Dekalog zdrowego człowieka, czyli co jeść żeby długo żyć?

20 czerwca 2017, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Przez żołądek do … zdrowego serca, sprawnej wątroby, mocnych kości i pięknej cery! Poniżej przedstawiam 10 prostych zasad, które warto wprowadzić do swoich codziennych nawyków – nie ma w tym nic odkrywczego, ani zbytnio pracochłonnego… Pomyśl o swoim zdrowiu, zadbaj o siebie, przecież to takie proste!

Woda na czczo

Każdy dzień powinniśmy zaczynać i kończyć  szklanką wody. Najlepiej ciepłej, szczególnie rano – aby nie obudzony do końca organizm nie doznał szoku. Woda wypita na czczo uzupełnia niedobory powstałe przez noc, przyspiesza metabolizm i wypłukuje resztki wczorajszego pokarmu. To najlepsze i najtańsze panaceum na wiele dolegliwości.

Jedz śniadania

Śniadanie nie bez powodu nazywane jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Nie tylko dodaje energii na cały aktywny dzień, ale także poprawia nastrój. Po wartościowym posiłku jesteśmy bardziej wydolni w pracy, poza tym odporniejsi na stres i wszelkie choroby. Odpowiednio skomponowane śniadanie daje nam siłę, zapewnia maksymalną aktywność mózgu oraz dobre samopoczucie.

Przeżuwaj dokładnie pokarm

Jedząc posiłek nie spiesz się, delektuj się każdym kęsem dokładnie przeżuwając pokarm. Pamiętaj, że proces trawienia rozpoczyna się już w jamie ustnej – amylaza ślinowa rozkłada tu węglowodany – pozwól jej się uaktywnić i zacząć trawienie. Żuj pokarm dopóty dopóki ślina nie wymiesza się dokładnie z pożywieniem, a pokarm nie zamieni się w papkę. Tylko wtedy organizm jest w stanie maksymalnie wykorzystać wszystkie cenne składniki znajdujące się w pożywieniu.

Dbaj o urozmaicenie

Staraj się nie skupiać na kilku ulubionych produktach – czy to nabiał, warzywa czy woda mineralna. Włączaj do diety wszystko co akurat jest dostępne na rynku – różne warzywa, owoce, ryby czy mięsa. Czasem wystarczy zmienić firmę np. wody mineralnej, aby wzbogacić organizm o zupełnie inne minerały. Kombinuj!

Nigdy nie zapominaj o enzymach!

Wiele produktów żywieniowych zawiera w swoich składzie enzymy mające kilka szalenie ważnych funkcji. Wspomagają one wchłanianie składników odżywczych w naszym organizmie, przyspieszają trawienie pokarmu oraz zwalczają infekcje i są niezbędne do utrzymania zdrowia na najwyższym poziomie. Enzymy uwalniają się podczas żucia pokarmu, już w jamie ustnej. Do tej grupy zaliczamy przede wszystkim surowe warzywa i owoce, kiełki a także orzechy i pestki.

Raz w tygodniu jedz warzywa strączkowe

Soja, soczewica, ciecierzyca, fasola czy groch, to świetne źródła białka, minerałów oraz błonnika. Poza soją produkty te zawierają także niewiele tłuszczu. Soczewica wspomaga pracę nerek, bób jest zalecany przy anemii, soja jest bogata w fitoestrogeny, a różne odmiany fasoli są polecane przy nadciśnieniu oraz dla odchudzających się.

Nie rezygnuj z błonnika

Spożywaj produkty pełnoziarniste, bogate w błonnik kiedy tylko masz możliwość. Najlepiej w każdym posiłku – zamiast białego chleba, sięgnij po żytni, kajzerkę zastąp grahamką a kruche słodkie ciastko np. ciasteczkiem owsianym. Błonnik nie tylko przyspiesza metabolizm, ale również obniża ciśnienie krwi oraz stężenie cholesterolu. Zapobiega także niektórym chorobom nowotworowym.

Nie bój się tłuszczy – zwłaszcza roślinnych

Wbrew pozorom w diecie większości Polaków brakuje … tłuszczu. Bojąc się o przytycie ograniczamy najczęściej tłuszcze roślinne – wykluczając z diety oleje i oliwę oraz eliminując orzechy czy pestki (bo przecież są tłuste). A to błąd! Kwasy tłuszczowe zawarte w tych pokarmach są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu – wspomagają pracę mózgu, układu nerwowego, a także zwiększają odporność. Stosuj je codziennie w swojej diecie!

Jeśli masz ochotę na coś słodkiego sięgaj po czekoladę

Powinna być to czekolada gorzka – minimum 70% zawartości kakao. Ten przysmak nie tylko świetnie smakuje, ale ma także niezwykle pozytywny wpływ na nasze ciało. Dodaje energii, poprawia krążenie kwi, neutralizuje działanie wolnych rodników, czyli wpływa kojąco na skórę oraz przyspiesza metabolizm. Bez wyrzutów sumienia delektuj się 2-3 kostkami dziennie.

Nie żałuj sobie przypraw i ziół

Każde danie obficie posyp swoimi ulubionymi ziołami czy przyprawami… warto! Cynamon wspomaga trawienie i reguluje poziom cukru we krwi. Szałwia działa antydepresyjnie, pobudza krążenie krwi i reguluje metabolizm. Bazylia poprawia nastrój oraz ułatwia trawienie (pobudza wydzielanie soku żołądkowego), ma też właściwości przeciwbakteryjne. Estragon już w starożytności był uważany za roślinę leczniczą – oczyszcza bowiem krew, poprawia apetyt i przyspiesza perystaltykę jelit, jest szczególnie zalecany dla osób cierpiących na reumatyzm.

Justyna Marszałkowska-Jakubik – www.e-prolinea.pl

zobacz również:

  1. Dekalog kobiety dojrzałej
  2. Dekalog zdrowego odchudzania
  3. Dekalog pięknej cery
  4. Jak hormony wpływają na zachowanie kobiety?