Dieta tygodniowa – efekty stosowania i jadłospis | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Dieta tygodniowa – efekty stosowania i jadłospis

18 października 2017, dodał: EKSPERTKA
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Słyszeliście kiedyś o diecie, która trwa tylko tydzień? Czy to możliwe, aby w tak krótkim czasie zgubić zbędne kilogramy? Okazuje się, że tak, a dodatkowo produkty są zbilansowane i zapewniają organizmowi wszystko co niezbędne do prawidłowego funkcjonowania.

dieta sałatkowa

 

 

Jadłospis I

PONIEDZIAŁEK

(1134 kcal, 27 g tłuszczu)

I śniadanie:

  • pół szklanki kawy z połową szklanki mleka 1,5 proc. tł.
  • 2 kromki grahama z 2 łyżkami twarożku kanapkowego z kawałek świeżego ogórka
  • 2 liście sałaty

II śniadanie:

  • duże jabłko
  • opakowanie jogurtu naturalnego (125 g)
  • kromka chleba chrupkiego

obiad:

  • pierś kurczaka (100 g) podsmażona na łyżeczce oliwy i duszona z łyżeczką cząbru
  • 2 gotowane ziemniaki z sałatką z 3 pomidorów, małej czerwonej papryki i plasterka chudego białego sera z szklanka soku pomarańczowego

kolacja:

  • sałatka ze 120 g świeżej lub mrożonej gotowanej włoszczyzny, połowy szklanki ugotowanego ryżu i cienkiego plastra odtłuszczonego sera żółtego.

 

WTOREK

(1100 kcal, 26 g tłuszczu)

I śniadanie:

  • pół szklanki kawy z połową szklanki mleka 1,5 proc. tł.
  • 2 kromki grahama z 2 łyżkami twarożku kanapkowego z łyżka natki pietruszki z średni pomidor

II śniadanie:

  • gruszka
  • opakowanie jogurtu owocowego (175 g)
  • kromka chleba chrupkiego

obiad:

  • 2 kostki morszczuka usmażone na łyżce oliwy
  • 2 średnie ziemniaki
  • surówka ze szklanki białej kapusty, małej cebuli, średniej marchewki, połowy selera oraz łyżki natki, przyprawiona sokiem z cytryny, szczyptą cukru, soli i łyżeczką bazylii z szklanka soku jabłkowego

 

kolacja:

  • sałatka z ugotowanego brokuła, plastra chudej szynki, polana sosem z 3 łyżek jogurtu naturalnego i łyżeczki musztardy
  • 2 kromki chleba chrupkiego z średnie jabłko

ŚRODA

(1240 kcal, 28 g tłuszczu)

I śniadanie:

  • pół szklanki kawy z połową szklanki mleka 1,5 proc. tł.
  • 2 kromki grahama z 2 plasterkami odtłuszczonego żółtego sera
  • 2 plasterki ananasa

II śniadanie:

pół grejpfruta

  • opakowanie jogurtu naturalnego (125 g)
  • kromka chleba chrupkiego

obiad:

  • pręga wołowa (130 g) podsmażona na łyżeczce oliwy i uduszona z cebulą, marchewką i oregano
  • 2 ziemniaki
  • 2 gotowane pory z szklanką soku z czarnej porzeczki

kolacja:

  • sałatka z tuńczyka w sosie własnym, 2 łyżek groszku, 2 łyżek kukurydzy, połowy szklanki ryżu,
    pomidora, łyżki pokrojonej cebuli, doprawiona cząbrem i cytryną

CZWARTEK

(1215 kcal, 25 g tłuszczu)

I śniadanie:

  • pół szklanki kawy z połową szklanki mleka 1,5 proc.tł.
  • 2 kromki grahama z 2 plasterkami wędliny drobiowej
  • nieduża pomarańcza albo jabłko

II śniadanie:

  • sałatka owocowa z jabłka, nektarynki, 10 winogron

obiad:

  • 200 g kurczaka (bez skórki) ugotowanego lub z rusztu
  • mizeria z 1 ogórka z 1 łyżeczką jogurtu 0 proc. tłuszczu
  • 1 średni ziemniak

kolacja:

  • 100 g ryby w jarzynach na zimno (dorsz, mintaj, morszczuk)
  • 3 liście zielonej sałaty z natką pietruszki
  • szklanka soku pomidorowego rozcieńczonego pół na pół z wodą mineralną.

