Zima to nie najlepsza pora na odchudzanie

28 stycznia 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Za oknem trzaskający mróz i rekordowo niskie temperatury – zewsząd napływają alarmujące dane o śliskich drogach, przerwach w dostawie prądu i przypadkach zamarznięcia. Jednak nawet w ekstremalnych warunkach pogodowych musimy pracować, uczyć się i normalnie żyć. Czy można dzięki odpowiedniej diecie przygotować ludzki organizm do walki z zimnem? Odpowiedzi udzielają Zakłady Mięsne Pamso.
pamso
Zimowy jadłospis z całą pewnością powinien różnić się od tego, który stosujemy w miesiącach letnich. Podstawą jest bowiem budowanie odporności i walka z osłabieniem organizmu, uczuciem zmęczenia, anemią, podatnością na infekcje i zwyczajnym rozleniwieniem związanym z szybko zapadającym zmrokiem. Brak dużych dawek światła dziennego jest zresztą kolejnym mankamentem zimy, powodującym zwiększenie predyspozycji na depresję i obniżenie nastroju. Warto zatem odpowiednio zweryfikować swoją dietę pod kątem specyficznych, zimowych upodobań i potrzeb, by zgromadzić odpowiednie zapasy, lecz nie dopuścić do tego, by nasze ciało przemieniło się w magazyn nadprogramowego tłuszczu.

To normalne, że gdy za oknem sypie śnieg, wieje mroźny wiatr, a temperatura spada znacznie poniżej zera, mamy ochotę na bardziej kaloryczne potrawy i zjadamy więcej, niż w czasie innych pór roku. Zamiast objadania się, Zakłady Mięsne Pamso – inicjator kampanii ukierunkowanej na racjonalizację nawyków żywieniowych – proponują nieznaczne zmniejszenie przerw pomiędzy poszczególnymi posiłkami. Utrzymywanie trzygodzinnych odstępów pozwoli strawić przyswojony pokarm, ale też utrzymać równowagę cieplną w organizmie.

Zimą można sobie troszkę pofolgować, oczywiście w granicach rozsądku. Dobrze zbilansowana „mroźna” dieta obfituje w węglowodany (pomogą w produkcji energii) starannie skomponowane z produktami o wysokiej zawartości składników odżywczych.  Poza witaminami, o których dobroczynnym wpływie wiadomo wiele, warto zwrócić uwagę na żelazo. Ten składnik mineralny jest absolutnie niezbędny w zimowej diecie – bierze udział w produkcji hemoglobiny (czerwonego barwnika krwi), dostarczaniu tlenu do wszystkich komórek organizmu, chroni przed anemią i zwiększa odporność. Niewystarczająca podaż żelaza może prowadzić do zaburzeń funkcjonowania  mechanizmów kontrolujących temperaturę ciała. Co ciekawe, wiadomo również, że niedobory żelaza powodują obniżenie sprawności umysłowej i kłopoty z pamięcią. Żelazo jest także niezbędne w czasie ciąży i ma realny wpływ na rozwój dziecka.                   pamso2

Najbogatszym źródłem żelaza w diecie jest czerwone mięso. Duże ilości znajdują się w tłustych rybach, mięsie kurczaka i indyka, niektórych orzechach, nasionach, suszonych owocach, warzywach strączkowych, kaszach i  wzbogacanych płatkach śniadaniowych. Warto zatem pomyśleć o sycącym, mięsnym obiedzie, czy kanapkach z wędliną wysokiej jakości (np. Podkomorzy).

Zima to także nie najlepsza pora na odchudzanie. Okazuje się, że stosowanie bardzo restrykcyjnej diety o energii poniżej 1200 kcal na dobę, znacząco ogranicza możliwości działania układu immunologicznego, co może czynić nas bardziej podatnymi na infekcje.

Warto pamiętać, że kondycja naszego organizmu, a nawet nasz nastrój ma wiele wspólnego z tym, co jemy. Zimą także – jak zawsze – ważny jest zdrowy rozsądek i racjonalne podejście do odżywiania . Nawet najsurowszy mróz nie powinien pozwolić nam o tym zapomnieć.



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...