Delikatny sernik dietetyczny
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 400 g twarogu chudego
- 1 jajko
- 2 małe ziemniaki
- 2 łyżki proszku budyniowego
- 120ml mleka
- 30g stewii (lub 1/2 szklanki cukru)
- odrobina skórki pomarańczowej
Ziemniaki umyć, obrać i ugotować.
Jajko rozdzielić na białko i żółtko. Żółtko utrzeć ze stewią.
Twaróg i ugotowane ziemniaki zmielić lub zblenderować na gładką masę.
Do słodkiego żółtka dodać masę serową, budyń i mleko. Wymieszać wszystko energicznie.
Ubić białko ze szczyptą soli i cukru i dodać do masy. Delikatnie połączyć.
Całość przełożyć do foremki i piec około 40minut w 160stopniach. Będzie gotowy, gdy wierzch się ładnie zarumieni. Po upieczeniu zostawić sernik w ciepłym piekarniku na około 30minut, nie uchylając drzwiczek. Po tym czasie uchylić drzwiczki i tak trzymać kolejne 30minut, dla ostrożności ; ) Ja mojemu niestety za bardzo zaufałam ; )
Wychodzi naprawdę pyszny, delikatny i aż marzy się o następnym kawałku.