PIĄTEK

(1210 kcal, 30 g tłuszczu)

I śniadanie:

  • pół szklanki kawy z połową szklanki mleka 1,5 proc.tł.
  • 2 kromki grahama z 2 łyżkami twarożku kanapkowego
  • pomidor
  • 2 liście sałaty

II śniadanie:

  • pomarańcza z opakowanie jogurtu naturalnego (125 g)
  • 2 kromki chleba chrupkiego

obiad:

  • 2 jajka sadzone na łyżce oliwy
  • 2 średnie ziemniaki
  • surówka ze szklanki startej marchwi i niecałej szklanki groszku
  • szklanka soku pomarańczowego

kolacja:

  • sałatka z połowy wędzonej lub pieczonej piersi kurczaka, połowy szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej, 2 łyżek kukurydzy i czerwonej papryki, przyprawiona sokiem cytrynowym i imbirem

SOBOTA

(1210 kcal, 30 g tłuszczu)

I śniadanie:

  • szklanka jogurtu naturalnego z 4 łyżkami płatków kukurydzianych, łyżką rodzynek i łyżeczką pestek słonecznika
    pół szklanki kawy i pół szklanki mleka 1,5 proc.tł.

II śniadanie:

  • szklanka mleka 1,5 proc. tł. zmiksowana ze szklanką truskawek, porzeczek lub malin
  • 2 kromki chrupkiego chleba

obiad:

  • filet z dorsza (150 g) skropiony sokiem z cytryny, przyprawiony cząbrem i pieczony w folii
  • 2 ziemniaki z surówka ze szklanki białej kapusty, połowy pomarańczy i plasterka ananasa

kolacja:

  • 5 pieczarek uduszonych z cebulą, wymieszanych z 2 łyżkami groszku, jajkiem na twardo, łyżką majonezu light i łyżką posiekanej natki
  • szklanka wody mineralnej

NIEDZIELA

(1130 kcal, 26 g tłuszczu)

I śniadanie:

  • pół szklanki kawy z połową szklanki mleka 1,5 proc. tł.
  • 2 kromki grahama z 2 plasterkami białego chudego sera i 2 łyżeczkami dżemu niskosłodzonego
  • brzoskwinia lub gruszka

II śniadanie:

  • szklanka jogurtu naturalnego zmiksowanego ze szklanką soku wielowarzywnego lub pomidorowego, łyżką natki i łyżeczką bazylii
  • 2 kromki chleba chrupkiego

obiad:

  • bitka wołowa (120 g) z oregano, usmażona na łyżeczce oliwy
  • 2 ziemniaki
  • 3 łyżki buraczków bez zasmażki
  • 6 brukselek
  • szklanka soku jabłkowego

kolacja:

  • sałatka z połowy surowego lub blanszowanego kalafiora, 2 plasterków ananasa, plastra chudej szynki i łyżki majonezu light, przyprawiona curry.

dieta warzywa
Jadłospis II

  • Dzień 1:

Śniadanie:

sok z marchwi, surówka z selera i jabłka z dodatkiem soku z cytryny, sałatka z gotowanego buraka, cebuli, kwaszonego ogórka z dodatkiem soku z cytryny, herbata miętowa.

Obiad:

zupa jarzynowa, bigos jarski, surówka z marchwi i jabłka.

Kolacja:

brukselka gotowana na parze, pomidory z cebulką, grejpfrut, herbatka imbirowa.

  • Dzień 2:

Śniadanie:

sok jabłkowo – buraczany, surówka z rzodkwi z jabłkiem i cytryną, herbatka imbirowa.

Obiad:

zupa kapustna z warzywami, leczo jarskie, surówka z kiszonej kapusty, herbata owocowa, pieczone jabłko.

Kolacja:

surówka z marchwi z jabłkiem, pory duszone (bez tłuszczu).

  • Dzień 3:

Śniadanie:

rosół z warzyw (warzywa starte na grubej tarce w zupie), surówka z rzodkwi z jabłkiem i cytryną, pomidor z cebulą.

Obiad:

zupa ogórkowa czysta, gołąbki nadziewane warzywami, surówka z rzodkwi z jabłkiem i cytryną.

Kolacja:

kapusta kwaszona duszona z cebulą jabłkiem, papryka, surówka z marchwi z sokiem z cytryny, herbata ziołowa.

  • Dzień 4:

Śniadanie:

sok marchewkowy, mus z dyni, cebulki i jabłka, ogórek kwaszony.

Obiad:

zupa kapustna, gotowany na parze kalafior, surówka z porów z jabłkiem i sokiem z cytryny, ogórek kwaszony.

Kolacja:

surówka z buraków z cebulką, ogórkiem kwaszonym, jabłkiem, jabłko pieczone, herbatka korzenna.

  • Dzień 5:

Śniadanie:

woda z cytryną, humus, chleb pełnoziarnisty z masełkiem ziołowym, rzodkiewką i szczypiorkiem, herbata owocowa.

Obiad:

zupa rybna, zapiekanka z cukinii, sałatka z cykorii, jabłka z jogurtem, soczek jednodniowy.

Kolacja:

brokuł gotowany na parze, surówka z marchewki z jabłkiem i imbirem, herbatka cynamonowa.

