Dietetyczny deser owsiano-rabarbarowy

5 lipca 2012, dodał: jasmine
Artykuł zewnętrzny

Składniki (na 2 porcje):

  • 7 łyżek płatków owsianych
  • 2 łodygi rabarbaru
  • garść żurawiny
  • garść wiórków kokosowych
  • łyżka cukru trzcinowego
  • łyżka siemienia lnianego
  • 180ml mleka
  • 1 jajko

inspiracja:  (klik)

Rabarbar oczyścić i pokroić na małe kawałeczki. Wrzucić go na dno naczynia żaroodpornego / foremek. Zasypać łyżką cukru. Na to równomiernie rozsypać płatki owsiane, siemię, kokos i żurawinę. Jajko roztrzepać i wymieszać z mlekiem, a następnie zalać tym całość. Całość można posypać cynamonem.
Piec około 20minut w 180 stopniach.

Delikatna słodycz fajnie komponuje się z kwaskowatym rabarbarem. Bardzo smakowity deser. Polecam zarówno wersję, którą się inspirowałam, jak i  moją : )

file1341498860