Dania z pokrzywą – 12 super przepisów na potrawy z pokrzywą!
Pokrzywa zwyczajna jest chwastem zarastającym ogródki i bezdroża, z którą bliższych kontaktów nie lubi nikt. Nie grzeszy urodą, nie ma pięknych kwiatów i kojarzy się powszechnie z bólem poparzonych palców i wielkimi swędzącymi bąblami. Nie jest to bynajmniej jedyne oblicze tej z pozoru niezbyt sympatycznej rośliny. Pokrzywa ma wiele właściwości dobroczynnych, zarówno dla naszego zdrowia jak i urody. Ta parząca bylina ze względu na bogactwo witamin i minerałów ma niezwykle szerokie zastosowanie, zarówno w kuchni, kosmetyce jak i lecznictwie.
Co nieco o pokrzywie
Pokrzywa jest bowiem zielem niemalże magicznym, wpływającym nie tylko na nasze zdrowie, ale także na urodę, jest równocześnie znakomitym dodatkiem do potraw. To bogactwo mikroelementów (zwłaszcza żelaza, potasu i wapnia), witamin, a przede wszystkim witaminy C (aż 60 mg w 100 g świeżych liści) oraz A, K i witamin z grupy B. Pokrzywa zawiera także garbniki, kwasy organiczne, glukokininę, duże ilości chlorofilu a i b, fitosterole, karotenoidy, aminy biogenne. Wszystkie te jej właściwości wykorzystywały już nasze babcie, a co więcej, jej działanie znane było nawet w starożytności (opisał ją m.in. Hipokrates, Dioskurides i Pliniusz). W XVI wieku wykorzystywał ją Hieronymus Bock, w XVII Matthiolus, Blankard, Hartmann, Osiander czy Schulz. Wiele pierwotnych kultur słowiańskich wykorzystywało pokrzywę do odganiania wszelkiego rodzaju złych demonów przy odprawianiu egzorcyzmów, a ludy germańskie poświęcały ją bogowi płodności. Jej spora popularność w dawnych czasach i wierzenia z nią związane niekoniecznie musiały być tylko i wyłącznie zabobonem, dowiedziono bowiem, że opary z pokrzywy wpływają korzystnie na dobre samopoczucie. Aktualnie, choć wiara w zabobony uległa znacznej redukcji, wierzy się, że opary z pokrzywy działają bardzo skutecznie jako feromon, który jak zwykle parzy i rozbudza, także i nasze zmysły.
Pokrzywa zawiera duże ilości witaminy C, karoten oraz witaminy K, E, B2, B5, kwas krzemowy; acetylocholinę, duże ilości chlorofilu, fitoncydy, liczne składniki mineralne (żelazo, magnez, wapń, krzem mangan), lecytynę, garbniki, śluzy i woski oraz kwas mrówkowy i histaminę powodujące pęcherze na skórze. Pokrzywa działa wzmacniająco na organizm, obniża zawartość cukru we krwi, sprzyja tworzeniu się czerwonych ciałek krwi, wpływa pozytywnie na pracę nerek, wątroby i pęcherzyka żółciowego, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, przyspiesza perystaltykę jelit. Jest stosowana w stanach zapalnych dróg moczowych i jako środek pomocniczy w leczeniu cukrzycy. W pielęgnowaniu urody właściwości pokrzywy też mają niemałe znaczenie. Liść pokrzywy stosowany jest do pielęgnacji tak skóry jak i włosów skłonnych do wypadania i przetłuszczania się. Olejek z pokrzywy używany miejscowo sprzyja gojeniu się ran, czyraków i wrzodów. Z pokrzywy w połączeniu z krwawnikiem sporządza się wyciągi mające zdolność tamowania krwotoków, które stosowane do wewnątrz tamują krwawienia nosa, jelit, macicy i płuc. Młode pędy pokrzywy z powodzeniem można dodawać do sałatek, sosów np. szpinakowego lub jajecznicy. Sporządza się z nich także zupę oraz koktajle wzmacniające. Pamiętaj, aby na wstępie sparzyć liście wodą podgrzaną do temp. ok. 60°C (w tej temperaturze inaktywuje się substancje odpowiedzialne za parzące właściwości pokrzywy).
