyment trwał aż pięć lat i dobitnie udowodnił, że picie czerwonego wina sprzyja profilaktyce zaćmy.
Zapobiega depresji
Powszechnie wiadomo, że osoby leczące się na depresję powinny zrezygnować z najmniejszych nawet ilości alkoholu. Ale czerwone wino może pomóc Ci zapobiegać wystąpieniu objawów tej podstępnej choroby. Wypijaj nie więcej niż 100 ml trunku dziennie, zwłaszcza w okresach obniżonego nastroju.
Czerwone wino wspomaga walkę z nowotworem
To doskonała wiadomość – pijąc czerwone wino nie tylko możesz zapobiegać powstaniu nowotworu, ale także wspomóc leczenie, jeśli już się pojawił. Za przeciwnowotworowe działanie wina odpowiedzialne są zawarte w nim antyoksydanty oraz resweratrol.
Pewne ograniczenie stanowi jednak rodzaj raka – badacze wykazali, że czerwone wino pomaga podnieść skuteczność radioterapii w leczeniu czerniaka oraz nowotworu prostaty.
A jeśli to dla Ciebie za mało…
Jeśli nadal nie jesteś przekonany czy warto pić wino, to mamy jeszcze coś. Otóż, okazuje się, że jedna lampka wina pomaga zapobiegać chorobom takim jak cukrzyca czy choroba Alzheimera. Tym, których dotyka migrena, pozwala zapomnieć o bólu głowy.
Warto więc regularnie sięgać po kieliszek czerwonego wina – dla zdrowia, urody i dobrego samopoczucia.