Kefir i galaretka z truskawkami
Artykuł zewnętrzny
Lekki i orzeźwiający deser na upalne dni Zamiast bitej śmietany czy ciężkiego kremu – tylko kefir, owoce i galaretka.
SKŁADNIKI: 1 galaretka w dowolnym smaku (ja użyłam wiśniowej) 400 ml kefiru ok. 30 dag świeżych truskawek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Odstawiamy by przestygła. Kiedy już przestanie być gorąca dodajemy ją do kefiru i mieszamy starannie. Przelewamy ją do mniejszych miseczek, do każdej wkładamy dowolną ilość truskawek. Wkładamy do lodówki, aby stężała. Możemy deser podać w miseczkach , w których zastygał, lub odwrócony do góry nogami na talerzyku. Wówczas, by wydostać galaretkę z miseczki „na wolność” :D wystarczy miseczkę zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie. Smacznego!