Dieta koktajlowa jest bardzo specyficzną i oryginalną dietą, która powinna być stosowana nie dłużej niż 14 dni. Nie oznacza to, że powinniśmy w ciągu tych kilku dni schudnąć 10 kilogramów.


Przykładowy jadłospis:
I śniadanie:
1) koktajl lub sok do wyboru przygotowany z wyciskarki Hurom
2) sałatka z gruszki, połówki banana, brzoskwini, 15 dag malin, doprawionych sokiem z cytryny
3) koktajl neutralny (wymieszać 2 łyżki błyskawicznych płatków owsianych z 175 ml maślanki) oraz sałatka owocowa (jabłko, pół banana, pomarańcza lub 2 mandarynki z sokiem cytrynowym i ew. słodzikiem).
4) koktajl do wyboru.
5) kromka chleba pełnoziarnistego z łyżeczką masła, plasterkiem sera, pomidorem i szczypiorkiem.
6) pojemnik chudego jogurtu z 2 łyżkami płatków owsianych i 3 łyżkami płatków kukurydzianych oraz brzoskwinią i jabłkiem lub innymi dwoma owocami.
7) 1 szklanka koktajlu bananowego, 2 cienkie kromki chleba razowego.
II śniadanie:
Obiad:
2) koktajl do wyboru
3) ugotowane 5 dag ryżu usmażyć na łyżeczce oleju z przyprawami, np. curry, zmieszać z 250 g ugotowanych warzyw, doprawić szczyptą soli.
4) 5 dag ugotowanego ryżu lub dowolnej kaszy (gryczanej, jaglanej, pęczaku) zmieszać z pomidorem, papryką, ogórkiem, natką pietruszki, koperkiem i przyprawić do smaku.
5) 300 g gotowanych warzyw, kolacja: 5 dag ryżu z połową porcji dowolnego koktajlu.
6) pikantny koktajl (8 dag ogórka drobno pokroić, zmiksować z łyżeczką posiekanego koperku, 2 łyżkami błyskawicznych płatków owsianych i 175 ml maślanki, doprawić solą i pieprzem) i 10 dag usmażonego kurczaka z 200 g fasolki (lub innych warzyw) i pomidorem.
7) talerz zupy jarzynowej (z marchewki, kapusty, selera, brokułów, kalafiora, kapusty z pomidorami ze szczyptą chili, posypany natką), 1 szklanka koktajlu z buraka ćwikłowego.
Podwieczorek:
Kolacja:
2) gotowane warzywa (250 g).
3) sałatka z główki sałaty, pomidora, połówki ogórka, 3 rzodkiewek doprawionych solą lub sosem sałatkowym.
4) 150 g usmażonej na łyżeczce oliwy piersi kurczaka z 250 g brokułów lub kalafiora.
5) słodki koktajl (wymieszać 8 dag rozmrożonych malin z 2 łyżkami błyskawicznych płatków owsianych, łyżeczką soku pomarańczowego i 175 ml maślanki, posłodzić słodzikiem).
6) papryka, mały por lub cebulka, ok. pół szklanki kukurydzy ew. z gotowym sosem sałatkowym, słodki koktajl.
7) 1 szklanka soku z ziołami (np: natka pietruszki, szpinak, kiwi) przygotowany w wyciskarce Hurom , 2 kromki chleba pełnoziarnistego z siemieniem i słonecznikiem.
Przykładowe przepisy na koktajle:
Koktajle owocowe:
Koktajl z owoców cytrusowych
Przygotowanie: Owoce obrać ze skórki, podzielić na cząstki. Zmiksować. Pod koniec dodać miód i płatki owsiane, wymieszać. Udekorować melisą.
Koktajl bananowy z mlekiem
Składniki: średni banan, 1/4 świeżego ananasa (może być 5 plastrów ananasa z puszki), szklanka chudego mleka, kilka listków świeżej melisy
Przygotowanie: Owoce obierać i pokroić w kostkę. Zmiksować z mlekiem. Wstawić do lodówki na 10 min. Dodać kilka listków melisy.
Koktajl pomarańczowy
Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować razem. Wzmacniający, uzupełniający witaminy i mikroelementy.
Koktajl arbuzowy
Przygotowanie: Arbuz pokroić w drobna kostkę. Zmiksować z cukrem, sokiem z limonki i miętą. Dodać słodzik. Wlać do dzbanka, dodać wodę i lód. Dobrze wymieszać. Podawać od razu po przygotowaniu.
Koktajl truskawkowo-miodowy
Składniki: 250 g truskawek, 250 ml jogurtu naturalnego, 1-2 łyżeczki miodu, 125 ml skruszonego lodu.
Przygotowanie: Owoce wrzucić do blendera lub rozdrobnić mikserem. Dodać skruszony lód. Ponownie zmiksować. Jogurt zmiksować z lodem i miodem. Wlać jogurt, a na wierzch koktajl z truskawek, tworząc warstwę, można delikatnie zamieszać. Kubek z koktajlem udekorować przekrojonym kawałkiem truskawki.