Napar z pokrzywy: 1,5 łyżki suszu liści pokrzywy rozdrobnić mocno, najlepiej między palcami dwóch rąk nad rozłożonym papierem. Bezpośrednio przed użyciem wsypać do naczynia i zalać szklanką wrzątku, wymieszać, nakryć i odstawić na 10 minut. Po odcedzeniu pić po l/2 szklanki 2-3 razy dziennie między posiłkami. (Każdorazowo przygotować świeży napar).
Herbata z pokrzywy
Zebrać majową pokrzywę przed jej kwitnięciem, liście zalać gotującą się wodą i odstawić na 10 minut do zaparzenia.
Nalewka z pokrzywy
200g majowej pokrzywy zalać 1/2 l wódki lub 50-60% spirytusem. Pierwszą dobę nalewkę trzymać na oknie, a kilka kolejnych dni w ciemnym miejscu. Po upływie tego czasu przecedzić. Pić po łyżeczce na czczo, 30 minut przed posiłkiem.
Sok z pokrzyw
2 kg młodych pokrzyw zemleć w maszynce, po czym zalać 1 l wrzącej wody i trzymać na ogniu ok. 10 minut. Po tym czasie pokrzywy przecedzić, dodać sok z cytryny oraz 15 dag cukru. Sok przelać do butelek i pasteryzować ok. 15-20 min w temperaturze ok. 75 stopni.
Macerat pokrzywowy
1 szklankę korzenia lub ziela świeżego i zmielonego zalać 3 szklankami wody przegotowanej chłodnej, odstawić na 6-8 godzin, przecedzić. Przechowywać w lodówce. Zażywać 3 razy dziennie po 1 łyżce. Stosować 1 tydzień. Między kuracjami 1-tygodniowymi robić przerwy 1-3-tygodniowe.
Ekstrakt pokrzywowy
100 g świeżego zmielonego ziela lub 100 g świeżych zmielonych kłączy z korzeniami pokrzywy zalać 500 ml gorącego wina lub alkoholu 40%. Odstawić na 14 dni, po czym przefiltrować. Zażywać 2 razy dziennie po 10 ml (na winie po 15 ml). Stosować nie dłużej jak 7 dni. Kuracje powtarzać co 3 tygodnie.
Pomidor z pokrzywą i serem
Składniki:
- duży twardy pomidor
- kilka łyżek sera typu feta
- kilka listków młodej pokrzywy
- przyprawy do smaku
- odrobina oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
Przygotowanie:
Pomidora dokładnie umyć i wysuszyć. Odciąć górę tworząc „czapeczkę”. Wydrążyć pomidora (łyżką), tworząc miseczkę. Przygotować farsz z sera feta pokrojonego w drobną kostkę, kilku kropel oliwy, rozgniecionego czosnku i drobno pokrojonych listków pokrzywy. Doprawić pieprzem i dokładnie wymieszać. Napełnić pomidora. Grillować razem z czapeczką ok. 15 minut (najlepiej pod przykryciem).
Faszerowany pomidor idealnie pasuje do grillowanych mięs i ryb, a także jest idealną i dekoracyjną samodzielną przystawką. A dodatek pokrzywy naprawdę może pozytywnie zadziwić.
Makaron razowy z pokrzywą
składniki:
- 2 szklanki makaronu razowego (u mnie są to świderki),
- 20 dag żółtego sera light
- 20 dag salami (użyłam paprykowe)
- 8 płatów marynowanej papryki,
- 6 jaj
- sól, pieprz
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu
- garstka zieleniny – u mnie była to sparzona wrzątkiem pokrzywa i rzeżucha.
Przygotowanie:
Jaja gotujemy na twardo. Studzimy. Makaron gotujemy al dente (w osolonej wodzie, najlepiej z kilkoma kroplami oliwy-aby się nie sklejał). Jajka, paprykę, salami i ser kroimy w kostkę. Zieleninę siekamy. Z majonezu i jogurtu robimy sos-mieszamy je ze sobą, doprawiając solą i pieprzem do smaku. Makaron mieszamy z pozostałymi składnikami i sosem. Chłodzimy godzinkę w lodówce.
