Jeśli dieta będzie dobrze przeprowadzona, to w ciągu dwóch tygodni można stracić nawet 5 kilogramów, ale jeśli nie – może doprowadzić do anemii, zmęczenia i ogólnego osłabienia organizmu.
Nie mogą jej stosować kobiety w ciąży, w czasie menopauzy, dzieci, młodzież, osoby z osteoporozą, mające problemy z przyswajaniem witamin, z nadczynnością tarczycy, z układem pokarmowym, kamicą nerkową oraz z sercem. Po dwóch miesiącach stosowania diety powinno się ją zakończyć.
Możemy zatem jeść następujące produkty: wszystkie warzywa i owoce (najlepiej te z umiarkowanej strefy klimatycznej, np. gruszki, jabłka, śliwki, winogrona), nasiona dyni i słonecznika, nasiona roślin strączkowych (fasoli, soczewicy, soi, grochu), a także ziarna wszystkich zbóż (np. gryka, proso, owies, żyto, jęczmień).
Wykluczone są: mięso, jajka, drób, wyroby mleczne. W umiarkowanych ilościach są dopuszczalne ryby, skorupiaki i owoce. Makrobiotyka w założeniu zawiera mało tłuszczu a dużo złożonych węglowodanów. Jest bogata w błonnik, witaminy, składniki mineralne i pierwiastki śladowe. Chociaż składniki makrobiotycznego jadłospisu są proste, niezwykle ważnym elementem przygotowania posiłków jest odpowiednie gotowanie, które zmienia ich energię.
Makrobiotyka posiada siedem podstawowych zasad, których należy po prostu przestrzegać:
* Nie powinno się jadać tropikalnych owoców, czyli kupować wtedy, kiedy jest na nie sezon.
* Trzy godziny przed pójściem spać ostatni raz zaglądamy do lodówki i zasiadamy do stołu w jadalni.
* Warzywa należy wkładać na kilka minut do gorącej wody, a potrawy przygotowywać w szybkowarze.
* Ponieważ nasz mózg dopiero po około dwudziestu minutach otrzymuje sygnał o sytości, dlatego należy jeść wolno i dokładnie przeżuwać pokarmy.
* Obieranie warzyw jest zabronione, ale koniecznie trzeba je myć.
* Soki owocowe idą na odstawkę, trzeba zastąpić je niegazowaną wodą mineralną – ale nie powinno się jej pić w trakcie posiłku.
* Należy jeść zarówno korzenie roślin, jak i ich części nadziemne, czyli te zielone.
Przykładowy jadłospis:
Śniadanie:
* płatki owsiane na wodzie,
* 2 kawałki żytniego pieczywa tostowego z 1 łyżką miodu,
* herbata ziołowa,
* kiszonka
Obiad:
* gotowana kasza jęczmienna z warzywami (marchew, brokuły),
* kiszonka
Kolacja:
* smażone tofu i surówka (kiełki rzodkiewki, marchew),
* kiszonka
Zobacz również:
-
Odchudzająca zupa
-
Najczęstsze pułapki jedzeniowe
-
Czy wiesz ile powinnaś ważyć?
-
Jajka w dietach odchudzających
-
Najgroźniejsze jedzenie świata