Koktajl sojowo-truskawkowy
Przygotowanie: Truskawki umyć i oczyścić. Zmiksować z mlekiem sojowym i kardamonem. Posypać otrębami.
Koktajl jabłkowy
Przygotowanie: Składniki wlać do miski i zmiksować na piankę aż podwoi swoją objętość.
Koktajl wzmacniający
Przygotowanie: Porzeczki zmiksować z kefirem, miodem i listkami mięty. Czarna porzeczka jest bogata w witaminę C, która zwiększa odporność organizmu.
Koktajl truskawkowo-bananowy
Przygotowanie: Banana lekko zamrozić. Truskawki umyć i oczyścić. Do wysokiego naczynia wrzucić banana, dodać truskawki i zmiksować. Dodać sok z cytryny, wymieszać i dosmakować. Dodać mleko lub kefir. Schłodzić.
Koktajl mieszany
Składniki: 2 duże dojrzałe brzoskwinie, 2 garście dojrzałych truskawek, sok wyciśnięty z 2 niedużych pomarańczy, lód.
Przygotowanie: Brzoskwinie zanurzyć na 1 min. we wrzątku, po czym przelać je zimną wodą. Zdjąć skórkę i usunąć pestki. Przygotowane brzoskwinie wrzucić do blendera. Dodać truskawki i sok pomarańczowy. Wrzucić 6 kostek lodu. Owoce zmiksować, przelać do szklanek.
Koktajl mandarynkowy
Koktajl z ananasów
Koktajl indyjski
Koktajl z kiwi
Koktajl mango z ananasem
Koktajl jeżynowy
Przygotowanie: Umyte jeżyny wrzucić do kubka od miksera, dodać cukier, ajerkoniak i kefir i dokładnie zmiksować.
Przelać do wysokiej szklanki albo smukłego kieliszka. Podawać ze słomką.
Koktajl wiśniowy
Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Przeciwzmarszczkowy, przywracający gęstość skórze, inicjujący powstawanie kolagenu.
Koktajl orzeźwiający
Przygotowanie: Listki świeżej mięty zmiksować z sokiem jabłkowym i sokiem z cytryny. Zmrozić i zmiksować. Doskonale gasi pragnienie i odświeża.
Koktajl egzotyczny
Koktajl na piękną cerę
Składniki: ½ mango, 1 pomarańcza, szczypta imbiru.
Przygotowanie: Mango zmiksować z miąższem z jednej pomarańczy i szczyptą imbiru. Beta-karoten zawarty w tych owocach poprawia wygląd skóry, a imbir polepsza krążenie.
Koktajl wieloowocowy:
Składniki: truskawki, kiwi, banany, jogurt, cukier, lód.
Przygotowanie: Owoce dokładnie obrać i zmiksować. Dolać jogurt, cukier oraz lód i ponownie wszystko dokładnie zmiksować. Smak: słodki. Kolor: głęboka czerwień z przeplatującymi się pasmami zieleni. Wrażenie niedokładnego wymieszania mikstury, można zaobserwować pasma żółci.
Koktajl cytrynowy
Koktajl truskawkowy z miętą
Przygotowanie: Truskawki zblendować z jogurtem, mlekiem, cukrem, lodem i miętą. Wlać do szklanek, udekorować kawałkami truskawek.
Koktajl gruszkowy z cynamonem
Koktajl śliwkowy
Koktajl brzoskwiniowy
Składniki: 4 oczyszczone brzoskwinie lub nektarynki, 1 łyżka cukru, 0,5 l mleka, 150 ml jogurtu waniliowego.
Przygotowanie: Brzoskwinie zanurzyć na 1 min. we wrzątku, po czym przelać je zimną wodą. Zdjąć skórkę i usunąć pestki. 2 brzoskwinie zmiksować z jogurtem i mlekiem. 2 brzoskwinie zmiksować tylko z cukrem. Wlać koktajl mleczny. Na wierzch delikatnie wlać koktail brzoskwiniowy, delikatnie zamieszać raz, tworząc smugi.
Koktajl fioletowy
Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Podawać lekko schłodzone.
Koktajl gruszkowo-imbirowy
Koktajl z buraka i chrzanu
Składniki: 2 małe buraki ćwikłowe, 3 ząbki czosnku, pół małego selera korzeniowego, 5 łyżek natki pietruszki, szklanka przegotowanej wody
Przygotowanie: Buraki i seler obrać, zetrzeć na tarce. Zmiksować z dodatkiem wody. Dodać rozgnieciony czosnek, posypać natką.
Koktajl oczyszczający
Przygotowanie: Posiekaną botwinkę ugotować w małej ilości wody, ostudzić. Zmiksować z jogurtem, koperkiem i otrębami. Pomaga oczyścić przewód pokarmowy.
Koktajl pomidorowy z chili
Przygotowanie: Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Seler umyć, pokroić na kawałki. Zmiksować. Dodać chili i olej. Wymieszać, posypać koperkiem.

Koktajl ziołowy
Przygotowanie: Ogórek obrać i zetrzeć na tarce. Zmiksować z maślanką. Dodać natkę, koperek i kiełki. Wymieszać.