  • Dzień 6:

Śniadanie:

sok marchewkowy, mus z dyni, cebulki i jabłka, ogórek kwaszony.

Obiad:

zupa pomidorowa, leczo z warzyw, surówka z kwaszonej kapusty z marchewką i jabłkiem, grejpfrut.

Kolacja:

brokuł gotowany na parze, surówka z marchewki z jabłkiem i imbirem, herbatka cynamonowa.

  • Dzień 7:

Śniadanie:

sałatka z gotowanych buraków z cebulą i ogórkiem kwaszonym (na ciepło), sok wielowarzywny świeży (lekko podgrzany), grejpfrut.

Obiad:

sok pomidorowy na ciepło, kalafior gotowany na parze, surówka z selera z jabłkiem i cytryną.

Kolacja:

surówka z czerwonej kapusty z cebulą, jabłkiem, cytryną, jabłko duszone, herbatka imbirowa.

 

dieta

Jadłospis III

Dzień pierwszy

Pierwsze śniadanie

  • pół szklanki kawy z mlekiem 1,5%,
  • dwie kromki ciemnego pieczywa z dwiema łyżkami twarożku z kawałkiem świeżego ogórka,
  • dwa liście sałaty.

Drugie śniadanie

  • jabłko,
  • jogurt naturalny,
  • kromka chrupkiego pieczywa.

Obiad

  • podsmażona na łyżce oliwy pierś z kurczaka,
  • 2 gotowane ziemniaki,
  • sałatka złożona z 3 pomidorów, czerwonej papryki i plasterka chudego, białego sera,
  • sok pomarańczowy.

Kolacja

  • sałatka ze świeżej lub mrożonej gotowanej włoszczyzny,
  • pół szklanki ugotowanego ryżu,
  • plaster chudego, żółtego sera.

Dzień drugi

Pierwsze śniadanie

  • pół szklanki kawy z mlekiem 1,5%,
  • dwie kromki ciemnego pieczywa z dwiema łyżkami twarożku z łyżką natki pietruszki,
  • średni pomidor.

Drugie śniadanie

  • gruszka,
  • jogurt owocowy,
  • kromka chrupkiego pieczywa.

Obiad

  • dwie kostki morszczuka, usmażone na łyżce oliwy,
  • 2 gotowane ziemniaki,
  • do tego surówka ze szklanki białej kapusty, małej cebuli, średniej marchewki, połowy selera oraz łyżki natki, przyprawiona sokiem z cytryny, szczyptą cukru, soli i łyżeczką bazylii,
  • sok jabłkowy.

Kolacja

  • sałatka z gotowanych brokułów i plastra chudej szynki, polana sosem z 3 łyżek jogurtu naturalnego i łyżeczki musztardy,
  • 2 kromki pieczywa chrupkiego,
  • średnie jabłko.

Dzień trzeci

Pierwsze śniadanie

  • pół szklanki kawy z mlekiem 1,5%,
  • dwie kromki ciemnego pieczywa z dwoma plasterkami odtłuszczonego, żółtego sera,
  • 2 plasterki ananasa.

Drugie śniadanie

  • połówka grejpfruta,
  • jogurt naturalny,
  • kromka pieczywa chrupkiego.

Obiad

  • pręga wołowa podsmażona na łyżce oliwy i uduszona z cebulą, marchwią i oregano,
  • 2 gotowane ziemniaki, 2 gotowane pory,
  • szklanka soku z czarnej porzeczki.

Kolacja

  • Sałatka z tuńczyka w sosie własnym, 2 łyżeczek groszku, 2 łyżeczek kukurydzy, połowy szklanki ryżu, pomidora, łyżki pokrojonej cebuli, doprawiona cząbrem i cytryną.

Dzień czwarty

Pierwsze śniadanie

  • pół szklanki kawy z mlekiem 1,5%,
  • dwie kromki ciemnego pieczywa z dwoma plasterkami wędliny drobiowej,
  • nieduża pomarańcza lub jabłko.

Drugie śniadanie

  • Sałatka owocowa z jabłek, nektarynek i winogron.

Obiad

  • kurczak bez skórki ugotowany lub upieczony na ruszcie,
  • średni ziemniak,
  • mizeria z 1 ogórka i 1 łyżeczki jogurtu 0% tłuszczu.

Kolacja

  • ryba w jarzynach na zimno – dorsz, mintaj lub morszczuk,
  • szklanka soku pomidorowego rozcieńczonego pół na pół z wodą mineralną.

Dzień piąty

Pierwsze śniadanie

  • pół szklanki kawy z mlekiem 1,5%,
  • dwie kromki ciemnego pieczywa z 2 łyżeczkami twarożku,
  • pomidor,
  • dwa liście sałaty.

