Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy

11 września 2013, dodał: Szybkie gotowanie
Artykuł zewnętrzny

Gęsta, szybka i smaczna zupa. Idealna na jesienne czy zimowe dni. Dodatek przypraw sprawia, że doskonale rozgrzewa.

  • 1 szkl. czerwonej soczewicy
  • 2 cebule posiekane w kostkę
  • 500 g włoszczyzny paski
  • 5-6 łyżek koncentratu pomidorowego
  • liście laurowe, ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru (lub świeżego)
  • odrobina chilli
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka łyżek majeranku

Pokrojoną cebulę podsmażyć na oleju.

Do gotującej się wody wsypać wypłukaną soczewicę oraz podsmażoną cebulę i włoszczyznę. Przyprawić przyprawami w ilościwedług uznania i gotować na małym ogniu, aż soczewica zmięknie i rozgotuje się (ok.20min.).

Przed samym końcem gotowania dodać majeranek i wyciśnięty czosnek. Uzupełnić wodą (w zależności czy lubimy gęstą czy rzadką zupę).Można posypać natką pietruszki.

file1378906826