Dietetyczne słodkości – 5 przepisów na pyszne desery
Kiedy staramy się zrzucić zbędne kilogramy, pierwszym co eliminujemy z naszej diety są desery. Fakt przyklejenie się do pudełka ciasteczek czy tabliczki czekolady po ciężkim dniu pracy nie jest dobrym pomysłem, ale jeśli słodki posiłek byłby zdrowy i niskokaloryczny to, czemu nie skorzystać z takiej formy poprawy nastroju. I tu pojawia się odwieczne pytanie czy coś może być pyszne, zdrowe i do tego słodkie? Oczywiście, że tak!
Oto przepisy na 5 smacznych i niskokalorycznych deserów, po które spokojnie można sięgnąć bez poczucia winy
Mus cytrynowy z truskawkami
Czas: 15 minut przygotowania + 5 minut gotowania + 180 minut chłodzenia
Składniki:
2 szklanki truskawek
7g żelatyny
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki startej skórki cytryny
½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 łyżka oliwy extra virgin
1 duże jajko
1 i 1/3 szklanki jogurtu 0%
Sposób wykonania:
1.Truskawki obierz z liści, umyj i pokrój na grube kawałki.
2.Rozrób żelatynę w ¼ szklanki zimnej wody. Pozostaw na 5 minut.
3.Do małego garnka dodaj ¼ szklanki wody, cukier, skórkę z cytryny, sok z cytryny, oliwę i jajko i jogurt. Wymieszaj wszystko za pomocą trzepaczki do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając aż do nagrzania (około 5 minut).
4.Dodaj żelatynę i mieszaj całość do momentu, gdy żelatyna się całkowicie rozpuści (około 1 minutę).
5.Zdejmij garnek z ognia, a jego zawartość wlej do średniej wielkości miski i ochłodź do temperatury pokojowej, co jakiś czas mieszając.
6.Ułóż w 8 pucharkach na przemian truskawki i mus cytrynowy. Odstaw pucharki do zastygnięcia (około 3 godziny).
Pieczone brzoskwinie faszerowane orzechami
Czas: 30 minut przygotowania + 35 minut pieczenia
Składniki:
5 dużych brzoskwiń, dojrzałych ale twardych
10 połówek suszonych moreli
2 łyżeczki esencji migdałowej
1 łyżka brandy
1 duże jajko (białko)
1/3 szklanki pokrojonych i ublanszowanych orzechów
¼ szklanki brązowego cukru
Sposób wykonania:
1.Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C
2.Napełnij wodą do połowy duży garnek wody, a następnie doprowadź wodę do wrzenia.
3.Przekrój na pół 4 brzoskwinie i usuń z nich pestki (nie obieraj skórki)
4.Umieść połówki brzoskwiń w gorącej wodzie i gotuj je do momentu aż zaczną mięknąć (około 2 minuty).
5.Używając łyżki durszlakowej przenieś brzoskwinie na papierowe ręczniczki by się osuszyły.
6.Umieść połówki brzoskwiń w płytkim naczyniu do pieczenia, wyciętą stroną ku górze.
7.By przygotować nadzienie obierz, wypestkuj i pokrój w kawałeczki pozostałą brzoskwinię, a następnie umieść je w średniej wielkości misce.
8.Dodaj do miski suszone morele, esencję migdałową, brandy i białko z jajka. Wymieszaj wszystko.
9.Rozgrzej mały rondelek na dużym ogniu (około 1 minuty), dodaj do niego orzechy. Mieszaj i podrzucaj orzechami aż staną się złociste i lekko przypieczone.
10.Dodaj orzechy do miseczki i wszystko wymieszaj.
11.Nałóż czubato nadzienie do każdej połówki brzoskwini w miejsce, w którym wcześniej znajdowała się pestka. Posyp brązowym cukrem i przykryj naczynie folią.
12.Piecz brzoskwinie do momentu aż będą miękkie (około 25 minut). Po czym usuń folię i zwiększ temperaturę w piekarniku do 200°C. Piecz jeszcze 5 minut aż górna warstwa się zarumieni.
Szarlotka jaglano-owsiana
Czas: 15 minut przygotowania + 35-45 minut pieczenia
Składniki:
1 szklanka płatków jaglanych
1 szklanka płatków owsianych
250g jabłek
1 jajko
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 łyżeczka słodzidła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
oliwa z oliwek
Sposób wykonania:
1.Wsyp do miski płatki jaglane i owsiane.
2.Dodaj jajko, proszek do pieczenia, olej kokosowy i wszystko wymieszaj przy pomocy widelca.
3.Dodaj 1 łyżeczkę słodziła i ponownie wymieszaj.
4.Jabłka obierz i zetrzyj na tarce.
5.Przełóż składniki z miski do garnka lub większej miski. Dodaj jabłka i ponownie dokładnie wymieszaj przy pomocy widelca.
6.Naczynie w którym będzie pieczona szarlotka, wysmaruj oliwą z oliwek. Do tak przygotowanego naczynka przełóż przygotowaną masę.
7.Piecz 35-45 minut w piekarniku nagrzanym do 150°C i włączonym termoobiegu.
Ciasto czekoladowe z fasoli
Czas: 15 minut przygotowania + 45 minut pieczenia
Składniki:
320 g czerwonej fasoli
20g kakao
2 białka jaj
2 całe jajka
garść daktyli
łyżka sody oczyszczonej
szczypta soli
¼ szklanki wody
Sposób wykonania:
1.Wsyp wszystkie składniki do miski i dokładnie je zmiksuj przy pomocy blendera.
2.Przełóż przygotowaną masę do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
3.Piecz 45 minut w temperaturze 180°C.
Te przepisy z pewnością warto dodać do swojej książki kucharskiej.Smacznego!
zobacz również:
- Dietetyczne obiady – pomysłowe przepisy na dania obiadowe i kolacje
- Dietetyczne potrawy – różne, smaczne przepisy
- Dietetyczne koktajle – przepisy
- Dietetyczne desery – różne przepisy na lekkie słodkości