Drugie śniadanie

  • pomarańcza,
  • jogurt naturalny,
  • 2 kromki pieczywa chrupkiego.

Obiad

  • 2 jajka sadzone usmażone na łyżce oliwy,
  • 2 średnie ziemniaki,
  • surówka ze szklanki startej marchwi i niecałej szklanki groszku,
  • szklanka soku pomarańczowego.

 

Kolacja

  • sałatka z połowy wędzonej lub pieczonej piersi kurczaka, połowy szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej, 2 łyżek kukurydzy i czerwonej papryki, przyprawiona sokiem cytrynowym i imbirem.

Dzień szósty

Pierwsze śniadanie

  • pół szklanki kawy z mlekiem 1,5%,
  • szklanka jogurtu naturalnego z 4 łyżkami płatków kukurydzianych, łyżką rodzynek i łyżeczką pestek słonecznika.

Drugie śniadanie

  • szklanka mleka 1,5% zmiksowana ze szklanką truskawek, porzeczek lub malin,
  • 2 kromki pieczywa chrupkiego.

Obiad

  • pieczony w folii filet z dorsza skropiony sokiem z cytryny, przyprawiony cząbrem,
  • 2 ziemniaki,
  • surówka ze szklanki białej kapusty, połowy pomarańczy i plasterka ananasa.

Kolacja

  • 5 pieczarek uduszonych z cebulą, wymieszanych z 2 łyżkami groszku, jajkiem na twardo, łyżką majonezu light i łyżką posiekanej natki,
  • szklanka wody mineralnej.

Dzień siódmyPierwsze śniadanie

  • pół szklanki kawy z mlekiem 1,5%,
  • 2 kromki grahama z 2 plasterkami białego chudego sera i 2 łyżeczkami dżemu niskosłodzonego,
  • brzoskwinia lub gruszka.

Drugie śniadanie

  • szklanka jogurtu naturalnego zmiksowanego ze szklanką soku wielowarzywnego lub pomidorowego, łyżką natki i łyżeczką bazylii,
  • 2 kromki pieczywa chrupkiego.

Obiad

  • bitki wołowe z oregano, smażone na łyżeczce oliwy,
  • 2 ziemniaki,
  • 3 łyżki buraczków bez zasmażki,
  • 6 brukselek,
  • szklanka soku jabłkowego.

Kolacja

  • sałatka z połowy surowego lub blanszowanego kalafiora, 2 plasterków ananasa, plastra chudej szynki i łyżki majonezu light, przyprawiona curry.

dieta waga

Zasady

Usunięcie toksyn z organizmu za pomocą diety to dobry pomysł, ale jak we wszystkim i tutaj konieczny jest umiar. Nie stosuj tej diety  zbyt często ani za długo.

Dieta tygodniowa, czyli oczyszczająca wiąże się ze zmianą żywienia dlatego, aby organizm nie doznał szoku przed jej wprowadzeniem należy:

  • zmienić odrobinę dotychczasowe menu wprowadzając więcej sałatek i owoców.
  • pij dużo wody 1,5 litra dziennie
  • unikaj ciężkich potraw

dieta

Podczas diety najlepiej jeść dużo produktów mlecznych, które mają niską zawartość tłuszczu.

Dieta przewiduje spożywanie mięsa w postaci wołowiny, cielęciny i drobiu.

Nie należy jeść kaczek i gęsi oraz potraw smażonych tradycyjnie i w głębokim tłuszczu.

Sól zamień na zioła lub inne przyprawy, z kolei cukier lepiej zastąpić ksylitolem.

Nie rób zakupów na głodnego, ponieważ wtedy do Twojego koszyka trafiają słodycze i inne niezdrowe przekąski.

 

dieta tygodniowa

Zalety

Niewątpliwie dieta tygodniowa posiada wiele zalet.

  • Urozmaicony jadłospis – nie musisz odmawiać sobie wielu rzeczy, ponieważ dieta zapewnia wszystko co niezbędne.
  • Nie trzeba głodować – przerwy między posiłkami nie są długie, a potrawy są syte.
  • Pobudzasz metabolizm – jedząc mniej, a częściej.
  • Trwałe efekty – zazwyczaj chudnie się 0,5 kg na 1 tydzień, ale nie trzeba obawiać się efektu jo-jo
  • Trwa stosunkowo krótko i w razie potrzeby można przedłużyć

 

zobacz również:

  1. Czy tabletki na odchudzanie mogą pomóc?

  2. Planuj swoje odchudzanie

  3. Zima to nie najlepsza pora na odchudzanie

  4. rzemiana materii a odchudzanie

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Dieta tygodniowa – efekty stosowania i jadłospis

  1. avatar Magdalena.L pisze:

    Wcale smaczna dieta i zdrowa,nie ma wiele ograniczen :)

Dodaj komentarz