Dietetyczny deser owsiano-rabarbarowy
Artykuł zewnętrzny
Składniki (na 2 porcje):
- 7 łyżek płatków owsianych
- 2 łodygi rabarbaru
- garść żurawiny
- garść wiórków kokosowych
- łyżka cukru trzcinowego
- łyżka siemienia lnianego
- 180ml mleka
- 1 jajko
inspiracja: (klik)
Rabarbar oczyścić i pokroić na małe kawałeczki. Wrzucić go na dno naczynia żaroodpornego / foremek. Zasypać łyżką cukru. Na to równomiernie rozsypać płatki owsiane, siemię, kokos i żurawinę. Jajko roztrzepać i wymieszać z mlekiem, a następnie zalać tym całość. Całość można posypać cynamonem.
Piec około 20minut w 180 stopniach.
Delikatna słodycz fajnie komponuje się z kwaskowatym rabarbarem. Bardzo smakowity deser. Polecam zarówno wersję, którą się inspirowałam, jak i moją : )