Dieta makrobiotyczna korzystna dla zdrowia?

1 maja 2023, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Jeśli dieta będzie dobrze przeprowadzona, to w ciągu dwóch tygodni można stracić nawet 5 kilogramów, ale jeśli nie – może doprowadzić do anemii, zmęczenia i ogólnego osłabienia organizmu.

Nie mogą jej stosować kobiety w ciąży, w czasie menopauzy, dzieci, młodzież, osoby z osteoporozą, mające problemy z przyswajaniem witamin, z nadczynnością tarczycy, z układem pokarmowym, kamicą nerkową oraz z sercem. Po dwóch miesiącach stosowania diety powinno się ją zakończyć.

Możemy zatem jeść następujące produkty: wszystkie warzywa i owoce (najlepiej te z umiarkowanej strefy klimatycznej, np. gruszki, jabłka, śliwki, winogrona), nasiona dyni i słonecznika, nasiona roślin strączkowych (fasoli, soczewicy, soi, grochu), a także ziarna wszystkich zbóż (np. gryka, proso, owies, żyto, jęczmień).

Wykluczone są: mięso, jajka, drób, wyroby mleczne. W umiarkowanych ilościach są dopuszczalne ryby, skorupiaki i owoce. Makrobiotyka w założeniu zawiera mało tłuszczu a dużo złożonych węglowodanów. Jest bogata w błonnik, witaminy, składniki mineralne i pierwiastki śladowe. Chociaż składniki makrobiotycznego jadłospisu są proste, niezwykle ważnym elementem przygotowania posiłków jest odpowiednie gotowanie, które zmienia ich energię.

Makrobiotyka posiada siedem podstawowych zasad, których należy po prostu przestrzegać:

* Nie powinno się jadać tropikalnych owoców, czyli kupować wtedy, kiedy jest na nie sezon.
* Trzy godziny przed pójściem spać ostatni raz zaglądamy do lodówki i zasiadamy do stołu w jadalni.
* Warzywa należy wkładać na kilka minut do gorącej wody, a potrawy przygotowywać w szybkowarze.
* Ponieważ nasz mózg dopiero po około dwudziestu minutach otrzymuje sygnał o sytości, dlatego należy jeść wolno i dokładnie przeżuwać pokarmy.
* Obieranie warzyw jest zabronione, ale koniecznie trzeba je myć.
* Soki owocowe idą na odstawkę, trzeba zastąpić je niegazowaną wodą mineralną – ale nie powinno się jej pić w trakcie posiłku.
* Należy jeść zarówno korzenie roślin, jak i ich części nadziemne, czyli te zielone.

Przykładowy jadłospis:

Śniadanie:

* płatki owsiane na wodzie,
* 2 kawałki żytniego pieczywa tostowego z 1 łyżką miodu,
* herbata ziołowa,
* kiszonka

Obiad:

* gotowana kasza jęczmienna z warzywami (marchew, brokuły),
* kiszonka

Kolacja:

* smażone tofu i surówka (kiełki rzodkiewki, marchew),
* kiszonka

 

Zobacz również:

  1. Odchudzająca zupa

  2. Najczęstsze pułapki jedzeniowe

  3. Czy wiesz ile powinnaś ważyć?

  4. Jajka w dietach odchudzających

  5. Najgroźniejsze jedzenie świata