Dieta na migrenę. Dietetyk medyczny radzi co jeść aby zniwelować ból

12 sierpnia 2024, dodał: dietetyk medyczny

Tętniący ból głowy, nudności, wrażliwość na światło i dźwięk. Czasem zawroty głowy i problemy z koncentracją, drętwienie karku, drżenie. Znasz te objawy? To tylko  kilka zwiastunów zapowiadający atak migreny. Jak sobie radzić z bólami? Czy dietą można zmniejszyć ilość ataków bądź ich nasilenie? Oczywiście!

Jest bardzo wiele produktów wywołujących bóle migrenowe. Produkty te zawierają substancje zwane aminami biogennymi, które działają na naczynia krwionośne odprowadzające krew do mózgu. Substancje te powodują rozszerzanie się lub zwężanie naczyń krwionośnych, co powoduje pojawienie się bólu głowy.

migrena

Jedna z amin jest tyramina występująca w mięsach czerwonych i w produktach marynowanych. Inną aminą jest fenyloalanina znajdująca się w czekoladzie. Owoce cytrusowe oraz soki zawierają natomiast synefrynę. Dość powszechnie spożywane banany, awokado, szpinak, skórki pomidorów, herbata, produkty nabiałowe (szczególnie fermentowane – jogurty i dojrzewające – sery żółte i pleśniowe) czy zioła i dodatki do żywności jak drożdże, aspartam, glutaminian sodu, aromaty i in. także zawierają w swym skaldzie substancje mogące wywołać ból głowy. Czasem wystarczy naprawdę niewielka porcja danego produktu, by osiągnąć efekt.

Większość osób cierpiących na migreny doświadcza jej ataków po 24-48 godzinach od spożycia jakiegoś produktu. Aby poprawnie zdiagnozować problem należy bardzo dokładnie przyjrzeć się, które konkretnie produkty nam szkodzą i dopiero wtedy wyeliminować je ze swojego menu. Najlepiej w tym celu prowadzić notatki w postaci „dzienniczka dietetycznego”. Aby taki dzienniczek był pomocny dietetykowi czy lekarzowi powinien zawierać następujące informacje:

– rodzaj posiłku lub napoju wraz z ilością np. kanapka z jednej kromki chleba razowego, cienki plasterek sera żółtego, 3 plasterki pomidora ze skórką, kubek kawy z ekspresu z mlekiem bez cukru

– czas spożycia (pamiętajmy, że objawy migrenowe czasem pojawiają się nawet dwie doby po spożyciu produktu)

– dzień i pora dnia wystąpienia bólu oraz jego umiejscowienie

– stopień nasilenia bólu oraz czas trwania

– inne zaobserwowane symptomy np. sytuacje stresowe, pogoda, w przypadku kobiet dzień cyklu.

W celu uzyskania bliższych informacji nt. walki z migreną wejdź na stronę Światowego Towarzystwa do Walki z Bólem Głowy www.ihaveheadache.com

Justyna Marszałkowska-Jakubik, dietetyk medyczny – www.e-prolinea.pl

Zobacz również:

  1. Dieta antyrakowa

  2. Pestycydy w żywności

  3. Co kryje w sobie light?

  4. Czy potrawy z grilla są zdrowe?