Koktajl ogórkowy
Przygotowanie: Ogórek umyć, odkroić dwa plastry i odłożyć do dekoracji. Resztę ogórka i szalotkę obrać i pokroić. Ogórek i szalotkę zmiksować z posiekanym koperkiem, jogurtem, mlekiem. Przyprawić solą, pieprzem, kilkoma kroplami tabasco i sosem worcester, jeszcze raz zmiksować.
Koktajl na stres
Składniki: maślanka, ½ ogórka, 1 łyżka orzechów włoskich, 1 łyżka koperku i 1 łyżka melisy.
Przygotowanie: Maślankę zmiksuj z ogórkiem, orzechami, koperkiem i melisą. Zielenina i orzechy zawierają magnez, który zwalcza stres.
Koktajl ogórkowo-orzechowy
Składniki: 1/2 kg ogórków, 15 dag naturalnego gładkiego twarożku, 250 ml jogurtu naturalnego, 3 orzechy włoskie, po 2-3 gałązki świeżego koperku, natki, rozmarynu i oregano, sól, pieprz.
Przygotowanie: Ogórki obrać, przepołowić i wyjąć pestki. Miąższ pokroić na kawałki. Orzechy wyłuskać, posiekać. Zioła opłukać, otrzepać i posiekać. Ogórki zmiksować z twarożkiem i jogurtem. Wymieszać z orzechami i ziołami, wstawić do lodówki na 2 godziny. Koktajl przyprawić do smaku solą i szczyptą pieprzu.

Przygotowanie: Wszystko razem zmiksować. Przed podaniem dodać lód. Składniki koktajlu dostarczają przeciwutleniaczy i działają odmładzająco.
Koktajl szpinakowy
Koktajl wielowarzywny
Koktajl pomidorowo-marchewkowy
Koktajl z marchewki i rzepy
Przygotowanie: Zmiksować warzywa., wlać do shakera razem z rozdrobnionym lodem i wymieszać. Dodać sól, pieprz i sok z cytryny. Rewitalizujący koktajl pełen witamin i minerałów polecany zwłaszcza w stanach zmęczenia.
Koktajl z trybuli i szczawiu
Koktajl marchewkowo-buraczany
Koktajl z dyni
Koktajl z kiszonej kapusty
Przygotowanie: Wszystkie składniki wlać do wysokiego naczynia, mocno wymieszać i schłodzić.
Koktajle mieszane:
Składniki: jabłko, 2 grube łodygi selera naciowego możesz użyć 1/4 selera korzeniowego, szklanka kefiru łyżka otrębów owsianych.
Przygotowanie: jabłko obierz ze skórki, zetrzeć na tarce. Seler pokroić na kawałki (korzeniowy utrzeć na tarce). Zmiksować z kefirem, dodać otręby.

Składniki: 120 g szpinaku sałatkowego o drobnych liściach (odmiany baby), 1 szklanka liści mięty, 1 słodkie i dojrzałe mango, obrane i pokrojone na kawałki, sok jabłkowy lub woda mineralna, 8 kostek lodu do podania.
Przygotowanie: Szpinak opłukać i osuszyć, wcisnąć do pojemnika blendera na przemian z mango i miętą. Wlać 1/2 szklanki soku jabłkowego lub wody mineralnej i zacząć miksować. Kilka razy zamieszać aby wszystkie składniki dokładnie się zmiksowały, dodać też więcej soku lub wody w razie potrzeby. Do szklanek włożyć po 2 kostki lodu, wlać koktajl i podawać.
Koktajl marchewkowy
Przygotowanie: Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Pomarańczę obrać ze skórki. Zmiksować z malinami i marchewką. Dodać siemię i miód.
Koktajl biały
Koktajl zielony
Składniki: 200ml kefiru lub jogurtu naturalnego 1,5%, 30 g małego dojrzałego avocado, 1 łyżka stołowa soku z cytryny, 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki, 1 łyżka otrąb owsianych, ½ łyżeczki morszczynu.
Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować dokładnie. Ma działanie oczyszczające, ułatwiające przemianę materii.
Koktajl z rzeżuchy i awokado
Przygotowanie: Awokado i rzeżuchę zmiksować z mlekiem. Wsypać nasiona i orzechy, wymieszać.
Koktajl paprykowy
Koktajl truskawkowo-selerowy
Przygotowanie: składniki zmiksować, na końcu dodać wodę i energicznie wstrząsnąć.
Koktajl z marchwi i żurawin
Przygotowanie: Marchew wymyć, oskrobać, zetrzeć na drobnej tarce, zalać wrzącą wodą. Marchew w wodzie mieszać starannie, aby się z niej jak najwięcej wypłukało soku. Miazgę odcedzić, mocno ją odcisnąć z soku. Sok pozostawić, aby się odstał, ostrożnie go zlać, pozostawiając męty. Żurawiny przebrać, opłukać, zagotować i przetrzeć, przecier wlać do napoju, dosłodzić go do smaku, ewentualnie dodać trochę skórki cytrynowej. Napój silnie oziębić.
Koktajl z selerem i kiwi
Koktajl pomidorowo-jabłkowy
Zobacz również: