Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy
Artykuł zewnętrzny
Gęsta, szybka i smaczna zupa. Idealna na jesienne czy zimowe dni. Dodatek przypraw sprawia, że doskonale rozgrzewa.
- 1 szkl. czerwonej soczewicy
- 2 cebule posiekane w kostkę
- 500 g włoszczyzny paski
- 5-6 łyżek koncentratu pomidorowego
- liście laurowe, ziele angielskie
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru (lub świeżego)
- odrobina chilli
- 1 ząbek czosnku
- kilka łyżek majeranku
Pokrojoną cebulę podsmażyć na oleju.
Do gotującej się wody wsypać wypłukaną soczewicę oraz podsmażoną cebulę i włoszczyznę. Przyprawić przyprawami w ilościwedług uznania i gotować na małym ogniu, aż soczewica zmięknie i rozgotuje się (ok.20min.).
Przed samym końcem gotowania dodać majeranek i wyciśnięty czosnek. Uzupełnić wodą (w zależności czy lubimy gęstą czy rzadką zupę).Można posypać natką pietruszki.