Najgroźniejsze jedzenie świata

Avatar photo
19 marca 2010,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

hamburgerIle zjadasz w jednej porcji dań z fast foodów? W samym Big macu jest ponad 570 kcal, 10 dag frytek to 560 kcal, burger z bekonem to 470 kcal, wymieniać dalej?  Nie od dzisiaj dietetycy ostrzegają przed zgubnymi, choć smacznymi przekąskami z barów, które są odpowiedzialne za otyłość,cholesterol i co za tym idzie miażdżycę, udary, zawał i inne cywilizacyjne choroby.Moja babcia żyła ponad  80 lat – uwierz , na pewno nie znała barów szybkiej obsługi i burgerów z majonezem.

Najgroźniejszy to oxycholesterol – utleniona pochodna tłuszczu. Utlenianie następuje podczas podgrzewania tłuszczu zwierzęcego do temp. ponad 300 stopni C. Taką temperaturę ma zwykle olej, w którym smaży się mięso, a ponieważ w barach smaży się na tym samym tłuszczu kilka lub kilkanaście razy! co jest niedopuszczalne z zasadami zdrowego żywienia – to oxycholesterol chłoniemy jak gąbka. W takim tłuszczu znajdują się również bardzo niezdrowe nadtlenki lipidów, mięso lub ziemniaki zanurzone w gorącym tłuszczu aż w połowie wchłania szkodliwe substancje. Takie smaczne frytki, są jednak bardzo zwodnicze – szkodliwe substancje krążą po naszym organizmie uszkadzając tętnice. Niektórzy producenci żywności dodają celowo do swoich produktów oxycholetserol w formie kwasów tłuszczowych trans lub częściowo uwodornionych olejów, bo poprawiają one smak  i konsystencję.Oxycholesterol podwyższa poziom zwykłego cholesterolu i nasila rozwój miażdżycy o wiele bardziej niż „zwykły” cholesterol, gdyż ma większą skłonność do odkładania się w naczyniach krwionośnych. Związek ten oraz nadtlenki lipidów przejmowane są bezpośrednio przez makrofagi (komórki odpornościowe), które przekształcają się w tzw. komórki piankowe i osiadają na ściankach tętnic. Na nich z kolei osadzają sie płytki krwi i w efekcie tych procesów światło naczynia ulega zwężeniu.

W miarę rozwoju choroby coraz bardziej rośnie grubość złogów, ulegają one wapnieniu i stwardnieniu. Skutkiem tego zmniejszona jest elastyczność tętnic, gorsza zdolność do transportowania krwi i tlenu do mózgu, postępuje szybko choroba wieńcowa, odkładanie kamieni w woreczku, złe funkcjonowanie mózgu, niedokrwienie kończyn. Najlepszym wymiataczem złego cholesterolu jest min. rozpuszczalny błonnik zwany pektyną (pektyna występuje naturalnie min. w jabłkach). Powinniśmy zjadać około 40 gram błonnika dziennie. Błonnik zawarty jest również w fasolce szparagowej, szpinaku, kapuście, groszku, ryżu, suszonych owocach i pieczywie.

nadesłane: Kasjopeja

zobacz również:

  1. Najgroźniejszy tłuszcz świata
  2. Dieta na zdrowe jelita zrób test
  3. Najczęstsze pułapki jedzeniowe
  4. Jajka w dietach odchudzających



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.