Krokiety z pokrzywami
Ciasto naleśnikowe:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklankę wody gazowanej
- 1,5 szklanki mleka
- szczypta soli
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju
Wszystkie powyższe składniki dokładnie miksujemy po czym smażymy na rozgrzanej patelni cienkie naleśniki. (wychodzi ok 40 sztuk)
Farsz:
- 50 młodych pokrzyw (górne części – takie jak na zdjęciu)
- 1 cebula
- 2łyżki margaryny
- sól i pieprz
Pokrzywy gotujemy 1-2 minuty w osolonej wodzie, następnie wyjmujemy je łyżką cedzakową i drobno siekamy. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na margarynie, gdy jest już miękka zdejmujemy z ognia i mieszamy z pokrzywami, doprawiamy do smaku pieprzem i solą (nie żałujemy przypraw aby farsz miał wyrazisty smak). Każdy naleśnik smarujemy niewielką ilością farszu i składamy go w kopertę lub w trójkąt. Krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na oleju po obu stronach na rumiany kolor.
Kiszona pokrzywa
Składniki:
- 1/2 kosza liści młodej pokrzywy (ok. 4 solidne garście)
- liście z pęczka rzodkiewki
- 4 plastry świeżego imbiru plus skórka obrana z 2 cm kawałka
- 2 plasterki kurkumy
- 1/2 limonki
- kilka ziaren marynowanego pieprzu
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1/3 łyżeczki soli wędzonej
- 1 łyżeczka różowej soli
- ciepła woda
Przygotowanie:
Liście pokrzywy przełożyć do słoika, dodać liście rzodkiewki w całości i przyprawy. Limonkę pokroić na 3 kawałki, dwa włożyć w całości ze skórką, z jednego wycisnąć sok bezpośrednio na liście. Sól wędzoną rozetrzeć i wymieszać ze szklanką ciepłej wody, dodać sos sojowy i różową sól. Dokładnie wymieszać i zalać mieszanką liście pokrzywy. Słoik lekko zakręcić i odstawić w cieplejsze miejsce przynajmniej na 7 dni.
Zupa z pokrzywy
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- kilka garści liści pokrzywy
- 1 cebula
- kawałek białej części pora
- kawałek selera
- pietruszka
- łyżka masła
- sól
- pieprz
- kilka sztuk ziela angielskiego
- liść laurowy
- kilka łyżek śmietany lub jogurtu
- jajka na twardo do podania
Przygotowanie:
Cebulę należy obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle wraz z posiekanym porem. Warzywa obierz i pokrój w kostkę, po czym wrzuć do cebuli. Teraz zalewamy wszystko wodą i doprawiamy do smaku. Gotuj zupę do 25 minut, aż warzywa zmiękną i dodaj posiekaną pokrzywę. Po zagotowaniu dopraw śmietaną i podawaj z jajkiem a twardo.
Kluski pokrzywowe
Składniki:
- szklanka liści pokrzywy
- jajko
- 150 g twarogu
- 6 łyżek mąki pełnoziarnistej
- łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Pokrzywę myjemy i wyparzamy po czym należy ją zmiksować z jajkiem. Następnie dodaj twaróg oraz mąkę i wyrób z tego ciasto formując wałeczki. Pokrój na kształt kopytek i gotuj w osolonym wrzątku.
Omlet z pokrzywy
Składniki:
- 3-4 garście liści pokrzywy
- 3 jajka
- 3-4 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz, czosnek
- 2 średnie cebule
- masło klarowane
Przygotowanie:
Liście należy sparzyć, a jajka ubić na puszystą masę. Dodaj bułkę tartą, przyprawy oraz starty czosnek po czym połącz masę z pokrzywą. Cebulę należy podsmażyć na maśle i dodać masę. Smaż ją pod przykryciem aż do zarumienienia po czym piecz bez pokrywki w 200 stopniach aż wierzch się nie zarumieni.
zobacz również:
Sezon na rabarbar – przepisy na ciasta i dania z rabarbarem
Przepisy na oryginalne i eleganckie zupy
Warzywne czipsy domowej roboty – zdrowe chipsy top 6 przepisów
Potrawy z pomidorów na zimno i ciepło dla zdrowia i urody!